La Roma, tinerii români pe treptele devenirii muzicale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accademia di Romania din Roma a fost înfiinţată de Nicolae Iorga, în perioada interbelică, fiind concepută de marele arhitect Petre Antonescu
Accademia di Romania din Roma a fost înfiinţată de Nicolae Iorga, în perioada interbelică, fiind concepută de marele arhitect Petre Antonescu

Nu este o noutate a momentului, se poate observa chiar constituirea unei anume tradiţii în zona educaţiei muzicale; prestigioasa Accademia di Romania din Roma găzduieşte pentru al patrulea an consecutiv, Festivalul Internaţional al tinerelor talente româneşti.

Iar peste câteva zile, în prima decadă a lunii septembrie, în cea de a doua sesiune a ediţiei din acest an, se vor organiza cursurile Clasei de Măiestrie, cursuri  susţinute de pianista, de profesoara Cătălina Diaconu; manifestarea va culmina în data de 7 septembrie cu mult aşteptatul concert festiv al cursanţilor.

Cine sunt aceştia? Sunt tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani; aparţin familiilor de români stabiliţi în Italia. Dar sunt şi italieni dornici de a-şi dezvolta capacităţile privind comunicarea muzicală, de a-şi descoperi, de a-şi perfecţiona aptitudinile muzicale. Sunt elevi ce provin din şcolile medii cu profil muzical, sunt studenţi înscrişi la cursurile pre-universitare ale Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, ale liceelor cu profil muzical.

Participarea la cursuri dar şi posibila participare în calitate de audienţi a melomanilor sunt gratuite iar afluxul publicului se aşteaptă a fi important.

In mod semnificativ manifestarile se înscriu sub genericul Pro Patria şi se adresează prioritar tinerilor din diaspora; se urmăreşte implicit promovarea peste hotare a imaginii unei Românii culturale.

Muzician româno-italian stabilit în peninsulă de mai bine de trei decenii, doamna profesoară Catalina Diaconu este o fire generoasă, comunicativă. Născută la Bucureşti, a început să studieze pianul din fragedă copilărie. A absolvit cu nota maximă Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti ; a urmat cursuri de specializare la Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova, sub conducerea celebrului Lev N. Naumov; a primit un grant de la Ministerul Educaţiei de la Bucureşti.  Şi-a continuat studiile cu profesori de renume, cum sunt Gabriel Amiraş - unul dintre elevii al lui Heinrich Neuhaus, de asemena Aldo Ciccolini şi Guido Agosti  la Accademia Chigiana din Siena, Amadeus Webersinke la Musik Hochschule fur Musik de la Weimar, Jork Demus la Conservatorul Nicolini din Piacenza, Tatiana Nikolaeva la Conservatorul din Berna, Lev Naumov la Académie Internationale d’Art Musical de Tours; a studiat de asemenea la Hochschule fur Musik Lubeck-Schleswig Holstein Musik Festival sau în cadrul cursurilor Festivalului de Muzică de la Conservatorul din Castelfranco - Veneto Asolo s.a. A efectuat studii de muzicologie şi analiză muzicală la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma.

Şi-a făcut debutul artistic în cadrul unui recital la Bucureşti, la vârsta de şapte ani. A susţinut concerte în diferite ţări, în România, Italia, Germania, Franţa, Spania, Rusia, Monaco, atât în calitate solistică cât şi în cadrul unor ansambluri de muzică de cameră. Este invitată în calitate de membru al juriilor mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, ultima participare fiind în calitate de Preşedintă a juriului în concursul Gala Tinerelor Talente din cadrul Festivalului Internaţional ProPatria la a 4-a ediţie, 2014. Cu această ocazie Catalina Diaconu a acordat premiul special  Romania nel cuore, oferit de către preşedintele juriului, premiu care constă în două burse de perfecţionare pianistică în cadrul Libera Accademia din Roma, instituţie în cadrul căreia Cătălina Diaconu ocupă funcţia de şef al catedrei de pian. A desfăşurat o intensă activitate privind promovarea tinerilor muzicieni. Are contribuţii semnificative ca director artistic în cadrul manifestărilor  Concerti della libertà, realizate  în colaborare cu cotidianul Libertà din Piacenza,  în sprijinul spitalelor pentru copiii cu dizabilităţi, în diverse oraşe din România, în anii de după Revoluţie.

cataliana diaconu pianista

Pianista Cătălina Diaconu

Numeroase proiecte muzicale ale artistei au obţinut rezultate deosebite în cadrul mai multor şcoli din Provincia Roma, printre care este de menţionat Liceul Tacito, The American University of Rome , Universitatea Populara UPTER etc.

Catalina Diaconu desfăşoară o intensă activitate didactică  la Academia Liberă din Roma – LAR ; cursuri de pian, seminare de interpretare, conferinţe şi concerte. 

În prezent este profesor de pian principal în cadrul cursurilor pre-universitare ale celebrului Conservator de Muzică  Santa Cecilia din Roma.

Este de menţionat, actuala sesiune a cursurilor de măiestrie este susţinută de Ambasada Romaniei la Roma, de Accademia di Romania, de Conservatorul  Santa Cecilia, de ProPatria Associazione Culturale romeno-italiana.

Artiştii români se adresează tinerilor români – şi nu numai lor ! - inclusiv în afara graniţelor ţării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite