Ion Besoiu a murit, la 85 de ani. Lumea culturală, îndoliată de decesul actorului. Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu va purta numele Ion Besoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Besoiu a murit, la 85 de ani.Personalităţi din lumea teatrului şi filmului şi mai multe instituţii culturale româneşti, citate de agenţiile de presă, şi-au exprimat regretul faţă de decesul actorului Ion Besoiu, despre care spun că a fost un ”om de suflet”, un ”actor aparte”, una dintre ”figurile de neuitat ale cinematografiei” şi ”un creator devotat artei sale”.

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la Bucureşti, la vârsta de 85 de ani.

Sibiul spune: Rămas bun, Ion Besoiu!

„Colectivul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al Bursei de Spectacole şi al Şcolii de Teatru şi de Management Cultural din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu îşi adună astăzi gândul bun în faţa celui care a fost un simbol al Sibiului, artistul Ion Besoiu.

La 85 de ani, pleacă dintre noi unul dintre cei mai eleganţi şi cei mai rafinaţi artişti ai scenei şi ai filmului românesc, probabil artistul de film cu cele mai multe roluri, artist care a debutat la Sibiu. La Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în perioada 1949-1964, a jucat în zeci de spectacole în care a triumfat, printre care celebra montare a lui Radu Stanca, „O scrisoare pierdută”, spectacol făcut în alb şi negru, „Intrigă şi iubire”, „Lupii”, „Trei surori” sau „Ultimul tren”. De asemenea, la Sibiu a regizat spectacolele „Peste 20 de ani”, „Zboară cocorii” şi „Un musafir picat din cer”. Discipol al lui Radu Stanca, un om care a fost, este şi va fi profund legat de Sibiu, de ceea ce a însemnat zona de romantism târziu pe care o evoca „Sturm und Drang”.

Pleacă astăzi dintre noi lăsând acea efigie a cavalerului, a bărbatului frumos care va fi pretutindeni un simbol deosebit al Sibiului. Sperăm ca prietenii cu care m-am întâlnit ieri să ducă, împreună cu noi, la bun sfârşit ideea ca spaţiul Casei de Cultură a Sindicatelor să se transforme într-un centru cultural care să poarte numele lui Ion Besoiu.
Noi, cu toţii, îi dorim drum cu Lumină!” - Constantin Chiriac

Televiziunea Română va transmite ”Livada de vişini”, ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat actorul Ion Besoiu

Televiziunea Română va transmite ”Livada de vişini”, de A.P. Cehov, ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat actorul Ion Besoiu, în regia lui Alexandru Lustig, joi, de la ora 20.10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

Alături de Ion Besoiu, din distribuţia spectacolului de teatru TV mai fac parte: Valeria Seciu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton şi Dan Rădulescu, informează TVR.

”Mă bucur să fiu parte din distribuţia acestui spectacol minunat, alături de nişte actori formidabili şi un regizor foarte talentat, aflat la început de drum. E o rază de speranţă faptul că Televiziunea Română continuă tradiţia de a făptui spectacole de teatru. Mă leagă multe amintiri de TVR şi mă bucur că m-am întors aici", a spus Ion Besoiu imediat după proiecţia spectacolului.

Una dintre ultimele apariţii în public ale actorului Ion Besoiu a fost la proiecţia spectacolului ”Livada de vişini”, care a avut loc în octombrie 2016 în sediul Televiziunii Române, potrivit TVR.

Oana Pellea, după decesul lui Ion Besoiu: Nea Jimmy, de te întâlneşti cu mama şi cu tata, spune-le că mi-e dor de ei

Actriţa Oana Pellea şi-a exprimat regretul pentru decesul lui Ion Besoiu, despre care a spus că i-a fost ”naş de suflet” şi căruia i-a mulţumit că a crezut în talentul ei, rugându-l să le spună părinţilor săi, Amza şi Domnica Pellea, că îi este dor de ei, într-un mesaj publicat, miercuri seară, pe Facebook, şi citat de News.ro.

”Ion Besoiu m-a ţinut în braţe la botez. Mi-a fost Naş de suflet... Ion Besoiu a fost un actor remarcabil, un director de teatru excepţional, un om cald, bun, generos. Un domn. Un aristocrat al gândului. Mi-e sufletul greu... Nea Jimmy, îţi mulţumesc pentru că ai crezut în talentul meu. Îţi mulţumesc pentru delicateţe, sensibilitate, iubire...”, a scris Oana Pellea, pe pagina de Facebook.

Actriţa l-a rugat pe Ion Besoiu să le spună părinţilor săi, Amza şi Domnica Pellea, că îi este dor de ei, dar şi de ”nea Jimmy”, începând de miercuri.

”Nea Jimmy, de te întâlneşti cu Amza şi Domnica, cu tata şi cu mama, spune-le că mi-e dor de ei... Şi de tine... De azi. Dumnezeu să-ţi odihnească sufletul bun!”, a mai scris Oana Pellea.

Iohannis: Ion Besoiu a lăsat în urmă o moştenire uriaşă teatrului şi filmului românesc

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe după moartea actorului Ion Besoiu, în care afirmă că acesta a lăsat ”o moştenire uriaşă” artei teatrale şi cinematografiei româneşti.

„Actorul Ion Besoiu a plecat dintre noi la vârsta de 85 de ani, lăsând în urmă o moştenire uriaşă teatrului şi filmului românesc. Viaţa sa dăruită deplin artei dramatice şi cinematografice rămâne un exemplu pentru tinerii actori, un reper de performanţă artistică”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Preşedintele consideră că, alături de alţi actori şi regizori, Besoiu a făcut parte dintr-o generaţie de aur a teatrului românescu. ”Dedicat vocaţiei sale, creator de spectacole şi roluri memorabile alături de mari actori şi regizori ai generaţiei de aur din care a făcut parte, Ion Besoiu va rămâne în amintirea noastră. Dumnezeu să-l odihnească!”, conchide preşedintele.

Dan Chişu: Mi-a spus: când o să mor, să nu începeţi cu poveşti, cu cât de bun eram

Regizorul Dan Chişu a povestit pentru News.ro că l-a cunoscut pe Ion Besoiu cu ocazia filmului ”Bucureşti Non Stop”. ”Era destul de tonic. Mi-a spus: când o să mor, să nu începeţi cu poveşti, cu cât de bun eram…”, a spus regizorul.

El a menţionat că actorul avea o capacitate ”extraordinară” de a trece de la o stare la alta.

”Ştia că vine şi îmi tot spunea că e o chestiune de timp. Trebuie înfruntat cu bucurie, nu cu lacrimi - asta spunea. Poate pe mulţi o să surprindă ce o să publicăm pe site-ul filmului, însă asta a fost dorinţa lui”,

a adăugat Dan Chişu.

Alexandru Darie: A fost un om de suflet pentru mine

Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a spus agenţiei News.ro că actorul a fost pentru el un om ”de suflet”.

”Am lucrat împreună în multe spectacole. Nu vreau să spun banalităţi. A fost un om extraordinar şi un mare actor şi un om de suflet pentru mine. Mai mult ce să spun?! Dumnezeu să-l odihnească!”,

a afirmat Alexandru Darie.

Regizorul a amintit şi de ultimul spectacol în care a jucat Ion Besoiu la Teatrul Bulandra. ”A fost spectacolul meu, «Însemnările unui necunoscut», acum un an, doi, cred. Spectacolul acesta se jucase o perioadă lungă şi el trebuia să colaboreze într-un alt proiect la un moment dat, dar atunci s-a întâmplat, am auzit noi că nu se simte bine. Nu am oprit spectacolul din cauza stării lui”, şi-a amintit Darie.

Despre viitorul proiect, el spune că nu era ceva bătut în cuie. ”Mă gândeam şi eu să facem ceva împreună, chiar vorbisem cu el. El era pensionar, era colaborator la noi, dar e al nostru, e actorul nostru”.

Directoarea Teatrului Nottara: Un om de mare seriozitate

La Teatrul Nottara, Ion Besoiu a jucat în ”Mobilă şi durere”.

”A fost ultima producţie în care a ajucat la noi. A jucat în 2015. Apoi s-a retras, spunând că are probleme cardiace, pentru o perioadă, pe urmă ne-am retras noi o perioadă şi aşa s-a făcut că nu am mai avut spectacole cu dumnealui”,

a precizat directoarea instituţiei.

”Era un om cârcotaş în aparenţă, dar de o mare seriozitate. Vreau să spun că s-a întâmplat un lucru emoţionant. În cei cinci ani de când am fost director, noi tot am igienizat teatrul, cu puţin, cu puţin, ca reparaţii, cum s-a putut. Dumnealui m-a sunat, cum puţin actori fac asta, şi mi-a spus: «Nu vreau să vă cer bani, doamna Ţepuş. Vreau doar să vă spun că în sfârşit cineva a avut grijă şi de actorii mai în vârstă, care urcă şi coboară scările cu greu şi aţi făcut o cabină chiar lângă scenă». Pe mine m-a impresionat în mod deosebit şi atunci mi-am dat seama că la actori această «cârcoşenie» de multe ori este o apărare, pentru că sunt, de fapt, foarte sensibili şi foarte orgolioşi. Mai mult decât atât, a fost la noi o pată de culoare, pentru că nu a jucat demult şi a venit cu tot sufletul să joace în «Mobile şi durere», mulţumită regizoarei Alice Barb, care, de altfel, se pare că se pricepe de minune să lucreze cu marii actori aproape uitaţi. Este meritul ei că ni l-a adus şi că l-am avut până atât de curând alături de noi. E părerea de rău a Teatrului Nottara că, în 2016, nu a mai putut să joace, pentru că Teatrul Nottara rămăsese fără sediu”, a mai spus ea.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale: Un creator total devotat artei sale

”Am aflat, cu profundă tristeţe, vestea morţii actorului Ion Besoiu, unul dintre ultimii reprezentanţi ai unei generaţii de actori, regizori şi dramaturgi care a dat teatrului şi filmului românesc strălucire şi forţă artistică de neegalat”, a scris pe Facebook Ionuţ Vulpescu.

El a amintit câteva dintre rolurile din film ale actorului Besoiu - "Toate pânzele sus!", "Haiducii", "Ion", "Nemuritorii" -, dar şi câteva dintre marile creaţii în teatru - Serebreakov în "Unchiul Vanea", Corifeu în "Antigona", Polonius în "Hamlet", Ferapont în ”Trei surori”, Senecus în ”Caligula” şi Muhoiarov Ivan Matveevici în ”Oblomov”.

”Creaţiile sale vor rămâne pentru totdeauna în panteonul artei actorului din ţara noastră. Actor aparte, om modest şi cald, personalitate cu farmec, Ion Besoiu lasă în urmă amintirea unui creator total devotat artei sale”, a completat ministrul.

Institutul Cultural Român: Ne-a părăsit una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei

”Ne-a părăsit actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei, cunoscut mai ales pentru rolul emblematic din «Toate pânzele sus»”, a transmis ICR.

A fost actor al Teatrului «Radu Stanca» din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra. În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române, în 2015 a primit o stea cu pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, oferită de Primăria Municipiului Bucureşti şi Teatrul Metropolis în semn de preţuire a întregii activităţi.

”Ion Besoiu este nu doar un mare actor, nu este doar unul dintre reperele Teatrului Bulandra, este un om extrem de cult, extrem de curios, un prieten fabulos, pe care te poţi bizui în orice ceas al existenţei tale, este acel însoţitor pe care ai vrea şi oricine ar vrea să-l aibă în preajma lui”, a declarat criticul de teatru Marina Constantinescu în cadrul ceremoniei care a avut loc pe Aleea Celebrităţilor, în iunie 2015.

Premiile Gopo: Ne luăm rămas bun de la unul dintre cei mai iubiţi actori români

”Azi este o zi tristă. Trebuie să ne luam rămas bun de la Ion Besoiu, unul dintre cei mai iubiţi actori români şi câştigătorul premiului Gopo pentru întreaga carieră în 2011”, au transmis organizatorii.

Citiţi integral comunicatul oficial al Uniunii Teatrale din România (UNITER):

„ION BESOIU
(11 MARTIE 1931 – 18 IANUARIE 2017)


Actorul ION BESOIU, figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul şi filmul românesc a încetat din viaţă.

Iubea viaţa şi oamenii, iubea arta! Era sobru, dar veşnic emoţionat, cu o tristeţe în privire parcă din altă vremuri, dar plină de speranţă. Întâlnirile cu Ion Besoiu erau oaze de linişte, momente de neuitat.

S-a dus dincolo cu o nostalgie: „Am regretul că nu mai trăiesc vreo 25 de ani şi că am pierdut mulţi oameni dragi”.

A vrut să fie marinar şi profesor de limba română ! Însă a fost remarcat la timp de către dramaturgul Radu Stanca pe când era licean şi asta i-a schimbat destinul. În scurt timp, după finalizarea studiilor la Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu, Ion Besoiu a devenit actor în oraşul natal unde a jucat 16 ani pe scena Teatrului „Radu Stanca”. A venit apoi în Bucureşti la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” al cărui directorat l-a deţinut timp de 12 ani.

Va rămâne în memoria tuturor ca Anton Lupan care readuce la viaţă goeleta „Speranţa” în toate „Toate pânzele sus”, regia lui Mircea Mureşan.

A interpretat peste 35 de roluri pe scena Teatrului Bulandra, amintim câteva dintre cele mai cunoscute: Cloşca în „Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei (1967); Serebreakov în „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion (1983); Polonius în „Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985); Oronte în „Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989); Corifeu în „Antigona”  de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu (1993); Ferapont în „Trei surori” de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie (1995); Senecus în „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniuţiu (1996); Muhoiarov Ivan Matveevici în „Oblomov” după I.A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu: „Furtuna”, regia Andrei Blaier şi Sinisa Ivetici (1960); „Neamul Şoimăreştilor”, regia Mircea Dragan (1964); „Haiducii”, regia Dinu Cocea (1965); „Răscoala”, regia Mircea Mureşan (1965); „Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu (1970); „Ciprian Porumbescu”, regia Gheorghe Vitanidis (1972); „Actorul şi sălbaticii”, regia Manole Marcus (1974); „Păcală”, regia Geo Saizescu (1974); „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, regia Mircea Mureşan (1979); „Ultima noapte de dragoste”, regia Sergiu Nicolaescu (1979); „Lumini şi umbre” regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu (1979-1982).

În 2001 a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu şi decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler pentru „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

Au urmat Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române, în 2002. În 2008 a obţinut premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar în 2011 Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc i-a acordat premiul GOPO pentru întreaga operă.

În 2015 împlinea 84 de ani, dar nu resimţea vârsta înaintată.
Ne-a transmis atunci, printr-un post de televiziune, un mesaj plin de speranţă: „Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele. Să încercaţi să faceţi fericiţi pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veţi fi şi voi fericiţi...şi să credeţi în dragoste, pentru că fără dragoste nu există nimic altceva”.  

Trupul neînsufleţit va fi depus joi 19 ianuarie la orele 16.00 la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri 20 ianuarie de la orele 15.00, cei care l-au cunoscut şi apreciat îşi pot lua rămas bun de la Maestrul Ion Besoiu de la Teatrul „L.S.Bulandra”, foaierul Sălii Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu nr.1) începând cu orele 15.00, unde va fi depus până sâmbătă 21 ianuarie la orele 12.00. Slujba de înmormantare va avea loc sâmbătă 21 ianuarie la ora 13.00 la Cimitirul Bellu Ortodox.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite