GALERIE FOTO Alice în Zoolandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Arnăutu - Fungos Myriapoda, instalaţie, 2012
Raluca Arnăutu - Fungos Myriapoda, instalaţie, 2012

La Galeria Anaid, una dintre cele mai “harnice” în promovarea artei contemporane, mai poate fi vizitată săptămâna aceasta expoziţia “Zoolandia” a tinerei artiste plastice Raluca Arnăutu.

Curatoriată de galerista Diana Dochia, expoziţia este una bizară şi complexă, contrariind habitudinile vizitatorului obişnuit. Combinând tehnici artistice şi oscilând în plasarea într-un gen bine definit, lucrările dau seamă despre inocenţa cu care sufletul infantil-feminin întâmpină lumea de basm, feerică a animalelor imaginare.

Nu este prima oară când galeria bucureşteană Anaid, înfiinţată şi coordonată de galerista Diana Dochia, contrariază şi îl provoacă pe consumatorul de artă, propunând concepte expoziţionale departe de cărările bătătorite. De fapt, încă de la început, Diana Dochia a ales să se concentreze pe artă contemporană “adevărată”, care-şi merită numele de artă, de experiment, şi nu, ceea ce ar fi fost mai uşor, să expună lucrări pentru gustul comun, cu mai mari şanse de a se vinde.

Tara şi Rădvan, artişti Anaid

Este suficient să spunem că în portofoliul galeriei se află artistul Sorin Tara (von Neudorf), probabil cel mai provocator (dar la un nivel artistic real, chiar excepţional) artist contemporan român, precum şi Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti plastici autohtoni; sunt două nume care nu mai au nevoie de nicio confirmare.

De fapt, Tara a ales să facă din provocare (social-politică, mai ales, sau la adresa mitografiei naţionale) însăşi osatura demersului său artistic, încadrându-se astfel în categoria mai largă a artistului “de gherilă”, cu conştiinţă politică, de mare succes în lume. La rândul său, Rădvan, după mai vechea expoziţie “Constantin”, a recidivat în 2011 cu “Christ”, o expoziţie-eveniment care ar trebui să-şi afle locul în istoria artelor plastice româneşti.

Colegă cu Suzana Dan

Chiar dacă “Zoolandia” începătoarei Raluca Arnăutu nu se ridică până la acest nivel, asta nu înseamnă că ea nu merită interesul iubitorului de artă contemporană. Dar cine este tânăra artistă, care se expune astfel acum gustului şi sensibilităţii vizitatorului?

Raluca Arnăutu este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti. Prima participare la un eveniment Anaid Art Gallery a avut loc în 2011, în cadrul expoziţiei de grup „Lighioane şi Supralighioane”, semnată Soap Art Kollektiv (Raluca Arnăutu & Suzana Dan). În 2012 Raluca Arnăutu a participat la cea de a treia ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor „Tales and Thoughts”, organizat de Bienala de la Veneţia, cu expoziţia „Beasts and Superbeasts”, semnată Soap Art Kollektiv (Raluca Arnăutu & Suzana Dan).

Câinele cu pene

Asocierea cu experimentata Suzana Dan nu putea fi decât una fastă, astfel încât, după succesul proiectului comun „Lighioane şi Supralighioane”, galerista Diana Dochia s-a gândit să-i curatorieze Ralucăi Arnăutu o expoziţie personală, oarecum în prelungirea tematică a precedentei, prin aspectele ei de zoologie imaginară. Astfel s-a născut “Zoolandia”, care depune mărturie atât despre vârstele pe care le-a parcurs artista, cât şi despre felul în care priveşte lumea în momentul de faţă.

Curatorul a văzut cel mai bine lucrările, astfel încât le poate descrie astfel: “«Zoolandia», semnată Raluca Arnăutu, recreează o lume imaginară prin intermediul unor obiecte de mari dimensiuni. Privitorul navighează printre insectele ce se transformă în plante, ciupercile colorate şi pisicile neastâmpărate. O să cunoaştem un câine care are pene, un peşte care, prin solzi, emană lumină şi un miriapod care şi-a înlocuit picioruşele obişnuite cu mânuţe de păpuşi pentru a se putea deplasa mai uşor. O pisică elegantă şi puţin distantă se uită de sus la privitor”.

Un copil descoperă lumea

Aspectul cel mai important este că toate aceste animale imaginare (sau, mai bine zis, deformări fanteziste ale animalelor cunoscute, pe principiul asociaţiilor libere făcute de copii) sunt compuse din obiecte dintre cele mai diferite, de cele mai multe ori surprinzătoare. Este neaşteptată atât utilizarea unui obiect / material sau altul, cât şi combinarea lor ingenioasă pentru a sugera animalele pe care le imaginează / visează artista. De aceea, nu se poate spune exact ce fel de expoziţie este aceasta, ce suport plastic au fantasmele Ralucăi Arnăutu: textilă, obiect, instalaţie etc.

Se poate spune însă mai precis despre ce este expoziţia: despre felul în care un copil priveşte lumea, mai ales o fetiţă aflată la vârsta primelor descoperiri (de aceea, referinţa la “Alice in Wonderland” este aproape inevitabilă). Un text scris de mână la intrarea în expoziţie – un dialog între o fetiţă şi bunica ei, despre tărâmul imaginar pe care îl vom vizita împreună – face ca lucrurile să devină clare. Dar, atenţie, accesul la această lume este închis maturilor, mai exact celor care au încetat să fie copii, care nu şi-au păstrat inocenţa interioară.

“În Zoolandia visele devin realitate”, spune înţelept bătrâna. Dar, la fel ca în basme, există cerinţe care nu trebuie încălcate: “Există o singură regulă: Să NU ATINGI NIMIC. Dacă atingi nu mai poţi visa”. Avertismentul se adresează, de fapt, mai mult vizitatorului, care nu trebuie să atingă exponatele.

Întoarcere în Zoolandia

În lumea Ralucăi Arnăutu, sunt supuse deformării magice atât animalele, cât şi plantele, atât regnul animal, cât şi vegetal: “insectele ce se transformă în plante, ciupercile colorate” etc. Totul are dimensiuni enorme, gigante: ciuperci mari cât omul, miriapodul, câinele sau pisica de mărimi urieşeşti, pentru că acesta este felul în care vede un copil lumea: totul îi pare mai mare decât este de fapt. La rândul ei, combinarea a diverse obiecte din zone diferite: miriapodul are drept picioare mânuţe de păpuşi etc. este tipică pentru imaginaţia unui copil.

Titlurile lucrărilor sunt sugestive, oferind cheia în care ele trebuie citite; forma în latină parodiază o clasificare aşa-zis ştiinţifică a speciilor expuse: “Avia”, “Canis plumis”, “Cattus Occulto flos”, “Fungos Myriapoda”, “Herbarium”, “Piscis”. “Obiectele create de Raluca Arnăutu reprezintă personaje fantastice în care amestecul de materiale şi texturi conturează o lume plină de mister. Zoolandia este un loc în care te poţi întoarce oricând cu plăcere, trebuie doar să ai imaginaţie şi să ştii să visezi”, ne mai spune Diana Dochia.

Info

Raluca Arnăutu – “Zoolandia”
Curator: Diana Dochia
Unde: Anaid Art Gallery (str. Slobozia, nr. 34, Bucureşti); contact: 021.337.11.87; contact@anaidart.ro
Când: până pe 1 februarie
Program vizitare: luni-vineri, orele 11.00-19.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite