Johan Kobborg spune pa Operei Bucureşti. Balerinul danez şi-a strâns lucrurile personale din birou. Marina Minoiu l-ar putea urma în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi artişti balerini, care au lucrat sub îndrumarea coregrafului Johan Kobborg, îi transmit mesaje de mulţumire şi încurajare, vineri, când partenerul Alinei Cojocaru îşi face bagajele să plece din instituţie şi în ziua ultimei premiere a stagiunii, care, spun ei, i se datorează. Dansatorii se declară ”dezamăgiţi de declaraţiile politicienilor care sunt de faţadă” şi ”şocaţi că doar în România se alungă astfel starurile baletului mondial”.

UPDATE: Conform surselor „Adevărul“, balerinul şi coregraful danez Johan Kobborg se pregăteşte să părăsească definitiv Bucureştiul şi România, după premiera din această seară. „Sunt sigur că într-o zi lucruri frumoase se vor mai întâmpla aici. Şi poate într-o zi voi fi pregătit să vorbesc“, spune balerinul. Totodată, sursele „Adevărul“ indică faptul că spectacolul de sâmbătă-seară cu noul triptic ar putea fi ultimul pe scena ONB al balerinei Marina Minoiu, interpreta de la premieră a lui „Manon“. În acest caz, ea l-ar putea urma pe Johan Kobborg la Royal Danish Ballets. „Nu pot să cred că s-a ajuns până la asta“, spune Kobborg.

”Din păcate, Johan a fost acum câteva zile la Operă şi noi, câţiva dansatori, l-am ajutat să îşi strângă lucrurile din birou. Se pare că tot ce se întâmplă la Operă este o minciună şi declaraţiile politicienilor par a fi doar de faţadă. Din păcate, am pierdut doi oameni de clasă, Johan şi Alina, şi odată cu ei, 25-30 de balerini, printre care şi români. Sunt şocat şi colegii la fel. Doar la noi se alungă staruri de nivel mondial”, a declarat balerinul Cristi Preda pentru News.ro.

În acord cu Cristi Preda, mai mulţi balerini îi transmit lui Johan Kobborg gândurile lor în ziua când Opera Naţională Bucureşti prezintă, de la ora 19.00, trei lucrări coregrafice, în premieră, pe o scenă din România: ”In the Middle, Somewhat Elevated”, realizat de William Forsythe, ”In the Night”, în coregrafia lui Jerome Robbins, cel care a realizat faimosul dans din ”West Side Story”, şi ”Theme and Variations”, de George Balanchine.

Balerina Alice Minoiu a postat un mesaj pe contul personal de Facebook. ”Astăzi este o altă premieră de balet la Operă care are loc datorită lui Johan Kobborg. El e singurul. Voi merge la premieră pentru că-i respect pe prietenii mei, oamenii oneşti care au fost recunoscători pentru spectacolele de balet care au avut loc de trei ani la ONB. Nu consider că avem un alt şef de balet şi nu văd pe altcineva care să-şi asume această premieră fără să aibă niciun drept. Probabil că această premieră va fi ultimul spectacol pentru mulţi dansatori. Dar sper în continuare că România într-o zi să se trezească şi să-l aducă înapoi pe acest şef în cuibul lui. Iubesc baletul, dar nu iubesc lucrurile neprofesionale. Succes, băieţi! Voi fi acolo pentru voi!”.

Balerinul Cristi Preda a scris pe Facebook: ”Este timpul pentru o zi mare. ”In the middle somewhat elevated”. Mulţumesc, Johan Kobborg pentru că ai adus acest spectacol la ONB. Să le ţinem piept în seara asta!”

Tot pe contul de Facebook al lui Johan Kobborg a apărut şi mesajul balerinului Răzvan Cacoveanu, care scrie că ”este uşor să arunci cu piatra, dar dacă vă place premiera din seara asta ca dansator sau ca spectator, este datorită viziunii acestui om!”

Nastazia Philippou adaugă faptul că ”a venit în sfârşit ziua ultimei premiere a stagiunii. Un spectacol din trei acte ce aduce fabuloasele opere ale lui Robbins, Forsythe şi Balanchine”.

”Credeţi-mă că este un vis pentru orice dansator din lumea asta. Pentru ultima dată, aş vrea să adaug că fără Johan Kobborg acest lucru nu ar fi fost posibil, de asta trebuie să-i fim recunoscători. Să lăsăm să treacă negativismul şi egoismul. Destulă ură a fost aruncată în mass-media, care s-a dovedit inutilă

(...) Oricum, aş vrea să mulţumesc oaspeţilor cu care am lucrat personal, Patricia Neary şi Thierry Guiderdoni, pentru că aţi împărtăşit din pasiunea voastră cu balerinii şi ne-aţi amintit motivul pentru care suntem pe scenă care este o nemăsurată dragoste pentru dans (...) Şi mai presus de toate, îi mulţumesc lui Johan Kobborg pentru că a făcut acest lucru posibil”, a fost mesajul artistei publicat pe Facebook.

În două luni marcate de tensiuni şi proteste, Opera Naţională Bucureşti a pierdut, numai din costurile biletelor pentru reprezentaţiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 350.000 de euro, reprezentând cheltuielile pentru producţia spectacolelor anulate şi drepturi de reprezentare, potrivit unei estimări obţinute de agenţia de presă News.ro.

Astfel, în contextul tensiunilor de la Opera Bucureşti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu şi numirea unui alt interimar la Operă, Beatrice Rancea, Opera Naţională Bucureşti a pierdut drepturile de reprezentare pentru două mari producţii internaţionale, a anulat Gala Internaţională a Dansului, programată pentru 28 aprilie şi a oprit trei reprezentaţii, în condiţiile în care spectatorii erau deja în sală.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere numită de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB şi la demisia ministrului Culturii, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

Citeşte şi: Opera Naţională fierbe la foc mic. Johan Kobborg şi-a cumpărat bilet la premiera de vineri cu un triptic de balet, în care dansează şi balerinele care l-au contestat

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite