John F. Kennedy, personaj pentru Stephen King

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului 2011, celebrul scriitor american propune un exerciţiu de imaginaţie pornind de la unul dintre asasinatele secolului XX. Intitulat „11/22/63“, romanul programat să apară pe 8  noiembrie este o variaţiune literară pe tema „Ce-ar fi fost dacă JFK n-ar fi fost ucis?“.

În Statele Unite şi în Europa, mai exact în Marea Britanie, a început campania de promovare a noului roman al lui Stephen King, în continuare unul dintre cel mai bine vânduţi scriitori din lume. Agenţiile de presă au preluat informaţiile oferite cu parcimonie de editurile care vor tipări la toamnă una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului 2011.

Nu este prima dată când Stephen King propune călătorii în timp şi incursiuni în trecut, ceea ce a făcut deja în mai multe romane şi în şi mai multe povestiri.  Experimentatul şi prolificul scriitor,  de departe cel mai apreciat şi cel mai citit autor de literatură thriller, horror & mystery din lume, a anunţat apariţia romanului „11/22/63", al cărui titlu constă într-o dată care a schimbat istoria secolului trecut. Vineri, 22 noiembrie 1963, preşedintele american John F. Kennedy a fost asasinat în Dealy Plaza din Dallas, Texas.

Istoria alternativă

După Don DeLillo („Libra"), Philip Roth („Complotul împotriva Americii") sau James Ellroy („American Tabloid") şi alţi scriitori americani, Stephen King propune un roman ce va avea în jur de 1.000 de pagini şi care ne invită la un un exerciţiu de imaginaţie ce pare irezistibil, chiar şi din puţinele informaţii date publicităţii, chiar dacă până acum nu s-a publicat niciun fragment din carte.

„11/22/63" este povestea lui Jake Epping, profesor în plină maturitate din Maine, care călătoreşte în timp şi încearcă să împiedice asasinarea lui JFK. Aventura începe într-fel care este, cu siguranţă, „déjà lu": Epping află că amicul lui, Al, are în depozitul restaurantului pe care-l conduce un portal prin care se intră direct în anul 1958. Profesorul intră în joc, primind misiunea de a preveni uciderea celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite. Şi se întoarce în epoca lui Elvis Presley, a lui James Dean şi a lui Marilyn Monroe. Intrând într-o nouă dimensiune, Epping are o nouă identitate - George Amberson - şi începe o viaţă nouă. O viaţă dintr-o ficţiune în care se întâlnesc două iconuri ale secolului XX, unul scriitor, admirat de milioane de cititori, şi celălalt politician controversat, personalitate-cheie a Amercii secolului trecut.

Phillippa Pride, editorul (de la Hodder) din Marea Britanie al lui Stephen King, a declarat pentru cotidianul „The Guardian": „Este cel mai bun roman de genul «Ce-ar fi fost dacă...» pe care l-am citit în viaţa mea. Este o carte în care poveştile cu suspans, intime, ale lui King se desfăşoară pe amploarea unui roman. Scriitorul nostru cel mai vândut ne va oferi încă o lectură senzaţională, fără îndoială cartea anului 2011". Chuck Verrill, agentul literar din SUA al autorului, spune, la rândul său, că romanul este „mare, ambiţios şi tulburător, absorbind cu riguroare şi cu imaginaţie cultura socială şi politică, precum şi cultura populară a generaţiei de americani din care face parte scriitorul". Este, poate, o datorie pe care Stephen King şi-o plăteşte astfel, o datorie fată de un climat de idei şi faţă de puterea culturii populare, din care s-au născut atât de multe dintre nenumăratele sale cărţi. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite