FOTO Circ la crematoriu: revolta figuranţilor, în „ultimul film“ al lui Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 300 de oameni s-au strâns în faţa crematoriului. FOTO Marian Iliescu
Aproape 300 de oameni s-au strâns în faţa crematoriului. FOTO Marian Iliescu

Trupul regizorului Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă la Crematoriul Vitan-Bârzeşti din Capitală. Aproape 300 de oameni au trecut de la stadiul de „figuranţi“ la cel de actori principali ai ultimei scene din existenţa regizorului Sergiu Nicolaescu.

La ora 12.00 era programată incinerarea trupului lui Sergiu Nicolaescu, dar oamenii au venit la crematoriu de la ora 11.00, pentru a se poziţiona strategic şi pentru a vedea cât mai bine ce se întâmplă.

Dorinţele lor erau arzătoare: voiau, în primul rând, s-o huiduiască pe soţia lui Sergiu Nicolaescu, transformată de curioşi într-un fel de personaj negativ, pentru că fusese de acord să respecte ultima dorinţă a regizorului, aceea de a fi incinerat: „Îl ard ca pe un câine“, striga un bătrânel bonom. „Da de ce n-au deschis şi ei capacul, să rămână deschis...“ îşi exprima frustrarea un alt bărbat. „Ar fi trebuit să se ducă lumea să pună o lumânare, la Bellu, chiar dacă era prăpăd“, spunea o pensionară.

Un domn informat explica unui pâlc de curioşi cum se face incinerarea, câte grade are cuptorul, pe unde iese „fumul ăla pâclos“ şi cum e pusă cenuşa într-o urnă metalică.

După zeci de minute de aşteptare, oamenii au fost luaţi prin surprindere de focurile de armă trase în aer de garda de onoare. Acela a fost indiciul că sicriul nu a fost adus prin faţă, pe unde îl aştepta toată lumea, ci pe la altă intrare, unde accesul presei şi al cetăţenilor era restricţionat.

Aşteptarea lor a fost înlocuită de o mare dezamăgire. Nici măcar un pic de fum n-au văzut şi ei... Iar în momentul în care Ion Iliescu a ieşit din clădire pentru a da declaraţii, oamenii au început să strige „Ruşine!“ şi să ceară explicaţii: „De ce l-au ars, domne, pe ascuns? Ne-au ars toată copilăria!“.

Ion Iliescu s-a referit la un citat din Sfânta Scriptură, „se întoarce în pământ“. Ce înseamnă asta? a întrebat fostul preşedinte al României. „Când moare pe mare un marinar, îl aruncă în apă şi tot în pământ se duce şi acolo putrezeşte. Sau că este ars şi cenuşa este împrăştiată... Este treaba familiei, nu trebuie să se implice altcineva“, a spus Ion Iliescu.

„ Eu cred că cea mai bună apreciere, cea mai bună cinstire, au arătat-o oamenii. Au fost o mulţime de oameni şi ieri şi astăzi de dimineaţă, care au vrut să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public şi pentru un om de artă cum a fost el, un mare creator, nu există bucurie mai mare decât aceasta. Cea mai bună cinstire a fost acest mod în care oamenii au ţinut să-şi ia rămas bun de la el“, a spus Ion Iliescu, la ieşirea din crematoriul Vitan Bârzeşti, declaraţia lui fiind în contrast cu ce se întâmpla, de fapt, la faţa locului.

Din clădire a ieşit, apoi, soţia lui Sergiu Nicolaescu, care a fost huiduită şi întâmpinată cu multe cuvinte grele, care nu pot fi reproduse. I s-a strigat „Ruşine!“, iar un bătrân aparent respectabil, care căuta cu aviditate obiectivul camerelor de filmat, i-a urat, scurt, s-o ardă şi pe ea focul.

La crematoriu s-au aflat familia şi prietenii lui Sergiu Nicolaescu, între care regizorul Ioan Cărmăzan.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite