Ion Caramitru îi învaţă pe tinerii actori tehnicile de rostire a poeziei la Gala HOP de la Costineşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se închide programul  Galei Tânărului Actor HOP (3-6 septembrie), în sala de spectacole a Complexului Vox Maris Costineşti. Workshopurile susţinute la Gala HOP au însemnat muncă, dedicare, curiozitate din partea tinerilor absolvenţi de teatru. Ion Caramitru a susţinut timp de trei zile un atelier de rostire a poeziei, având la bază poezii de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

La Secţiunea Individual de la Gala HOP, concurenţii au pregătit un moment (monolog, colaj, studiu) bazat pe texte din opera lui Luigi Pirandello, nuvele, piese de teatru, romane, scrisori. În construcţia  momentului, fiecare concurent a interpretat părţi care să îi pună în valoare calităţile, abilităţile personale (dans, cânt, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a mânui marionete, acrobaţie, magie).

La Secţiunea Grup, tinerii concurenţi au prezentat un spectacol/studiu/work in progress (multi-media, instalaţie, teatru fizic, teatru dans, performance), având ca suport un text pirandellian sau un text al unui autor modern, contemporan ce are ca temă revizitarea operei lui Pirandello. Componenţa maximă a unui grup  a fost de la două de  şase persoane.

Publicul îşi poate exprima votul  faţă de concurenţi pentru începând cu 5 septembrie, ora 22.00, când se va termina concursul, şi până în 6 septembrie, ora 20.00, când va începe festivitatea de premiere. Câştigătorii  ediţiei 21 a Galei HOP  vor fi desemnaţi în direct .

Imagine indisponibilă

În afara concursului de la Costineşti şi lăsând pe un plan secund premiile, atelierele de creaţie la care participanţii Galelor HOP au şansa să participe în fiecare an sunt, fără îndoială, întâlniri autentice în folosul dezvoltării lor personale şi profesionale.

Anul acesta Gala HOP oferă oportunitatea întâlnirii cu şapte formatori care vor susţine ateliere de dezvoltare profesională:

 Workshop Kineto, coordonat de Andrei Flaviu Fălcuşan

Pentru al treilea an consecutiv, atelierul de mişcare din zori, de pe malul mării, benefic pentru trup şi spirit ce încarcă bateriile pentru întreaga zi.

 Poezie, prozodie şi tehnica subtextului – atelier de rostire a poezie, coordonat de Ion Caramitru, având ca bază poezii de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

Un atelier despre cât de necesare sunt rostirea şi poezia pentru actorul anului 2018.

Imagine indisponibilă
„Rostirea seminificaţiei poeziei înseamnă a spune ceea ce nu e scris, ceea ce nu trebuie rostit. E adâncimea pe care trebuie să o taci. (...) În rostire, poezia poate deveni spectacol al cunoaşterii de sine”, spune Ion Caramitru.

Coaching in Performing Art – sesiuni de coaching individual ce vor facilita explorarea potenţialului artistic prin tehnici de introspecţie personală, coordonat de Monica Grigoriu, Narcisa Mocanu şi Horea Murgu.

Coachingul este o cale a prezenţei totale, o experienţă a trăirii şi a dialogului de substanţă. Este despre întâlnirea autentică, în care se comunică prin şi dincolo de cuvinte. Este un schimb complex şi subtil ce naşte un spaţiu al clarităţii, o călătorie a cunoaşterii de sine. Procesul de coaching este unul amplu şi de profunzime, prin care persoana implicată are posibilitatea de a-şi explora potenţialul şi de a potenţa prin soluţii şi angajament propria performanţă. În acest caz, perfomanţa scenică.

 Aproape totul...despre casting – întâlnire cu Florentina Bratfanof, casting director

.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite