Ion Caramitru, distins cu titlul „Actor al Europei“

Ion Caramitru, distins cu titlul „Actor al Europei“

Ion Caramitru

Ion Caramitru, Directorul General al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, a fost distins, de către Comitetul Festivalului Internaţional de Teatru „Actor al Europei”, cu titlul onorific de  Actor al Europei, pentru întreaga activitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele şi fondatorul acestui festival este cunoscutul dramaturg, romancier şi scenarist Jordan Plevnes (autor, printre altele, al piesei „Chiril şi Metodiu“, „Who Are You?!“, prezentată în premieră absolută la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional NETA din 2015), totodată fondator (în 2007) şi rector al ESRA - prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.

Cu aceeaşi ocazie, ”Universitatea de Arte Audiovizuale ESRA”, care se numără printre organizatorii Festivalului, îi va acorda lui Ion Caramitru titlul de Doctor Honoris Causa. Printre laureaţii acestui titlu se află deja personalităţi ca regizorii de film Manoel Pinto de Oliveira şi Jiří Menzel, regizorul de teatru Alexander Morfov, cântăreţul Charles Aznavour sau actorul şi scenaristul Jean-Claude Carrière.

Ceremonia decernării este programată pe 6 iulie 2016, în deschiderea festivalului, iar laudatio va fi susţinut de cunoscutul critic George Banu, Profesor la Sorbona şi Preşedinte de onoare al AICT.

Ion Caramitru, distins recent cu titlul de Ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare-400, în 1995 a primit titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), pentru activitatea culturală româno - britanică, şi decorat de Regina Elisabeta a II-a. În 1997 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor din Franţa, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. În Macedonia va primi cel de-al treilea titlu Doctor Honoris Causa, după cele conferite de Universitatea de Arte din Iaşi, în 2008, şi Universitatea Ovidius din Constanţa, în 2012.

Festivalul Internaţional de Teatru „Actor al Europei” se organizează anual, de 13 ani, la Prespa, în Macedonia, în regiunea lacului cu acelaşi nume (situat între Macedonia, Albania şi Grecia), zonă declarată de Parlamentul European drept Parc European Transfrontalier.

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942 şi este un actor şi regizor de origine aromână. A fost Ministrul Culturii între 1996 şi 2000.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările