INTERVIU Mădălina Ghenea: „Dacă iubesc, atunci mă şi dezbrac“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slătineanca de 28 de ani a fost îndemnată de Michael Caine să se dezbrace numai pentru roluri de nivelul celui din filmul „Youth“ al lui Paolo Sorrentino şi spune că, pentru a face acest lucru, trebuie să iubească mai întâi acel personaj. Mădălina Ghenea a înmânat sâmbătă seară, la Gala de închidere a TIFF Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga carieră divei italiene Sophia Loren, cu care este foarte des asemănată de presa peninsulară.

Măsuri de securitate fără precedent la etajul hotelului unde era cazată, la Cluj, Mădălina Ghenea şi unde a acordat interviul în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“. 15 minute pe ceas, maxim, şi fără întrebări despre viaţa personală, au fost cerinţele prealabile ale divei, care şi-a arătat totuşi, de-a lungul celor 15 minute, şi momente de sensibilitate şi reală emoţie.

„Adevărul“: Mădălina Ghenea, eşti mulţumită de traiectoria ta profesională de până acum, de ceea ce ţi s-a întâmplat în carieră?
Mădălina Ghenea: Da, sunt foarte fericită şi plăcut surprinsă. Să dau un premiu unui om pe care-l iubesc atât de tare, pe o scenă în România, în faţa unui public care vorbeşte limba mea... Mi-e tare dor de limba mea şi-mi doresc atât de tare să fac mai multe proiecte în România şi să lucrez acasă, îmi doresc asta foarte tare. Şi s-o prezint în română pe femeia pe care-o iubesc atât de tare...

„Comparaţia cu Sophia Loren este exagerată“

Înţeleg că te inspiră Sophia Loren. Cum te raportezi la ea? Te flatează comparaţia aceasta care s-a tot făcut cu Sophia Loren?
Este exagerată, după părerea mea, această comparaţie.

Dar despre ea, despre Sophia Loren, mi-a vorbit mama toată viaţa. O consider un om complet, un artist complet, o mamă extraordinară... I-am citit cartea, o am aici, vreau s-o semneze...

V-aţi mai întâlnit până acum?
Nu. Nu pe o scenă, nu aşa... Este un moment magic pentru mine. Sophia Loren este un exemplu pentru mine. Nu cunosc alte exemple care să fie ca ea.

Mă refeream şi la cariera în cinema. Eşti mulţumită de ce ai realizat până acum?
Da, aştept premiera primului film în care am un rol principal, intitulat „Smitten!“. Regizorul este Barry Monow, care a luat un Oscar ca scenarist al filmului „Rain Man“. Este un film, un personaj pe care îl iubesc foarte tare şi de-abia aştept premiera. Este un moment foarte frumos din viaţa mea.

Mădălina Ghenea

Părerea mea este că momentul de turnură pentru tine a fost distribuirea în filmul „Youth“, al lui Paolo Sorrentino, pentru că ce făcuseşi până atunci nu fusese foarte relevant. Filmul acesta fiind foarte important şi tu având un rol, chiar dacă scurt, important în el, a reuşit să te impună şi acum eşti asociată cu el. Cum a fost colaborarea cu Paolo Sorrentino? Cum ai ajuns să-ţi facă această propunere? A fost un casting?
Da, a fost un casting, nu a fost o propunere. Prima probă pe care-am dat-o... Eram într-un moment foarte dificil din viaţa mea, probabil cel mai dificil din viaţa mea...

De ce era atât de dificil?
Pe plan personal, exista o suferinţă foarte mare, care nu ştiu dacă m-a ajutat.

M-a întrebat cineva dacă este bine să faci proiecte când eşti fericit sau când suferi foarte tare. Eram atunci în cel mai groaznic moment din viaţa mea.

Pentru a doua probă pe care-am dat-o, nu mi s-a trimis un scenariu. În acel moment, Paolo se gândise la jumătate de scenă pentru acest personaj. Faţă de acea jumătate de scenă care mi s-a dat, eu am ales să fac exact opusul a ce mi-a cerut să fac.

„Miss Univers e un personaj mai interesant interior decât exterior“

Te referi la prima scenă, în care-i dai replica lui Paul Dano, cred. Cum adică ai ales să faci exact opusul?
Acest personaj trebuia să fie gol: gol spiritual, gol-gol, ca să zic aşa. Şi eu m-am gândit că nu este gol.

Aceasta era indicaţia regizorului?
Da, aceasta era indicaţia regizorului.

Şi replica lui Paul Dano, „Miss Univers nu-i chiar atât de proastă“...
Nu exista.

Dar cine-a introdus-o atunci?
Când m-am întors pentru a treia probă – şase probe am dat pentru film –, Sorrentino a rescris scena, a adăugat alte scene şi... până la urmă am fost şi pe poster.

Adică a modificat personajul puţin în funcţie de tine...
Da. În funcţie de idee, i-a plăcut ideea. Am avut noroc.

Ideea că „Miss Univers nu e...“?

Miss Univers poate e un personaj mai interesant interior decât exterior.

Şi a mai fost şi posterul, un poster special...

Cea de-a doua scenă, cea cu piscina, era scrisă, nu, pentru că-i o scenă cheie...
Trebuia să fie într-o saună, nu era o piscină iniţial, dar da, exista acea scenă. Nu ştiam de poster, am aflat de el de-abia când a ieşit... M-am bucurat enorm când a ieşit şi posterul din State, unde sunt puţin mai îmbrăcată...

Ei sunt mai puritani, sau cum?
Îmi place că mi se vede şi faţa, ca să zic aşa. Cel din State este un profil, în Piaţa San Marco din Veneţia.

Şi cum a fost la turnaj, cu ceilalţi actori? Cu Paul Dano, de exemplu, aveai momente, replici şi în afara celor de pe platou?
Am fost pe platourile de filmare şi când nu trebuia să fiu pe platourile de filmare. Întotdeauna îmi fac timp, la toate proiectele la care-am lucrat, pentru că mine e cea mai bună şcoală, să fiu, să văd aceşti oameni minunaţi. Chiar dacă eu nu filmam, am cerut voie, am stat în faţa platoului de filmare, m-am împrietenit, am găsit o familie, ca să zic aşa, Michael Caine şi soţia m-au tot alintat, pe la toate...

Te-au adoptat...
Da, m-au adoptat... Pe la toate festivalurile la care-am fost, atât de frumos au vorbit şi Harvey Keitel, şi Michael Caine despre mine...

Deci v-aţi înţeles foarte bine. Şi Paul Dano?
Da. Şi Paul Dano. Cu toţi, mai puţin Jane Fonda, pentru că a filmat când nu mai eram pe platourile de filmare. Am întâlnit-o o singură dată. Dar apoi, la festivaluri, ne-am întâlnit la Cannes, ne-am întâlnit în Los Angeles, în New York, şi lucrez acum cu echipa ei: am acelaşi birou de presă şi aceeaşi stilistă. Datorită ei lucrez cu aceste persoane.

Mădălina Ghenea

„Îmi doresc foarte mult o invitaţie de la Noul Val românesc“

Poţi să povesteşti ceva de la turnajul propriu-zis al scenei cu piscina? A fost dificilă?
Am început cu scena respectivă. Practic a fost prima zi pe platourile de filmare. M-a cunoscut toată lumea, aşa. E o scenă dificilă, cred, pentru orice femeie. Mai ales pentru femeie, dar cred că şi pentru bărbat.

Câte duble au fost?
A fost destul de rapid. De exemplu, scena cu dialogul am filmat-o de două ori. Doar de două ori am avut posibilitatea să spun ceea ce se vede în film.

La cea cu piscina am filmat mai mult pentru că ningea în acea zi, cum se vede. A ieşit soarele până la urmă, dar toată dimineaţa a nins. Era foarte frig, groaznic de frig... A doua zi, când am filmat dialogul, Michael Caine a venit la mine şi mi-a spus: „Vreau să-mi promiţi că vei face această meserie de actriţă, dar dacă te mai roagă să te dezbraci să rămâi la Paolo Sorrentino şi la astfel de filme“.

Da, pentru că acolo avea...
Un sens...

Da, şi avea funcţie dramaturgică, era chiar cheie. Şi o să urmezi acest sfat, acest îndemn?
Aleg proiecte cu sufletul, cred în proiectele pe care le aleg, mă îndrăgostesc de personajele pe care le intepretez şi în niciun caz nu cred că voi alege ceva vreodată pe care să nu-l iubesc. Trebuie să iubesc. Şi dacă iubesc, atunci mă şi dezbrac. Ca să zic aşa... (râde)

Mădălina Ghenea

Imagine de la turnajul filmului „Youth“

Acum va fi primul rol principal în filmul de care mi-ai zis...
Da. Nu există nicio scenă nud.

Dar te-ar interesa să joci într-un film românesc al tinerilor regizori, care nu mai sunt chiar aşa de tineri, dar care-ar fi, să zicem, de nivelul lui Sorrentino...
Nu că m-ar interesa, îmi doresc atât de tare, este... Îmi doresc enorm să mă întorc la TIFF sau să mă duc la Cannes cu un proiect românesc.

Eşti prima oară la TIFF?
Da. Sunt prima oară la Cluj. Da, îmi doresc foarte tare un proiect românesc.

Deci ai accepta o invitaţie de la cineva din Noul Val?
Accept cu siguranţă un proiect aici. De-abia aştept. Nu este uşor să-ţi exprimi sentimentele în altă limbă. Ar fi magic să pot să vorbesc pe limba mea.

Îţi doreşti să fii recunoscută în primul rând ca actriţă, în viitor?
Normal. Da, ca nimic altceva. Da, am şi o viaţă despre care s-a tot scris, dar face parte din joc.

Face parte din joc, exact. Mulţumesc foarte mult.

Mădălina Ghenea

Ce înseamnă să fii divă... Mădălina Ghenea, întâmpinată sâmbătă de paparazzi la Gala TIFF 2016 de la Cluj-Napoca

Citeşte şi: cronica „Adevărul“ la filmul „Youth“ al lui Paolo Sorrentino, cu Mădălina Ghenea

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite