Instalaţia „Shifting Language“ a artistei Oana Cliţan, vernisată la Vancouver

Instalaţia „Shifting Language“ a artistei Oana Cliţan, vernisată la Vancouver

Expoziţia Oanei Cliţan

Oana Cliţan va participa cu instalaţia "Shifting Language", în cadrul proiectului expoziţional "The Anthropomorphism of Media", care va putea fi vizionat, în perioada 25 august - 3 septembrie, la galeria DAA Project Space (Dynamo Arts Association), din Vancouver, British Columbia (Canada). Vernisajul va avea loc vineri, 25 august, de la orele 19.00-22.00.

Ştiri pe aceeaşi temă

Artista româncă Oana Cliţan va prezenta publicului instalaţia "Shifting Language", va susţine un workshop, un "artist talk" despre propriile creaţii şi va participa la o discuţie deschisă despre proiectul în colaborare.
"The Anthropomorphism of Media" este un proiect colectiv, realizat de Oana Cliţan, împreună cu artistele Sylvana D'Angelo (Canada) şi Larissa Monteiro (Olanda).  Proiectul este documentat pe blogul special creat, unde postează fiecare artist implicat: https://anthropomedia.tumblr.com/. Prin acest proiect, cele trei artiste internaţionale, membre ale Zine Club, şi-au propus să facă o cercetare despre folosirea internetului şi a reţelelor de socializare, în colaborările de la distanţă, şi să exploreze modul în care acestea pot fi folosite pentru dezvoltarea unor noi concepte şi forme vizuale.

Instalaţia Oanei Cliţan intitulată "Shifting Language", sprijinită de ICR New York, este compusă dintr-un website interactiv şi o proiecţie video, având ca subiect trecerea de la notaţia fonetică a limbii (scrisul, în general) la un limbaj bazat pe imagini în comunicarea pe social media. Website-ul va permite publicului să realizeze o versiune interpretată pictorial a unui text, printr-o serie de înlocuiri semiologice şi jocuri de interpretare.


În cadrul aceluiaşi proiect, Oana Cliţan va susţine un "artist talk" despre proiectele sale artistice şi de design şi despre metodologia ei, precum şi un workshop deschis publicului, în care participanţii vor aplica această metodologie unui text, prin colaje şi desene. De asemenea, va avea loc o discuţie publică, la care vor participa Oana Clitan şi Sylvana D’Angelo. Cele două artiste vor prezenta proiectul "The Anthropomorphism of Media" şi vor vorbi despre procesul de colaborare de la distanţă şi cum acesta poate fi influenţat de modurile specifice de abordare a proiectelor în diferite ţări (în acest caz, România, Olanda şi Canada) sau culturi.

Oana Cliţan (n. 1989) este artist vizual şi designer român. Abordează cu predilecţie subiecte precum limbajul şi comunicarea prin imagine, exprimându-se prin colaje, desene, design grafic şi alte tehnici artistice. A absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Grafică (2011), şi un master în Design Grafic la AKV (Akademie voor Kunst en Vormgeving) "St. Joost" din Breda, Olanda (2014). De asemenea, a avut o bursă Erasmus la École des Beaux-Artes, din Rennes, Franţa (2010). A avut câteva expoziţii personale şi a participat la mai multe expoziţii de grup şi festivaluri din România, Olanda, Canada şi SUA. În prezent, este stabilită la Rotterdam (Olanda), unde activează ca designer şi ilustrator, avându-i printre clienţi pe: nrc.next, Medium, Matter, Rotterdam Hogeschool, Haptic Animation Amplifier, Tupperware Russia, Manifest: Animation Show and Tell, Conversas Rotterdam. În lucrările sale, artista pune accent pe felul în care limbajul este folosit într-un anumit context şi modul în care poate fi interpretat, folosind predominant o imagistică kitsch şi pop şi recontextualizând astfel limbajul  într-o nouă perspectivă a culturii contemporane. Recent, a prezentat proiectul "Goodbye Expectations", legat de strategiile de vânzare ale IKEA, într-o expoziţie personală, curatoriată de Olimpia Bera, la galeria Visual Kontakt, din Cluj-Napoca. Oana Cliţan este activă şi în diferite proiecte care vizează comunitatea: din 2013, este membru al Zine Club, un colectiv artistic care are ca scop conectarea comunităţilor creative internaţionale prin schimburi de fanzine, iar, din 2016, este co-organizator la Conversas Rotterdam, o serie de discuţii informale în Rotterdam. Cel mai recent proiect al său, instalaţia "Shifting Language", urmează a fi prezentată în cadrul expoziţiei sus-menţionate, "The Anthropomorphism of Media", la DAA Project Space din Vancouver. Mai multe informaţii sunt disponibile pe website-ul artistei: http://www.oanaclitan.com/ .

Galeria Dynamo Arts Association (DAA) din Vancouver (http://www.dynamoarts.ca/) care va găzdui evenimentul, este un prestigios spaţiu cultural, fondat în 1996 de către un grup de artişti independenţi, absolvenţi ai "Emily Carr Institute of Art and Design" (azi, cunoscuta universitate cu acelaşi nume), din Vancouver. DAA dispune de o galerie condusă colectiv şi de 14 ateliere pentru artişti. Încă de la început, DAA s-a afirmat ca un spaţiu dedicat artei contemporane şi practicilor artistice emergente, cu o predilecţie pentru sculptură, instalaţie şi performance art.

"The Anthropomorphism of Media" este un proiect susţinut de ICR New York, DAA şi CBK Rotterdam.
Proiectul se înscrie în strategia ICR New York de promovare în spaţiul nord-american a tinerilor artişti români de certă valoare şi de generare a unor noi oportunităţi profesionale. De asemenea, proiectul promovează o practică artistică de mare actualitate, aflată la confluenţa dintre artele vizuale, design şi tehnologia informaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: