FOTO Vivian Maier, una dintre cele mai talentate şi necunoscute fotografe ale secolului XX

FOTO Vivian Maier, una dintre cele mai talentate şi necunoscute fotografe ale secolului XX

Fotografia de stradă, hobby-ul lui Vivian Maier, s-a întins pe patru decade FOTO huffingtonpost.com

Vivian Maier (1926-2009) a făcut fotografie de stradă de-a lungul întregii sale vieţi şi, cu toate acestea, nu a cunoscut niciodată celebritatea. Fotografa americană a lăsat în urma sa peste 150.000 de imagini care au devenit populare abia după ce a murit, în 2009.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările lui Vivian Maier au văzut „lumina“ internetului datorită colecţionarului John Maloof, care a cumpărat o parte din ele de la o veche unitate de vânzare şi a descoperit, astfel, talentul nemăsurat al fotografei din Chicago. Jurnaliştii de la „Huffington Post“ spun că „Vivian Maier nu va cunoaşte niciodată măreţia faimei sale“. Maloof a căutat, însă, să popularizeze cât mai mult munca ei: a lansat un site dedicat fotografiilor de stradă realizate de Vivian, a produs un documentar despre viaţa sa, a organizat expoziţii şi a lansat cărţi pe acest subiect. 

El a arătat omul din spatele teancurilor de negative alb-negru: Vivian Maier a fost o dădacă şi o vecină tăcută, care a documentat timp de patru decenii, fără a obosi, viaţa din Chicago. „Subiectul din fotografiile lui Maier este cel mai adesea ordinar, rupt din viaţa de zi cu zi, şi nu cunosc prea mulţi fotografi de calibrul său cărora să le fi reuşit această abordare“, a spus colecţionarul de artă Jeffrey Goldstein pentru „Huffington Post“.
 
Pe 29 octombrie se va lansa, în SUA, filmul documentar „Finding Vivian Maier/ Găsirea lui Vivian Maier“, regizat de John Maloof şi Charlie Siskel. Totodată, va apărea şi albumul „Vivian Maier: Self-portraits/ Vivian Maier: auto-portrete“, compus din 60 de fotografii ale lui Maier surprinse în reflexiile din vitrinele magazinelor sau în oglinzile coaforului. Volumul îşi propune să atribuie un chip numelui care, în ultimul timp, a atras atenţia întregului univers fotografic. 
 
Plaja insulei Coney, în anii '50. Fotografie realizată de Vivian Maier FOTO NYTimes
 
O viaţă trăită în discreţie absolută
 
Vivian Maier a trăit 83 de ani şi a dus o viaţă simplă, ascunsă, lucrând ca dădacă. A îngrijit copiii mai multor familii americane, avertizându-le înainte să se mute în casa acestora: „Vin împreună cu viaţa mea, iar viaţa mea este în cutii“. Cei care şi-o amintesc pe Maier spun că avea camera plină de teancuri de cărţi şi tot felul de cutii, astfel încât mai lăsa doar un drum îngust spre pat. În final, ajunsese să doarmă direct pe podea. 
 
Emmett Kelly în rol de clown. Fotografie nedatată, realizată de Vivian Maier FOTO HuffingtonPost.com
 
Deşi avea o situaţie materială precară, Vivian Maier şi-a păstrat mândria până în ultima clipă a vieţii. Copiii cărora le-a servit drept a doua mamă au încercat s-o ţină aproape de-a lungul timpului. S-au oferit s-o ajute în nenumărare rânduri, însă Vivian a opus rezistenţă. A păstrat legătura cu una dintre familiile pentru care a lucrat – Gensburg - , mergând la absolvirile copiilor, la nunţi şi la botezuri, însă i-a fost întotdeauna greu să ceară ajutorul. Familia Gensburg i-a oferit la un moment dat un telefon mobil, pe care Maier a refuzat să-l folosească, aşa că nu le rămânea decât să-i facă o vizită la apartamentul unde locuia atunci când voiau s-o vadă. 
 
Fotografie realizată de Vivian Maier în anul 1956 FOTO HuffingtonPost.com
 
În noiembrie 2008, fotografa Vivian Maier a căzut pe gheaţă şi s-a lovit la cap. A fost dusă în stare de inconştienţă la spital, însă în momentul în care şi-a revenit nu le-a spus medicilor de la urgenţe ceea ce se întâmplase, ci doar le-a cerut să plece. În următoarea perioadă, Vivian refuza să mănânce şi era mai mult absentă. Deşi familia Gensburg a fost asigurată că îşi va reveni, acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. Şi-a trăit ultimele luni într-un azil din Highland Park, iar pe 21 aprilie 2009 a încetat din viaţă. Aceeaşi familie care i-a fost apropiată de-a lungul vieţii s-a ocupat de funeraliile sale: trupul său a fost ars, iar cenuşa răspândită în pădurea în care obişnuia să-i ducă pe copiii familiei Gensburg în urmă cu 50 de ani. În locul să ţină un ritual de înmormântare – lucru care ar fi părut mult prea ostentativ pentru gustul lui Vivian -, membrii familiei Gensburg au ales să scrie o notă în „Chicago Tribune“: „Vivian Maier, mândră nativă din Franţa şi rezidentă în Chicago în ultimii 50 de ani, a murit în linişte, marţi... Un spirit liber care a atins magic vieţile tuturor celor care au cunoscut-o“. Pentru (puţinii) apropiaţi, aşa s-a sfârşit viaţa lui Vivian. Pentru restul lumii, însă, acesta nu a fost decât începutul. 
 
În prezent, putem spune că fotografa Vivian Maier există numai prin prisma lucrurilor pe care le-a văzut de-a lungul vieţii. Şi pe care le-a captat prin lentila aparatului de fotografiat. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: