Gala de balet „Carmen Sylva”. Balerinii Oleg Ivenko şi Marina Minoiu, pe scena TNB, într-un moment original dedicat Reginei Elisabeta a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Minoiu
Marina Minoiu

Gala de balet „Carmen Sylva” aduce publicului din Bucureşti momente îndrăgite ale baletului clasic, care primesc interpretări noi. Celebra Iana Salenko va dansa „Moartea lebedei”, iar Marina Minoiu va apărea, împreună cu Oleg Ivenko, într-o coregrafie special creată pentru acest eveniment, dedicată Reginei Elisabeta a României.

Spectacolul va avea loc luni, 20 ianuarie 2020, de la ora 20:00, pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Cu casa închisă.

Proiect unic al balerinei Alice Minoiu, Gala de balet „Carmen Sylva” este o demonstraţie de graţie şi tehnică desăvârşită, dedicată personalităţii Reginei Elisabeta a României, al cărei pseudonim literar a fost „Carmen Sylva”. De altfel, spectacolul se va deschide cu Oleg Ivenko  şi Marina Minoiu, care vor dansa în coregrafia originală a lui Andrei Cozlac, „Carmen Sylva – Fluturi sărutându-se”, având la bază poemul cu acelaşi nume scris de prima regină a României. Totul, pe muzica lui George Enescu (Balada op. 4 pentru vioară şi pian), în interpretarea pianistei Ana Silvestru şi a violonistului Rafael Butaru.  

Cel mai aşteptat eveniment cultural al începutului de an în România va fi de asemenea prilejul pentru a o revedea pe Marina Minoiu în Pas de Deux „Marguerite et Armand” (coregrafia Sir Frederic Ashton), alături de Julian MacKay şi Henry Dowden. Un alt moment aparte va fi cel prezentat de Francesca Velicu şi Brooklyn Mack - Pas de Deux „Diana şi Acteon”, în coregrafia lui Sir Frederic Ashton.

Francesca Velicu: „Sunt convinsă că va fi o seară foarte frumoasă”

„Sunt convinsă că va fi o seară foarte frumoasă pentru toţi cei care vom fi la Gală, atât publicul cât şi noi, cei de pe scenă”, a declarat balerina Francesca Velicu.

Aştept cu emoţie să vin pentru prima oară în România şi să mă întâlnesc cu publicul român. Sunt încântat că voi urca pe scenă alături de aşa artişti minunaţi”,  a declarat balerinul Oleg Ivenko, devenit celebru în special după ce a interpretat rolul „Rudolf Nureyev” în filmul The White Crow.

La rândul lui, balerinul american Julian MacKay şi-a exprimat nerăbdarea de a veni la Bucuerşti: „Mă bucur foarte mult că am ocazia să revin în România, de care mă leagă amintiri frumoase! Aştept cu nerăbdare să urc din nou pe scenă şi să dansez pentru un public pe care îl îndrăgesc atât de mult”.

Număr orele până la Gală, când vom celebra, alături de publicul din România atât de drag mie, arta, dansul şi cultura românească, având în gând personalitatea Reginei Elisabeta”, a spus şi balerina Marina Minoiu.

Abia aştept să prezentăm publicului, care ne va încredinţa fericirea pentru o seară întreagă, acest proces fascinant în care piese arhicunoscute vor primi o noua viaţă, nu doar o nouă interpretare”, a mărturisit pianista Ana Silvestru.

Artişti remarcabili, din toate colţurile lumii

Considerată de revista Dance Magazine „exemplu strălucitor al unei cariere fulminante în baletul secolului XXI”, Iana Salenko este prim-solistă la Staatsballet Berlin şi invitat permanent la Royal Ballet din Londra. A mai fost în Bucureşti în 2013, pentru La Sylphide.

Balerinul Dinu Tămăzlăcaru este prim solist la Staatsballet Berlin, după experienţa de la Ballett der Staatsoper Unter den Linden. A studiat la Colegiul Naţional Coregrafic al Moldovei şi la Ballet Conservatorium din Viena.

Inclus de revista Dance Magazine în clubul select al celor „25 to Watch”, Brooklyn Mack este un artist independent. După performanţa din Corsarul, pus în scenă anul trecut la Metropolitan Opera House împreună cu American Ballet Theatre, Washington Post a scris că „Mack străbate în trei paşi scena de la Met, care este una dintre cele mai mari din lume”.

Nominalizată de Dance Europa pentru rolul din „Marguerite şi Armand” (2015) la categoria Outstanding Performance by a Female Dancer, Marina Minoiu vine de la The Royal Danish Ballet, după ce a fost prim-solistă la Opera Naţională Bucureşti.

oleg ivenko

Oleg Ivenko, prim balerin la Tatar Academic State Opera şi Ballet Theatre Musa Djalil (Kazan, Russia), vine la Bucureşti după ce a devenit celebru la Hollywood pentru rolul principal (Rudolf Nureyev, considerat unul dintre cei mai mari balerini ai secolului 20) din filmul The White Crow, unde a jucat alături de Ralph Fiennes şi Sergei Polunin.

Recompensată la vârsta de 19 ani cu Premiul Olivier pentru performanţă remarcabilă în dans datorită rolului din „Le Sacre Du Printemps” - The Chosen one (Pina Bausch, 2018), Francesca Velicu este balerină la English National Ballet din 2016.

Julian MacKay este primul american care a absolvit celebra academie de balet Bolşoi din Moscova (2016). În sezonul 2015/2016 a fost primit la The Royal Ballet, ca Prix de Laussanne Dancer, iar în 2016 a devenit cel mai tânăr solist la Mikhailovsky Ballet din Sankt Petersburg

Henry Dowden este prim artist la English National Ballet, după ce a fost solist la ONB şi la Scottish Ballet. În 2019 a dansat în Romeo şi Julieta/Sreet Dancers alături de Sergei Polunin şi Alina Cojocaru - în coregrafia lui Johan Kobborg.

Prim-balerină în Compania de Balet a ONB din anul 2012, Rin Okuno a început să danseze la Swako Murase Ballet Studio (Japonia). S-a remarcat în Corsarul, La Sylphide (coregrafia Johan Kobborg), Lacul Lebedelor (Gheorghe Iancu), Classical Symphony (Yuri Possokhov).

Prim-balerin al ONB, Robert Enache a studiat cu Alexandre Prokofiev la Academia Heinz Boss Stiftung din München. În 2014 a dansat cu Iana Salenko în „La Sylphide” şi cu Alina Cojocaru în „La Fille mal gardée” şi „Marguerit şi Armand”.

Solist al Operei Naţionale Bucureşti, Cristian Preda a făcut parte din proiectul Alina Cojocaru Dream Project 2014 Tokyo şi din distribuţia unor tururi internaţionale, în calitate de solist.

Balerină la Opera Naţională din Bucureşti, Alice Minoiu a dansat în 2019 pe Arena din Verona, alături de Alina Cojocaru şi Sergei Polunin, în „Romeo şi Julieta”, producţia lui Johan Koborg. Din 2018 organizează gale de balet, pentru care asigură şi regia artistică.

Pianista Ana Silvestru este director artistic al seriei de concerte Kulturlinth şi Salon Bentzky din Elveţia, după ce a studiat cu muzicieni de prim rang precum Constantin Şcerbakov, Dimitri Başkirov sau Karl-Heinz Kämmarling.

Violonistul Rafael Butaru, concertmaestru al Operei Naţionale Bucureşti şi al Orchestrei de Tineret a României, a fost numit „Prieten al Fundaţiei Principesa Margareta a României” în cadrul programului naţional Tinere Talente.

De asemenea, spectacolul se va bucura de prezenţa extraordinară a îndrăgitului actor Adrian Titieni, care va recita versuri semnate Carmen Sylva.

Gala de Balet „Carmen Sylva” este organizată de Asociatia Literati şi de Alice Minoiu. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite