Gorbaciov,aniversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Omul care a schimbat lumea“ împlineşte astăzi 80 de ani, fiind sărbătorit în Rusia, dar şi în Europa de Vest. Fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, este celebrat printr-o expoziţie de fotografie, la Moscova, un concert cu mari artişti, la Londra, şi o carte biografică, în Germania.

Ultimul Secretar General al  Partidului Comunist al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) şi primul preşedinte al acesteia între 1985 şi 1991, Mihail Gorbaciov, aniversează astăzi opt decenii de viaţă. El este considerat în Europa de Vest drept omul care a decis soarta Europei şi a contribuit ca nimeni altul la „schimbarea la faţă" a lumii. Gorbaciov, care a pus capăt Războiului Rece şi a creat condiţiile căderii zidului din Berlin, a fost răsplătit cu Premiul Nobel pentru Pace în 1990. În ţara sa natală, Gorbaciov este nu numai cel care a adus transparenţă în sistemul politic opac al Uniunii Sovietice, reformându-l prin Perestroica şi Glasnost, ci şi cel care a distrus Uniunea Sovietică. Unii conaţionali nu l-au iertat pentru asta niciodată.

Fotografii inedite 

Expoziţia de fotografie de la Moscova, intitulată simplu - „Perestroica", îl arată pe Gorbaciov în ascensiunea sa politică, drept un om tânăr, motivat de o dinamică atipică cadrului sovietic al anilor '80. Multe dintre fotografiile care au fost puse la dispoziţia Muzeului Manezh de către Fundaţia „Mihail Gorbaciov" îl arată pe octogenar pe vremea când era copil înconjurat de bunici, elev jucând teatru, absolvent al Facultăţii de Drept, în portrete realizate de artişti fotografi, precum Iuri Rost. Ca preşedinte, el este ilustrat ca om al „politicii globale", mai mult în ipostaze din afara ţării: alături de Ronald Reagan, de Margaret Tatcher, de cancelarul german sau de François Mitterrand. Din această primă secţiune a expoziţiei care va fi deshisă până la 8 martie fac parte şi portrete ale lui Gorbaciov realizate în atmosfera privată, alături de regretata sa soţie, Raisa, sau de copiii lor.

Perestroica în societate

Cea de-a doua secţiune a expoziţiei de la porţile Kremlinului, unde se află „Casa fotografiei", în Muzeul Manezh, arată imagini din perioada marcată de Perestroica. Aici se pot recunoaşte şi meritele lui Gorbaciov la nivel socio-cultural. El a eliberat disidenţi, precum laureatul Nobel pentru Pace din 1980, Andrei Saharov, din lagărele de muncă sau din închisorile sovietice. Imaginile surprinse pe străzile Moscovei de artişti fotografi, precum Alexander Borodulin, reflectă, la un moment dat, destinderea vizibilă a societăţii: panchişti împânzesc străzile oraşului sau artişti care ironizează Uniunea Sovietică întreţin publicul apărând pe scenă înveliţi în steagul sovietic sau ţinând cu mâna în jurul gâtului o seceră. Mai sunt expuse şi câteva instalaţii video, grafice sau plastice ale artiştilor noii avangarde ruse din anii '80, printre care Iuri Avvakumov sau Serghei Borisov. Pe numeroase monitoare pot fi urmărite filme despre diferite episoade din viaţa fostului preşedinte. Şi secvenţe negre ale vremii, precum accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobâl, din aprilie 1986, sunt ilustrate în cadrul expoziţiei.

„Spiritul meu triumfă"

La conferinţa de presă care a avut loc la Moscova săptămâna trecută, Mihail Gorbaciov şi nepoata acestuia au prezentat presei naţionale şi internaţionale programul care marchează împlinirea a 80 de ani ai laureatului Nobel. „Mie însumi nu-mi vine să cred că am 80 de ani, că am devenit aşa bătrân. Fizic pierd din putere, asta observ, dar spiritul meu triumfă", a declarat Gorbaciov.

Iar despre programul oficial al aniversării, el a spus ironic: „Nu ştiu dacă acesta este un motiv să facem atâta vâlvă. Am fost sărbătorit şi la 70 de ani, şi la 75 de ani, au apărut cărţi cu acele ocazii. La 80 de ani aş putea sărbători în linişte. Mi‑aş dori să plec undeva, unde să pot sta liniştit, bineînţeles, să mănânc şi să beau ceva". 

Gală omagială, prezentată de Sharon Stone

Chiar dacă la Moscova sărbătorirea lui Gorbaciov se desfăşoară mai mult în şoaptă, la Londra o să se facă ceva mai multă „gălăgie". Pe 30 martie va avea loc o gală caritabilă şi un concert în Royal Albert Hall. Seara va fi găzduită de actorii Sharon Stone şi Kevin Spacey, iar pe scenă vor urca Brian Ferry, Shirley Bassey, Milla Jovovich, Lara Fabiani sau trupa Scorpions. Se vor anunţa, în cadrul galei, şi câştigătorii primei ediţii a premiului, iniţiat de Fundaţia Gorbaciov, „The Man Who Changed The World"/ „Omul care a schimbat lumea", care va fi acordat în trei categorii: pentru o contribuţie deosebită la dezvolatrea „culturii pentru o lume deschisă", la dezvoltarea „unei civilizaţii globale" şi la cea „a ştiinţelor şi tehnologiei moderne". Nici de apariţia unei biografii noi, Gorbaciov nu a „scăpat":  astăzi, chiar de ziua sa, în Germania va apărea cartea „Gorbaciov. Om şi putere", semnată de cunoscutul istoric maghiar Gyorgy Dalos. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite