FOTO Lucrări de artă celebre care marchează trecerea timpului

FOTO Lucrări de artă celebre care marchează trecerea timpului

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Dali, „Persistenţa memoriei“ FOTO huffingtonpost.com

Odată cu trecerea în Noul An, aducem în centrul atenţiei acele lucrări care ilustrează întocmai trecerea timpului: de la ceasurile care se topesc, pictate de suprarealistul Salvador Dali, la portretul umanizat al Tatălui Timp, operele de artă care vorbesc despre timp au făcut istorie, din secolul al XVI-lea până în prezent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Motivul trecerii timpului s-a regăsit în numeroase lucrări ale artiştilor renascentişti şi futurişti, rămânând actual până în prezent. În 2011, artistul Christian Marclay a primit Leul de Aur la Bienala de la Veneţia pentru filmul „The Clock“/ „Ceasul“, format din secvenţe din filme celebre în care apare ora pe diferite dispozitive, creând un montaj care iluestrează toate cele 24 de ore ale unei zile. 
 
Salvador Dali - „Persistence of Memory“ (1931)
 
Capodopera care înfăţişează ceasuri de buzunar „curgând“ reprezintă interpretarea personală a lui Dali asupra noţiunii de timp, ca fiind „moale“ sau „dur“. Creatura misterioasă care pare să doarmă sub unul dintre ceasurile „moi“ simbolizează trecerea distorsionată a timpului în vis.
 
 
Antonio de Pereda - „Allegory of Vanity“ (1632 - 1636)
 
Tabloul lui Pereda înfăţişează mai multe reprezentări ale timpului – un ceas, o clepsidră, fotografii vechi, o lumânare stinsă, cranii şi un glob pământesc. 
 
 
Agnolo Bronzino - „Venus, Cupid, Folly and Time“ (1545)
 
Personificarea Timpului apare în această pictură a lui Agnolo Bronzino, într-o versiune îmbătrânită, cu barbă albă. 
 
 
Claude Monet - „La cathédrale de Rouen“ (1893)
 
Monet şi-a dedicat o mare parte din lucrările artistice Catedralei din Rouen, ilustrând adesea faţada clădirii masive în diferite momente ale zilei şi ale anului. A realizat astfel o serie de picturi impresioniste precum un tur de vis prin diferitele etape din existenţa construcţiei. 
 
 
Felix Gonzalez-Torres - „Untitled (Perfect Lovers)“ (1977-1990)
 
Lucrarea „Untitled“ i-a fost dedicată lui Ross Laycock, partenerul de viaţă al artistului Felix Gonzales-Torrer, care a murit fiind bolnav de SIDA. Cele două ceasuri arată întocmai aceeaşi oră şi vorbesc despre modalităţile poetice de a măsura timpul şi cum influenţează acest lucru viaţa noastră de cuplu. 
 
 
Christian Marclay - „The Clock“ (2011)
 
montajul lui Christian Marclay înfăţişează fiecare clipă a tuturor celor 24 de ore dintr-o zi, cu ajutorul scenelor rupte din pelicule celebre. Diferite dispozitive care arată ora marchează trecerea unei zile, într-o producţie care a câştigat Leul de Aur la Bienala de Artă de la Veneţia, din 2011. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: