Gala de decernare a Premiului Eminescu, ştearsă de pe Facebook din cauza unei poezii cu aluzii sexuale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Stanisla recitând poezia “Gwyneth Paltrow şi cu mine” Foto: Captură video
Cătălina Stanisla recitând poezia “Gwyneth Paltrow şi cu mine” Foto: Captură video

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a şters deliberat de pe pagina sa de Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut, după ce una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie „care conţine cuvinte licenţioase”.

În cadrul ceremoniei, poeţii nominalizaţi la premiu au recitat din propriile creaţii, iar Cătălina Stanislavn a reciat poezia “Gwyneth Paltrow şi cu mine”, potrivit Botosaneanul.ro.

După cum menţionează şi sursa citată, în transmisiunea evenimentului, se poate observa cum în spatele tinerei  pe un tablou ataşat pe perete se putea citi mesajul: „nu am zis ce am zis”, dar nu se ştie dacă acesta a fost asociat cu tenta poeziei recitată de autoare.

“Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, a anunţat Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, situaţia menţionată aterior nu este singulară, după ce în 2018, la Botoşani a fost declanşat un scandal după ce poeta Medeea Iancu a ales să prezinte în cadrul aceluiaşi eveniment o poezie similară.

Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu”, a revenit  anul acesta tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul “Jumătate din viaţa mea de acum”.

.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite