Ia banii şi fugi. Un muzeu danez îi cere remuneraţia înapoi unui artist care a livrat o lucrare complet goală

Ia banii şi fugi. Un muzeu danez îi cere remuneraţia înapoi unui artist care a livrat o lucrare complet goală

FOTO: Reuters

Muzeul Kunsten îi cere unui artist să returneze în jur de 534.000 de coroane (83.000 de dolari) care i-au fost acordaţi în numerar. El trebuia să reproducă, folosind bancnotele, două opere mai vechi.

Jens Haaning, un artist danez, a fost contractat de Muzeul Kunsten. Instituţia i-a cerut lui Haaning să reproducă două dintre lucrările sale, reprezentând salariul anual în Danemarca şi Austria. 
 
Artistul trebuia să folosească bancnotele pentru a recrea operele, însă el a ales să facă altceva. A pus banii la buzunar şi a dat în schimb pânzele goale, intitulând lucrarea „Ia banii şi fugi”.
 
Jens Haaning spune că pânzele goale reprezintă o critică adusă veniturilor mici. Ceea ce nu este, spune el, este un furt.
 
"Este o încălcare a contractului, iar încălcarea contractului face parte din lucrare", a spus el, la postul de radio danez DR. "Lucrarea este că le-am luat banii", a declarat Haaning.
 
„Îi încurajez pe alţi oameni care au condiţii de muncă la fel de mizerabile ca mine să facă acelaşi lucru”, a mai spus el, potrivit unei traduceri Artnet.
 
Muzeul Kunsten de Artă Modernă din Aalborg nu este mulţumit de această explicaţie, dar asta nu l-a împiedicat să afişeze cele două pânze în cadrul unei expoziţii.
 
„Mi-a revoltat personalul curatorial şi, de asemenea, m-a revoltat pe mine puţin, dar am râs şi eu, pentru că a fost cu adevărat un act umoristic”, a declarat Lasse Andersson, directorul muzeului din oraşul Aalborg, pentru BBC.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările