VIDEO Gală fastuoasă de deschidere a „Anului Centenar”, numai pentru politicieni şi diplomaţi, la Teatrul Naţional Bucureşti

VIDEO Gală fastuoasă de deschidere a „Anului Centenar”, numai pentru politicieni şi diplomaţi, la Teatrul Naţional Bucureşti

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, rostind discursul de deschidere a Anului Centenar în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti          FOTOGRAFII: Mihai Cratofil  VIDEO: Florin Ghioca

Celebrarea Centenarului Marii Uniri a început, cu fast, pe 26 noiembrie, la Sala mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), cu un spectacol regizat de Ion Caramitru, la care au participat numeroase personalităţi din lumea culturală, politică, alături de reprezentanţi ai corpului diplomatic. Evenimentul a fost cu circuit închis, intrarea s-a făcut exclusiv pe bază de invitaţie. Publicul larg nu a avut acces.

Mari artişti, invitaţi prin Artexim, producător al Festivalului „George Enescu“, au fost prezenţi la gala de deschidere a Anului Centernar : Piotr Beczała, Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Ştefan Tarara, Kristīne Opolais, Adela Zaharia, alături de Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Măcelaru. Au impresionat, în timpul concertului, videoproiecţiile de pe un perete video circular din spatele scenei Sălii Mari a Teatrului Naţional, unele cu efecte 3D. De asemenea, videoproiecţiile de pe exteriorul clădirii Teatrului Naţional Bucureşti au rulat în mod spectaculos întreaga seară. 

Artificiile din finalul serii au fost cu adevărat copleşitoare, jalbele fiind lansate pe un fond sonor clasic, deschizându-se spre cer in ritmul muzicii. Proiecţiile, în care apare şi coperta ziarului "Adeverul" de acum 100 de ani, cu titluri care anunţau Unirea, au fost reprezentate întreaga noapte pe faţada Teatrului Naţional Bucureşti.

Cu circuit închis. Loje goale

La începutul concertului, imnul României a fost interpretat de Ştefan Pop şi de Adela Zaharia, după care programul galei a inclus capodopere de Bach, Doga, Donizetti, Enescu, Ligeti, Porumbescu, Puccini, şi Rogalski, interpretate de artiştii invitaţi.

De prezenţa artiştilor invitaţi pe onorarii impresionante - Kristine Opolais, Piotr Beczela -  nu s-a putut bucura publicul larg, evenimentul de lansare a Anului Centernar fiind cu circuit închis, accesul fiind permis numai pe bază de invitaţie. Însă nu toţi cei care au confirmat au venit la concert, astfel că loje întregi  au rămas goale în strălucitoarea şi eleganta Sală Mare a TNB, renovată de curând. Mulţi dintre cei prezenţi în sală nu păreau, totuşi, foarte interesaţi de programul artistic, fiind, în timpul concertului, cu atenţia captivată de aplicaţiile de pe telefoanele mobile.

Programul Galei

Enescu -Rapsodia română op. 11 nr. 2 în Re major
Bach -Concertul pentru două viori şi orchestră în re minor BWV 1043 (partea a II-a). Solişti: Michael Barenboim, Ştefan Tarara– Laureat al Concursului Internaţional “George Enescu” – 2014
Donizetti -Lucia di Lammermoor – “Regnava nel silenzio”.Solistă: Adela Zaharia – Laureată a
Concursului Internaţional “Operalia” – 2017
Enescu -Balada pentru vioară şi orchestră. Solist: Julian Rachlin
Rogalski- “Hora din Muntenia” din suita Trei dansuri româneşti
Puccini -“Nessun Dorma” Solist: Ştefan Pop – Laureat al Concursului Internaţional
“Operalia” – 2010
Eugen Doga -“Vals”
Puccini- "Madama Butterfly – “Un bel di vedremo”. Solistă: Kristine Opolais
Puccini- Tosca – “E lucevan le stelle” Solist: Piotr Beczala
Ligeti- “Concert Românesc” – Presto poco sostenuto
Porumbescu -“Balada” pentru vioară şi orchestră. Solist: Ştefan Tarara – Laureat al Concursului Internaţional “George Enescu” – 2014
Puccini: La Bohème – “Oh soave fanciulla”. Solişti: Kristine Opolais, Piotr  Beczala 
Enescu - Rapsodia română op. 11, nr. 1 în La major
 

Politicieni şi diplomaţi 

La concertul dedicat lansării Anului Centernar au participat, printre alte personalităţi, Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Liliana Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, vicepreşedinte ICR, Georgică Severin, preşedintele SRR, Felix Rache, consilier de stat , E.S.  Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, E. S. Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România, E.S. Anneli Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei în România, senatorul Ecaterina Andronescu,  preşedintele Emil Constantinescu, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, naistul Nicolae Voiculeţ, Beatrice Rancea, manager interimar ONB, scriitorul Matei Vişniec.Invitat de amfitrionul serii, regizorul Ion Caramitru, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a subliniat, în alocuţiunea sa, că Unirea care a avut loc acum 100 de ani a marcat evoluţia poporului român şi este definitorie pentru identitatea noastră naţională. „Marea Unire din 1918 a fost posibilă pentru că românii au fost capabili să se unească în spatele unui ideal naţional, să-şi urmărească plini de încredere şi voinţă un proiect naţional în care cu toţii credeau şi să arate întregii Europe că ştiu să se poarte ca o naţiune mândră. Ne aflăm astăzi în sala Teatrului Naţional, unul dintre puţinele locuri în care românii au putut să-şi exprime profundul dezacord faţă de o perioadă grea din istoria României, o dictatură. Acest lucru a arătat că românii ştiu să lupte, să înfrunte demni momente grele şi să fie uniţi.

Eu cred că sărbătoarea Centenarului trebuie să fie în primul rând despre unitatea tuturor românilor. Despre solidaritate. Şi despre o mai bună înţelegere între noi ca români, fie că vorbim despre românii de aici sau de cei de la capătul lumii. Suntem cu toţii români. În definitiv, Centenarul trebuie să fie un moment despre reconstrucţia mândriei noastre ca popor care a trăit aici, între aceste hotare, dintotdeauna“, a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Download Video
Download Video

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României,  a reamintit că atunci când a decis ca 1 Decembrie să fie Ziua Naţională a României, Adunarea Constituantă din anul 1991 a făcut o alegere înţeleaptă. „Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a tuturor românilor, ca şi a teritoriilor locuite de ei într-un singur stat. Este, deci, just ca la 1 decembrie să celebrăm unificarea românilor într-o naţiune indivizibilă.

 

Avem acum prilejul să recunoaştem în sfârşit că 1 Decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat, 1 Decembrie este deopotrivă şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul. Lecţia pe care ne-o transmit înaintaşii noştri de acum aproape un veac este că patriotismul trebuie să fie o alegere de fiecare zi, un referendum cotidian pentru democraţie, pentru drepturi şi libertăţi cetăţeneşti din ce în ce mai solide“, a punctat Călin Popescu-Tăriceanu.

Muzeul Naţional al României a organizat expoziţia de la etajul TNB, la care au participat, voluntar, membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară”, îmbrăcaţi în costume de odinioară ale armatei române.  Producatorul general al evenimentului a fost Artexim, videomapping-ul a fost realizat de către Mindscape Studio, iar focul de artificii, de la finalul spectacolului de pe esplanada teatrului, a fost oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB.

Concertul dedicat lansării Anului Centenar de la Teatrul Naţional Bucureşti a fost organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, alături de Primăria Mnicipiului Bucureşti, în calitate de partener principal. Parteneri ai evenimentului au fost Artexim, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română“, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Teatrul Naţional Bucureşti.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările