„La drum cu tata“, de vineri în cinematografe VIDEO

„La drum cu tata“, de vineri în cinematografe VIDEO

Imagine din filmul „La drum cu tata“

De vineri puteţi alege din programul cinematografelor din Bucureşti şi din ţară filmul „La drum cu tata“. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lăzărescu şi este un road movie plin de culoare filmat în România, Ungaria şi Germania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul este un road movie a cărui acţiune începe în 1968 la Arad. Mihai (Alex Mărgineanu) şi Emil (Răzvan Enciu) sunt doi fraţi de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima uşor îndoită, informator al securităţii. Pare să se fi împăcat cu viaţa sa din România ceauşistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situaţii din care numai prudenţa fratelui său mai mare îl mai poate salva.

Cei doi, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schumacher), pleacă spre Dresda - cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operaţia care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul.

Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia şi sunt forţaţi să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu graniţa germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriaţi este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

„Mi-am dorit foarte tare să povestesc un subiect care să mă intereseze şi care să poată fi apreciat atât de publicul din România cât şi de cel din Germania - ţara în care locuiesc acum“ spune Anca Miruna Lăzărescu.

„Filmul are o imagine care îmbracă frumos povestea, o pune în lumina cea mai potrivită şi încheagă întregul într-un tot de la care nu-ţi mai poţi lua ochii.“ – Die Film Gmbh

La drum cu tata are un puternic accent autobiografic:

„Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-a dus în RDG cu familia unde au fost întâmpinaţi de tancurile sovietice. […] Cumva am crescut cu povestea asta. Se spunea aproape la orice întâlnire de familie” ne mărturiseşte Miruna.

Anca Miruna Lăzărescu locuieşte în prezent în Germania şi va fi prezentă în România pentru premierele de gală ale filmului din Bucureşti şi Arad. Multe dintre filmele la care a lucrat au fost premiate internaţional. Apele tac este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München fiind unul dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti cu peste 80 de premii. Apele Tac a avut premiera la Berlinale în 2011.

Dinstins cu Art Cinema Award – Jameson Cinefast Miscolc, One Future Award Special Mention, Best Music – Munich IFF, Best Emerging Production – Bavarian Filmaward, La drum cu tata este primul său lungmetraj: „cel mai mult în această poveste mă preocupă incompatibilitatea dintre responsabilitate şi libertate, o dilemă binecunoscută. Ce este pe primul loc, familia sau libertatea? Sau, mai bine zis: binele celorlalţi sau binele tău? Şi nu în ultimul rând: de câtă libertate trebuie să dispui ca individ pentru a alege libertatea?“

Emoţionant“ – Kino.de

Rolurile principale sunt interpretate de Alex Mărgineanu (Poveste la Scara C, California Dreamin’, Contratimp) Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher (Cocoşul decapitat, Primăvara Bobocilor, De ce trag clopotele, Mitică?, Drumul Oaselor) şi de actriţa de origine germană Susanne Bormann (Uubbeldiekatz / Woman in Love, Liegen Lernen / Learning to Lie).

În alte roluri îi veţi putea vedea pe: Manuel Klein, Doru Ana, Marcela Nistor, Ana Ularu, Lutz Blochberger.

Filmul este o producţie Filmallee (Germania) în coproducţie cu Strada Film (România), Mirage Film Studio (Ungaria), Chimney Pot (Suedia), Film I Vast (Suedia), cu suportul Bayerische Rundfunk (Germania), ZDF/Arte şi Eurimages. Filmul a beneficiat de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi este distribuit de Strada Film Internaţional.

La drum cu tata a avut deja premiera în Germania şi Ungaria unde a fost extrem de bine primit de public şi de presa de specialitate.

În România filmul intră de vineri pe marile ecrane şi va putea fi văzut în prima săptămână la Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Grand Cinema & More Băneasa în Bucureşti; la Cinema City Atrium Mall Arad, Cinema Arta Arad, Cinema Unirea Botoşani, Cinema Patria Deva, Cinema Victoria Iaşi, Cinema Victoria Cluj Napoca, Citypplex Constanţa, Centrul Cultural Gura Humorului, Cityplex Sfântul Gheorghe, Cinema Arta 3D Târgu Mureş, Cinema Timiş Timişoara şi Cinema Luceafărul Vulcan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările