George Enescu, un compozitor de cinci stele pe piaţa muzicală internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înregistrările cu George Enescu (1881-1955) cuceresc pieţele internaţionale
Înregistrările cu George Enescu (1881-1955) cuceresc pieţele internaţionale

La 131 de ani de la naşterea sa, reputaţia muzicii lui George Enescu îşi continuă cursul ascendent. Dirijorul finlandez, Hannu Lintu, alături de Orchestra Filarmonica din Tampere, reintrepretează cu succes compoziţiile lui Enescu, făcând un pas important în consacrarea muzicii românului în lume.

Compozitorul şi muzicologul român, Pascal Bentoiu, scria despre Enescu cu ocazia împlinirii a cinzeci de ani de la moartea sa, că “Enescu oferă cazul tipic al unui mare compozitor care nu a fost perceput la adevarata sa dimensiune în timpul vieţii şi a cărui postumă reevaluare este în curs, dar întâmpină încă felurite dificultăţi”. 

Considerate complexe, compoziţiile lui Enescu sunt prea rar subiecte de concerte sau de înregistrări. Hannu Lintu face cu înregistrarea Simfoniei Nr.2, Opus 17, şi a Simfoniei de Cameră, Opus 33, un pas important în “reevaluarea” lui Enescu, dar şi în propria carieră. Deoarece preluarea muzicii lui Enescu în propriul repertoriu este considerată o prestaţie de excepţie.

Dar înainte de toate dirijorul îl readuce pe George Enescu în atenţia criticilor şi a iubitorilor de muzică clasică din întreaga lume.

Punctaj maxim pentru înregistrare

Specialiştii în domeniu salută cordial “redescoperirea acestui neobişnuit al muzicii concertante europene”. 

Deopotrivă ei răsplătesc valoarea repertorială a operei lui Enescu cu cinci stele, precum criticii platformei multimedia Klassik.com. Aici se acordă fiecărei înregistrări analizate un numar de stele, maximul fiind de cinci. Acestea se acordă pentru: interpretare, calitatea sunetului, booklet şi valoarea repertorială. Înregistrării finlandezului cu operele lui George Enescu, i se acordă un număr de cinci stele la valoare repertorială, în celelalte categorii câte patru.

Hannu Lintu, directorul Orchestrei Filarmonice din Tampere, a înregistrat primul album dintr-un număr de cel puţin trei, după cum anunţă casa de discuri Ondine, cu compoziţii de George Enescu. Simponia Nr.2 şi Simfonia de Cameră fac deschiderea acestui ciclu. Pentru 2013 si 2014 sunt programate apariţiile Simfoniilor I şi a III-a.

Că muzica lui George Enescu se punctează la un asemenea nivel, deşi este atât de greu de interpretat, reprezintă o raritate, chiar dacă Enescu este apreciat în întreaga lume drept unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai epocii sale.

Densitate informaţională

Pascal Bentoiu explica într-o analiză a muzicii celui mai important compozitor român de ce înregistrările cu Enescu sunt o raritate. “Lucrările enesciene de vârf au densitatea informaţională cu totul ieşită din comun. Sunt grele, sunt – cumva – prea grele pentru condiţiile uzuale ale propagării muzicii în vremea noastră. Spre a fi cu adevărat înţelese, ele cer audiţii repetate, lucru rareori posibil, şi cer o muncă exorbitantă din partea interpreţilor”.

Hannu Lintu, director artistic al Orchestrei Simfonice din Tampere, precum şi şef al Orchestrei Radio Finlandeze, este dispus sa realizeze această muncă. Iar asta nu o face pentru a “puncta” la critică, ci atât din pasiune pentru muzica lui Enescu, cât şi pentru că recunoaşte universalitatea muzicii acestuia. “În Finlanda există un interes mare faţă de muzica din Europa de Est, deoarece combinaţia dintre  influenţele naţionale şi cele vestice se apropie tare de muzica finlandeză”, afirma Lintu, citat de revista germană “Der Spiegel”.

Complexitate melodică

Critica apreciază că finlandezului i-a reuşit această muncă în prima parte a ciclului dedicat lui Enescu, apărut pe piaţă vara aceasta. “Hannu Lintu dovedeşte cu această înregistrare că este un interpret versat, căruia îi reuşeşte convingător să împace complexitatea melodică cu stratificarea orchestrală”, conchide Klassik.com, subliniind că interpretarea Orchestrei din Tampere sub bagheta lui Lintu este de mare ţinută.

“Der Spiegel” vede în Lintu un “ambasador al lui Enescu, un maestru deseori subestimat, el contribuind astfel la păstrarea şi promovarea moştenirii enesciene“.

Blair Sanderson notează în reputatul ghid de muzica online “Allmusic”  că “raritatea înregistrărilor multora din compoziţiile lui Enescu împiedică popularitatea acestora la nivel mondial, iar că în acest context contribuţia lui Lintu este una foarte importantă, mai ales că interpretarea  clară şi convingatoare a Orchestrei Filarmonice din Tampere are potenţialul de a consacra aceste piese şi în afara României”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite