Istoria tiparului şi a presei braşovene în Casa Mureşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie de excepţie poate fi vizitată în această lună la Casa Mureşenilor din Braşov, la doi paşi de Casa Sfatului, din inima vechii Cetăţi. Este vorba de istoria tiparului de-a

O expoziţie de excepţie poate fi vizitată în această lună la Casa Mureşenilor din Braşov, la doi paşi de Casa Sfatului, din inima vechii Cetăţi. Este vorba de istoria tiparului de-a lungul timpului în Ţara Bârsei, pornind de la Johanes Honterus şi Valentin Wagner până la Diaconul Coresi, care a activat în Scheii Braşovului, acolo unde funcţiona prima Şcoală Românească şi unde are loc geneza tiparului în limba română. La muzeul Casa Mureşenilor aveţi posibilitatea să vedeţi primul număr scos din "Gazeta de Transilvania" sau din celebra "Foaie pentru minte, inimă şi literatură".

În 1837, Iacob Mureşianu vine la Braşov ca director la Gimnaziul romano-catolic. El începe să colaboreze la "Gazeta de Trasilvania" alături de George Bariţiu, iar după plecarea acestuia, preia conducerea ziarului, până în 1878, când cedează locul fiului său, Aurel Mureşianu. Practic, ziarul a fost scris şi tipărit în aceleaşi încăperi unde azi funcţionează muzeul ce le poartă numele. Gazeta a jucat un rol important, promovând drepturile politicie, sociale şi economice ale românilor din Ardeal. Tot aici se creează şi o şcoală tipografică, care a pregătit lucrători pentru toate tipografiile din Transilvania. Tot de familia Mureşenilor este legat şi actualul Imn naţional, ale cărui versuri aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducător, un adevărat tribun al epocii Revoluţiei de la 1848. (Sebastian Dan)

Istoria tiparului începe în jurul anilor 1444-1445, când Johannes Gutenberg, un meşteşugar din Meinz, a inventat carcaterele mobile, astfel încât corectura unei greşeli să nu necesite refacerea întregii tipărituri. La noi, prima tipografie apare în secolul al XVI-lea, la Târgovişte, unde ieromonahul Macarie scoate prima carte în limba slavonă: "Liturghier", în 1508. Două decenii mai târziu începe să funcţioneze tipografia de la Sibiu, sub grija lui Filip Moldoveanul. În 1539 apare prima tipografie la Braşov.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite