Horia Bernea, gesturi potrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Ţăranului Român prezintă o selecţie din opera mai puţin cunoscută a marelui pictor. Lucrările expuse provin, în cea mai mare parte, din colecţii particulare. Sunt desene, studii, acuarele dăruite de obicei de către artist prietenilor.

Ideea de a organiza expoziţia în Sala “Irina Nicolau” este un gest delicat din partea specialiştilor muzeului de a aminti, de fapt, două personalităţi fără care instituţia nu ar fi existat. Cel puţin, nu în forma ei actuală.

Paşi într-un laborator de creaţie

Mai puţin obişnuită, selecţia este cu atât mai interesantă. Ea permite intrarea în “laboratorul de creaţie” al unui artist de obicei discret, iar pentru publicul larg este un prilej rar să descopere ce se află în spatele picturilor pe care le vede în expoziţii.

Desene, schiţe pentru stâlpi, pentru porţi, pentru atât de cunoscuţii prapuri sau pentru interiorele de biserici stau alături de însemnări privind organizarea muzeului. Poţi bănui întregul demers conceptual al naşterii acestei instituţii, citind, de exemplu, textul scris cu o peniţă fină, aceeaşi cu care trasează alături desene: “Un obiect e făcut pentru a acoperi o anume nevoie, cu un anumit scop, pentru o anumită întrebuinţare etc.

Obiectul făcut de civilizaţia tradiţională e un atelier deschis, viu, care faţă de obiectul produs de societatea industrială, obiectul anonim, mort, închis, are o întreagă zonă a existenţei prezentă în el”.

Onestitatea artistului

Studii, tratări secvenţiale ale unor subiecte ce permit vizitatorului să descopere devenirea marilor cicluri ale picturii lui Horia Bernea, de la urmărirea atentă a naturii, a detaliilor anatomice sau a peisajului la Dealurile din ce în ce mai epurate sau la temele legate direct de tema credinţei şi a morţii: Prapurii, Hrana, Catapeteasma, Coloana… Autenticitatea, sinceritatea preocupărilor sunt atestate şi de însemnările artistului: “Vă gândiţi că în faţa morţii toate ierahiile mai mult sau mai puţin falsificate ale felului nostru de a gândi şi simţi nu mai sunt valabile, că atunci apare adevărata ierarhie şi că dacă ne-am putea apropia de ea am lucra şi conlucra mult mai ziditor?”

De la peisajele cu case de ţară la coloană şi mai ales la catapetesme, selecţia din expoziţie trasează un drum artistic de imensă onestitate. 

Documente de viaţă şi de artă

Emoţia ce se degajă din nedumeririle notate în scris sau în desen, căldura peisajelor de ţară, severitatea ciclului hrană sau somptuozitatea catapetesmelor au calitatea de a prilejui un alt tip de apropiere de autor, mai uman, mai direct. Şi poate lucrul cel mai important pe care îl reuşeşte expoziţia de la MŢR este descoperirea integrităţii în spatele unei creaţii artistice autentice.

Info

Expoziţie: “Horia Bernea
- gesturi potrivite”
Unde: Muzeul Ţăranului Român, Sala “Irina Nicolau”
Când: până la 15 decembrie
Program: marţi - duminică, între 10.00 şi 18.00.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite