„Inimi“-le „cicatrizate“ ale lui Radu Jude, premiate la Locarno. Este un prim succes al unuia dintre cele mai importante filme româneşti ale anului 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate“, cel de-al patrulea regizat de Radu Jude, a câştigat sâmbătă „Premio speciale della giuria“ în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care a avut loc în perioada 3-13 august. Succesul filmului deschide calea recunoaşterii internaţionale a unuia dintre cei mai importanţi scriitori români.

Special Jury Prize este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elveţia, fiind în valoare de 30.000 de franci elveţieni. Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internaţională şi a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiecţiile din cadrul festivalului.

Totodată, regizorul Radu Jude a fost distins cu trofeul „Don Quijote“, acordat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Film (International Federation of Film Societies – FICC), pentru pelicula „Inimi cicatrizate“, după ce a primit, sâmbătă, premiul special al juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno.

„Radu Jude câştigă un al doilea premiu la Festivalul de Film de la Locarno“, a fost anunţul publicat pe pagina oficială de Facebook a filmului.

Premiul „Don Quijote“ este acordat de Federaţie în diverse festivaluri. La fiecare festival, juriul FICC este format din activişti ai societăţilor cinematografice din orice ţară, selectaţi dintre nominalizările federaţiilor naţionale ale societăţilor de film. Premiul constă într-o plachetă şi o diplomă şi promovarea peliculei respective în toată lumea, cu ajutorul societăţilor de film.

Blecher – evreu, român, scriitor de geniu

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude (al cincilea, dacă punem la socoteală şi mediumetrajul „Film pentru prieteni“), „Inimi cicatrizate“ este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Acţiunea din „Inimi cicatrizate“ are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Acest prim succes al filmului, care-a avut premiera mondială la Locarno, deschide calea recunoaşterii depline, pe plan internaţional, a operei literare a lui Max Blecher, unul dintre cei mai mari scriitori români ai secolului XX. Branduit drept „un Kafka român“, autorul evreu care şi-a trăit aproape toată viaţa în oraşul Roman, unul dintre marii suferinzi ai istoriei literaturii, are propriile resurse de originalitate, care – puse în valoare de filmul lui Jude – îi vor asigura interesul pentru publicul occidental.

Blecher văzut prin Jude

„E o adaptare foarte liberă a romanului lui Blecher, o naraţiune cinematografică fragmentată şi care amestecă episoade din toate cărţile lui, din biografia lui, plus alte câteva care nu se regăsesc nicăieri, dar care sunt gândite în aceeaşi direcţie.

În plus, lectura mea a fost una istorică, în sensul că atunci când vorbim despre sfârşitul anilor ‘30, nu putem să nu ne gândim că începe în perioada aceea un lung şir de dictaturi de toate felurile“, afirma Radu Jude într-un interviu, iar producătoarea Ada Solomon spunea că este „un film-poem, un omagiu adus literaturii“.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen, iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz („Aferim!“) a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu. Producător este Ada Solomon.

Citeşte şi:
Max Blecher, un Kafka român

image

Max Blecher (1909-1938), pe patul rigid al sanatoriului

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite