Fruntaşii topurilor de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fruntaşii topurilor de artă
Fruntaşii topurilor de artă

În două clasamente recente, Pablo Picasso ocupă poziţia întâi, iar sculptorul român Constantin Brâncuşi se află în primele 20 de locuri.„Băiatul cu pipă“ al lui de Picasso este una dintre cele mai vândute picturi din lume, cu 104 milioane de dolari. La capitolul artişti valoroşi stă bine şi Constantin Brâncuşi, a cărui operă „Doamna L.R.“ a fost cumpărată cu aproape 30 de milioane de euro.

Într-un top al celor mai mari 500 de artişti al secolului XX, realizat de galeria londoneză Saatchi, Pablo Picasso este „Rege“, cu 132.716 voturi. La o diferenţă de aproape 10.000 de voturi este Gustav Klimt, cu 123.707 voturi.

Urmează în clasament Claude Monet, Paul Cézanne, Georges Braque, Amedeo Modigliani, Paul Gaugain, Henri Matisse, Andy Warhol sau Marcel Duchamp. Constantin Brâncuşi ocupă poziţia 18, fiind votat înaintea lui Paul Klee, Edvard Munch, René Magritte ori Salvador Dali.

Într-un alt top al celor mai importanţi 200 de artişti ai secolului XX, alcătuit de publicaţia britanică „The Times“, Pablo Picasso ocupă tot primul loc. La o distanţă infimă se găsesc Paul Cézanne, Gustav Klimt, Claude Monet şi Marcel Duchamp.

Într-un alt clasament, întocmit pe baza voturilor cititorilor cotidianului francez „Le Figaro“, Pablo Picasso a fost detronat de Paul Cézanne, la secţiunea de artă modernă. Pe locul al treilea a fost plasat Salvador Dali. La categoria sculptură-instalaţii, fruntaş e Alberto Giacometti, urmat de Constantin Brâncuşi.

Destin de artist

Picasso (25 octombrie 1881 – 8 aprilie 1973), botezat Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, este una dintre figurile reprezentative ale artei secolului al XX-lea. 
Cofondator al mişcării cubiste, Picasso a fost pasionat de la o vârstă fragedă de pictură.

La şapte ani, a primit îndrumare artistică de la tatăl său. La doar 13 ani, pictorul spaniol a fost admis la Academia de Arte Frumoase din Madrid, impresionând juriul cu îndemânarea sa. În anul 1900, după studii, Picasso a întreprins prima sa călătorie la Paris, la cea vreme capitala europeană a artei.

A trăit aici în mizerie şi sărăcie, fiind nevoit să ardă mare parte din lucrările pe care le făcea pentru a încălzi camera. După cinci ani, Picasso a devenit pictorul preferat al colecţionarilor americani Leo şi Gertrude Stein. În 1905, l-a întâlnit pe Henri Matisse, prietenul şi rivalul său. Tabloul „Domnişoarele din Avignon“ (1907) anunţă naşterea cubismului, curent pus la cale de Picasso împreună cu Georges Braque, între anii 1908-1914. În această perioadă, Picasso a fost pe culmi înalte.

Pictor bogat în timpul vieţii

Din 1912 şi până la vârsta de 91 de ani, când a murit, Picasso n-a mai ştiut ce înseamnă sărăcia. S-a numărat printre puţinii artişti care au reuşit să vândă lucrări la preţuri ridicate cât timp era în viaţă. La 36 de ani de la moartea lui Picasso, lucrările acestui mare pictor se vând cu zeci de milioane de dolari în licitaţii.

image

Vânzarea sculpturii „Doamna L.R.“ a stabilit un record pentru opera lui Constantin Brâncuşi  Foto: Afp



Chiar şi în vremuri de criză, lucrările „Homme À L’épée“ şi „Nu Assis Et Joueur De Flûte“ au fost cumpărate la preţul de  12.845.778 de dolari, respectiv  6.255.747 de dolari. În urmă cu doi ani, tabloul „Garçon a la Pipe“ („Băiatul cu pipă“), pictat în 1905, la vârsta de 24 de ani, a fost vândut cu 104 milioane de dolari.

De la Hobiţa la Paris

Mândria românilor este Constantin Brâncuşi. Numele sculptorului apare în topuri pe poziţii fruntaşe, alături de artişti importanţi ai secolului XX. Cine s-ar fi gândit că cel care s-a născut la 19 februarie 1876, în Hobiţa, Gorj, fiind al cincilea copil al unei familii modeste, cu ani lungi de ucenicie petrecuţi în ateliere de boiangerie, prăvălii şi birturi, avea să devină unul dintre artiştii de talie mondială? Viaţa lui Brâncuşi e fabuloasă.

Pe jos până în capitala franţei

A urmat Şcoala de Arte şi Meserii în Craiova, la Bucureşti a absolvit Şcoala de Belle-Arte, iar în timpul studenţiei a obţinut numeroase premii. În 1904 a plecat să studieze la München, însă după şase luni a pornit pe jos prin Bavaria, Elveţia, până la Langres, în Franţa, de unde a luat trenul până la Paris, unde a şi rămas până în anul morţii sale, 1957.

A fost prieten cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp. Celebre sunt lucrările din ciclurile „Păsărea Măiastră“, „Muza adormită“ sau „Domnişoara Pogany“. În luna februarie a acestui an, sculptura din lemn „Doamna L.R.“ a fost achiziţionată, în urma unei licitaţii la Paris, cu aproape 30 de milioane de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite