FOTOGALERIE Echipa EBienale a desenat Bucureştiul în culorile Festivalului „George Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii EBienale, după ce au desenat un portativ, cheia-sol şi notele muzicale, în parcarea unde va fi amplasată Piaţa Festivalului „George Enescu“ FOTO Lorena Codreanu/EBienale
Voluntarii EBienale, după ce au desenat un portativ, cheia-sol şi notele muzicale, în parcarea unde va fi amplasată Piaţa Festivalului „George Enescu“ FOTO Lorena Codreanu/EBienale

Pentru a marca drumul cel mai bătătorit în perioada Festivalului „George Enescu“ (1-28 septembrie), acela dintre Ateneu şi Sala Palatului, echipa care organizează Bienala de Artă Contemporană a Festivalului s-a înarmat cu vopsea lavabilă, spray-uri graffiti şi cretă şi s-au apucat vineri-seară, pe la 22, să coloreze trotuarele, bordurile, parcările şi trecerile de pieton de-a lungul distanţei dintre cele două spaţii de spectacol.

Odată la 2 ani, în septembrie, traseul Ateneu - Sala Palatului din Bucureşti devine arhicunoscut. După ce se sfârşeşte concertul de la ora 17.00 de la Ateneu, oamenii pornesc grăbiţi către Sala Palatului, ca să prindă spectacolul care începe la 19.30. Tocmai de aceea, artistul urban care se semnează sub pseudonimul WOLFF, alături de curatorul expoziţiei EBienale, Ilina Schileru, s-a gândit să personalizeze acest drum cu elemente care fac trimitere la Festivalul „Enescu“ - note muzicale, cheia-sol, celebrul slogan „Magia există“, al proiectului Bucureştiul Creativ, sintagme ca „Enescu vine!“ şi tot ce le mai trecea prin cap artiştilor participanţi. 

„Am savurat ediţii de-a rândul maratonul între două săli, amuzat, implicat, acolo. Simt nevoia să-l retrăiesc, aş vrea să îl experimentez mai des. Vreau să păstrez un semn, o hartă, să-l împart, să-l mâzgălesc cu cretă, ploaia să-l şteargă, iar eu să-l desenez din nou“, a spus WOLFF, care stătea aseară aplecat deasupra găleţilor de vopsea lavabilă şi umplea sticle cu vopsea cu roşu, galben şi verde şi le împărţea voluntarilor. „Să sperăm că ploaia nu o să spele mesajele noastre. Măcar nu înainte ca oamenii să înveţe drumul“, a completat artistul. 

„Malkovich vine! True that!“

Am văzut cum au luat naştere inimioare, săgeţi, flori, fluturi, pomi încărcaţi cu note muzicale, mesajele „Iubeşte cultura“ şi „Enescu vine!“; am văzut cum au curs râuri de roşu, verde şi galben din sticle de plastic, de la poarta Ateneul până în faţa Sălii Palatului. Alţii au scris cu cretă „Parcare cuvinte. Atenţie, cad idei!“ şi s-au entuziasmat că actorul John Malkovich va veni în România, pe 9 septembrie. Am asistat şi la procesul de altfel simplu de a lăsa urme cu palmele pe asfalt: se face o baltă de galben, se îmbibă una dintre palme în culoare, apoi se „ştampilează“ trotuarul o dată sau de două ori. Procedeul este identic atunci când vrem să lăsăm urmele paşilor noştri pe drumul dintre Ateneu şi Sala Palatului.

ebienale bucurestiul creativ

Cea mai tânără şi mai bucuroasă voluntară a fost o fetiţă de 7 ani. Îmbrăcată într-un tricou cu logo-ul EBienale care-i ajungea până la genunchi, a desenat inimi cu aripi, flori şi feţe zâmbitoare, iar când i s-a golit sticla de vopsea lavabilă, a continuat desenând cu cretă.

Venise împreună cu mama ei, care aflase de eveniment de pe Facebook şi se gândise că e un mod frumos de a petrece câteva ore aer liber, seara. 

Evenimentul care a avut loc vineri, 30 august, pe traseul Ateneu-Sala Palatului, a fost sprijinit de ING Bank România - tocmai de aceea, notele muzicale şi ploaia de culori ale Festivalului au alternat cu sigla ING realizată cu spray pentru graffiti. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite