Fraţii Coen vor fi preşedinţii Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2015

Fraţii Coen vor fi preşedinţii Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2015

Premieră în istoria Festivalului de la Cannes: doi cineaşti vor ocupa funcţia de preşedinte al Juriului: fraţii Coen

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fraţii Joel şi Ethan Coen, realizatori ai unor filme precum "Barton Fink" şi "Fargo", îi urmează la conducerea juriului festivalului regizoarei neozeelandeze Jane Campion, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai.

"Suntem foarte fericiţi să revenim la Cannes", au declarat fraţii Coen, care, în prezent, sunt în plin proces de realizare a lungmetrajului "Hail Caesar", în care joacă George Clooney, Christophe Lambert şi Scarlett Johansson.

"Cannes este un festival care, de la începutul carierei noastre, a fost întotdeauna important pentru noi, iar a fi preşedinţi ai juriului, anul acesta, la Cannes, este o onoare cu atât mai mare având în vedere că nu am fost niciodată preşedinţi pentru nimic. Astfel, nu vom ezita să ne exprimăm, din aceasta postură, la momentul potrivit", au declarat cineaştii americani.

Obişnuiţi ai Croazetei, ca regizori, producători, scenarişti şi chiar monteuri, fraţii Coen, Joel, în vârstă de 60 de ani, şi Ethan, în vârstă de 57 de ani, au fost premiaţi de mai multe ori la Cannes.

După un Palme d'Or şi un premiu pentru regie obţinute în 1991 pentru pelicula "Barton Fink", fraţii Coen au câştigat premiul pentru regie în 1996, pentru "Fargo", şi, în 2001, pentru "Confesiunea unui anonim/ The Man Who Wasn't There" (Ethan Coen nu este creditat oficial ca regizor al acestei pelicule, n.r.), înainte de a fi recompensaţi din nou, în 2013, cu marele premiu pentru filmul "Inside Llewyn Davis".

"Fraţii Coen încarnează un anume cinema de autor, universal şi dedicat marelui public, plin de umor şi plin de originalitate în modul lor de a vedea lumea. Perspectiva este foarte frumoasă" a declarat, pentru AFP, Thierry Frémaux, delegat general al festivalului.

"Împreună cu Pierre Lescure (noul preşedinte al festivalului), suntem foarte fericiţi să vedem că oameni de anvergura fraţilor Coen se implică într-un festival pe care l-au onorat întotdeauna într-o manieră formidabilă", a mai spus Frémaux.

Având în vedere că 2015 va marca 120 de ani de la inventarea cinematografului Lumière, cel mai mare festival de cinema din lume "va fi bucuros să salute, prin intermediul fraţilor Coen, opera tuturor «fraţilor de cinema» care, de la Louis şi Auguste Lumière, au îmbogăţit istoria sa", au mai spus organizatorii.

Dacă această dublă preşedinţie este fără precedent de la prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 1946, Cannes a avut deja ocazia să găzduiască fraţi cineaşti care au câştigat trofeul principal al evenimentului, Palme d'Or: Paolo şi Vittorio Taviani, pentru "Padre Padrone", în 1977, şi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru "Rosetta", în 1999, şi "Copilul/ L'Enfant", în 2005.

Coautori ai filmelor lor, Ethan şi Joel Coen extind spiritul de familie şi asupra echipelor lor de filmare şi asupra actorilor cu care colaborează în mod regulat.

Actorii Steve Buscemi, John Turturro, Jeff Bridges, John Goodman şi George Clooney apar în mod curent pe genericele filmelor regizate de cei doi fraţi

Deveniţi figuri majore ale cinema-ului independent, fraţii Coen îşi exprimă stilul unic prin intermediul unor genuri foarte variate, care merg de la comedii nebune ("Dragostea costă /Intolerable Cruelty", "Marea hoinăreală/ O Brother, Where Art Thou?", "Marele Lebowski/ The Big Lebowski") la umor negru ("Un tip serios/ A Serious Man"), abordând şi drame dure, aproape polare ("Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men") şi genul western ("Adevăratul curaj/ True Grit").

Pe lângă Festivalul de la Cannes, şi Hollywoodul i-a recompensat pe fraţii Coen, mai ales în 2008, când au obţinut premile Oscar pentru cel mai bun film, cei mai buni regizori şi cel mai bun scenariu adaptat pentru pelicula "Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men".

Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat, în ultimii ani, de mai multe figuri ale cinematografiei americane, precum Steven Spielberg, în 2013, Robert de Niro, în 2011, Tim Burton, în 2010, şi Sean Penn, în 2008.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările