Katarina Frostenson, soţia fotografului din cauza căruia nu s-a mai acordat premiul Nobel pentru literatură în 2018, şi-a dat demisia din Academia Suedeză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poeta Katarina Frostenson, soţia lui Jean-Claude Arnault, fotograful implicat în scandalul sexual în urma căruia premiul Nobel pentru literatură nu a mai fost acordat în 2018, a demisionat din postul său din cadrul Academiei Suedeze. Conform unei investigaţii, Frostenson ar fi dezvăluit numele câştigătorilor, scrie Reuters.

Poeta Katarina Frostenson şi soţul său, fotograful Jean-Claude Arnault, care a fost condamnat la închisoare în octombrie 2018, pentru viol, sunt cei din cauza cărora Academia Suedeză a amânat acordarea premiului Nobel pentru literatură anul trecut. Astfel, în 2019, vor fi acordate două premii. Frostenson a negat că ar fi încălcat regulile de confidenţialitate.

În urma unei înţelegeri între Academie şi poetă, instituţia a decis să îi plătească acesteia o pensie lunară de aproximativ 1.400 de dolari, precum şi o subvenţie pentru chirie.

Katarina Frostenson alege acum să părăsească Academia Suedeză”, se arată într-o declaraţie, citată de Reuters. 

Katarina Frostenson şi Jean-Claude Arnault (Foto: The Times)

Imagine indisponibilă

Academia Suedeză alege în fiecare an câştigătorul premiului Nobel în domeniul literaturii. Laureaţii premiilor în ştiinţă, medicină şi economie sunt acordate de alte instituţii suedeze, iar laureatul premiului pentru pace este ales de un comitet norvegian. 

Fotograful Jean-Claude Arnault a fost condamnat în octombrie, la doi ani de închisoare pentru viol. Arnault a fost pus sub acuzare pentru violarea unei femei de două ori, în 2011. În noiembrie 2017, ziarul suedez Dagens Nyheter publica mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe fotograf- membru în comitetul de acordare a premiului Nobel pentru literatură- de hărţuire sexuală. 

Arnault, care a condus un institut cultural care avea legături cu Academia, a fost acuzat şi de faptul că ar fi dezvăluit numele câştigătorilor premiului de câteva ori, după ce le-ar fi aflat de la soţia lui. 

Odată cu izbucnirea scandalului, mai mulţi membri ai academiei şi-au dat demisia. De la acel moment, au fost aleşi noi membri, scopul principal al Academiei fiind acum de a recâştiga încrederea publică şi de a-şi păstra dreptul de a alege câştigătorii celui mai prestigios premiu literar din lume. 

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite