George Călin, directorul general interimar al Operei Naţionale Bucureşti: "Scopul meu este să menţin standardele acestei instituţii"

George Călin, directorul general interimar al Operei Naţionale din Bucureşti, la Adevărul Live 

În ultimii ani, Opera Naţională din Bucureşti a cunoscut o adevărată revoluţie, mai ales după renovarea şi consolidarea clădirii, dar şi după numirea în funcţia de director artistic a cunoscutului coregraf şi dansator Johan Kobborg. George Călin, noul director general interimar are o misiune importantă, aceea de a ridica ştacheta calităţii, spectacolele ONB fiind din ce în ce mai urmărite de publicul românesc.

Ştiri pe aceeaşi temă


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

"Scopul meu este să menţin standardele acestei instituţii, cu Opera Naţionala Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", a spus George Călin, directorul interimar al Operei Naţionale din Bucureşti (ONB). 
 
"Acum este ultima săptămână de spectacole înainte de sărbători  ", a subliniat George Călin.
"A fost iniţiativa lui Răzvan Ioan Dincă să-l aducem pe Johan Kobborg la conducerea Corpului de Balet de la Opera Naţională Bucureşti şi a fost o alegere foarte bună. Suntem foarte dependenţi unii de alţii, e un lucru bun", a subliniat directorul interimar.
 

În perioada 19 – 22 noiembrie 2015, Opera Naţională Bucureşti a fost gazda conferinţei de toamnă Opera Europa, care i-a  adus la Bucureşti, pentru prima dată, pe cei mai importanţi directori ai teatrelor lirice şi festivalurilor de gen din Europa. Programul a inclus peste 30 de conferinţe, precum şi trei evenimente artistice: premiera operei ,,Oedipe“ de George Enescu, vizonarea spectacolului ,,Falstaff“ de Giuseppe Verdi, în regia lui Graham Vick, şi  Gala Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto ,,Le Grand Prix de`l Opera“.

Premiera operei „Oedipe“, în regia Valentinei Carrasco (scenografie: Blanca Añon, costume: Barbara del Piano), a  avut loc pe 20 noiembrie.

"Pare cea mai bună montare de Oedipe din ce-am văzut eu, am văzut patru montări până acum", a spus George Călin.

Valentina Carrasco are o carieră regizorală impresionantă. Printre altele, ea este coregizor a unei alte montări ,,Oedipe“ care va fi prezentată în luna mai 2016 la Royal Opera House, sub bagheta lui Leo Hussain.

Opera Europa este principala asociaţie internaţională dedicată activităţilor companiilor de operă profesioniste şi festivalurilor de opera din Europa şi America de Nord şi include în prezent peste 155 de companii membre, printre care Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden, Opera National de Paris, Opera de Stat din Munchen, Teatro alla Scala din Milano, Bolshoi Theatre din Moscova şi Grand Teatr del Liceu  din Barcelona. Tema principală a întâlnirii o constituie dezvoltarea profesională.

FOTO: Eduard Enea
 
George Călin a absolvit Facultatea de Teatru (Specializarea Actorie) din cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti (în prezent Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L.Caragiale”) în 1996, activând, în paralel cu desfăşurarea studiilor şi după absolvire, în calitate de actor în unele dintre cele mai importante instituţii teatrale din Bucureşti, dar şi în provincie sau în străinătate: Teatrul Naţional Bucureşti (1993-2003), Teatrul Bulandra (1993-1995), Teatrul Odeon (1995-2012), Teatrul de Vară din Zsambeck – Ungaria (1995-2000), Teatrul Naţional Constanţa (2005-2007), Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” (2009-prezent).  
 
De asemenea, în cadrul instituţiilor sus-menţionate a fost, în paralel, Producător Delegat, Coordonator Producţie, Coordonator Artistic, Organizator Eveniment sau Producător Delegat General, dobândind o vastă experienţă în domeniul producţiei şi organizării de evenimente artistice.
 
A fost producător pentru unele dintre cele mai importante spectacole desfăşurate în cadrul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, de la spectacole complexe de musical („Romeo şi Julieta”, „Rebecca”) la producţii de operetă („Silvia”), fiind implicat în toate etapele producţiei unui spectacol, de la producţia decorului la programare artistică. Având în vedere expertiza sa în domeniu, a dobândit calitatea de expert formator în cadrul proiectului european strategic Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România – SCENART, derulat de către Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano în perioada 2009-2012.
 
În perioada ianuarie 2013-februarie 2014 a fost Producător Delegat General în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, iar în martie 2014 a fost numit Director General Adjunct al instituţiei. În prezent este Director General interimar.
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările