Festivalul de Film Istoric de la Râşnov vrea să rezolve misterul lui J.F. Kennedy

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov vrea să rezolve misterul lui J.F. Kennedy

Anul acesta, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va avea loc în perioada 2-11 august  FOTO FFIR

Între 2 şi 11 august, la Râşnov, va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Film Istoric, unde vor fi proiectate 40 de filme. În acest an, organizatorii vor aborda patru teme - „Anul 1968” , „J.F. Kennedy” , „Legendele muzicii”  şi „Amza Pellea”. La eveniment, vor avea loc târguri de carte şi expoziţii.

La cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, vor fi organizate mai multe evenimente: Şcoala de Vară „Astra”; lansarea volumului „John F. Kennedy  - Enigmele unui erou” de Chris Matthews, în traducerea Monicăi Ramirez şi a Adinei Şinculeţ; reprezentaţia orchestrei European Contemporary Orchestra, sub direcţia muzicală a lui Raoul Lay şi Jean-Paul Dessy şi spectacolele speciale - „Hippie cu diamante”, concertul susţinut de Mircea Baniciu Band, Mike Godoroja & Blue Spirit şi recitalul „De la Bach la Beatles & Metallica”, al Cvartetului de contrabasişti. 
 
La Şcoala de Vară „Astra” vor participa, atât studenţi şi masteranzi, cât şi invitaţi speciali şi oameni de cultură, cum ar fi: Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Theodor Paleologu, Sergiu Celac, Sever Voinescu, Liviu Tofan şi Mihai Răzvan Ungureanu.
 
European Contemporary Orchestra, sub bagheta dirijorilor Raoul Lay şi Jean-Paul Dessy, va concerta pe 3 august. Reprezentaţia cuprinde lucrări dedicate ansamblului, scrise în anii 2012 şi 2013, de către compozitori din România, Franţa, Olanda şi SUA.
 
Lansarea oficială a volumului „John F. Kennedy  - Enigmele unui erou” de Chris Matthews, apărut  în 2012, în SUA, la Editura Simon & Schuster,  va avea loc pe 9 august, la Râşnov, în cadrul Festivalului de Film Istoric. Traducerea în limba română le aparţine Monicăi Ramirez şi Adinei Şinculeţ . 
 
Mihai Dragomir, coordonatorul Centrului de Resurse al festivalului, motivează alegerea temelor
 
Mihai Dragomir, coordonatorul Centrului de Resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, în Bucureşti, că ziua de 4 august îi va fi dedicată actorului Amza Pellea. În ziua respectivă, în cadrul Şcolii de Vară „Astra”, Oana Pellea va susţine o prelegere despre Amza. 
 
„Festivalul, în fiecare an, se concentrează pe câteva teme pe care le ia şi le desface pe mai multe felii. O să încep cu o temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă: este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea, o să avem,  pe 4 august, o zi dedicată lui - o zi în care vom avea proiecţii cu trei dintre cele mai importante filme în care a jucat Amza”, a precizat Mihai Dragomir, coordonatorul Centrului de Resurse al festivalului. 
 
A doua temă a festivalului se referă la muzica anilor 1960, despre care Mihai Dragomir a spus: „Ne-am legat de această temă, pentru că anul acesta mulţi dintre muzicienii mari ai lumii ar fi împlinit sau împlinesc 70 de ani, iar anii '60 reprezintă o mină de aur pentru noi şi pentru festivalul nostru”.
 
Împlinirea a 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, John F. Kennedy (1917-1963), reprezintă a treia temă principală a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. Conform lui Mihai Dragomir, organizatorii vor pune accent pe viaţa lui J. F. Kennedy şi pe influenţa pe care a avut-o asupra istoriei. 
 
„Anul 1968”, a patra temă, face trimitere la «Primăvara de la Praga», dar şi la revoltele din Franţa, (din mai '68), la atitudinea lui Ceauşescu din acel an, la revoltele din Statele Unite şi la războiul din Vietnam. 
 
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a ajuns la cea de-a V-a ediţie şi este unicul eveniment din sud-estul Europei cu acest profil.
Centrul Ceh şi Ambasada Cehiei vor participa la eveniment.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: