FOTO Cele mai spectaculoase biblioteci din întreaga lume

FOTO Cele mai spectaculoase biblioteci din întreaga lume

Biblioteca Strahov Abbey din Praga, Republica Cehă FOTO cnn.com

Bibliotecile încapsulează cel mai bine istoria cunoaşterii, fiind totodată monumente reprezentative pentru anumite epoci arhitecturale şi curente în designul interior şi în artă. James Campbell, doctor al Universităţii Cambridge, a vizitat 85 dintre cele mai remarcabile biblioteci din lume şi a scris volumul „The Library: A World History“.

Vă prezentăm mai jos o selecţie a celor mai remarcabile biblioteci din toate colţurile lumii. 

 
Biblioteca Tripitaka Koreana, Haeinsa Temple, Coreea de Sud
 
Cărţile bibliotecii din Coreea de Sud datează din anul 1251, amintind că poporul chinez îşi tipărea lucrările cu secole înainte de invenţia lui Gutenberg. 
 
   
Biblioteca Tianyi Chamber, Ningbo, China
 
Este cea mai veche bibliotecă din China, datând din 1561. Interiorul este foarte întunecat deoarece nu a fost construită pentru a citi înăutru. Cărţile se citeau în grădină sau acasă. De altfel, volumele au fost scoase din librărie, iar aceasta este printre ultimele fotografii făcute cu cărţile pe rafurile lor originale. 
 
 
Biblioteca The Peabody, Baltimore, SUA
 
Această bibliotecă-templu, cu aspect de catedrală, deţine mii de cărţi şi este înconjurată de balustrade frumos ornate. În realitate, construcţia în stil clasic este realizată din fier, fiind pe deplin o bibliotecă „cu greutate“. 
 
 
Biblioteca Malatestiana, Cesena, Italy 
 
Este, probabil, biblioteca ce păstrează cel mai autentic stil medieval. A fost construită pentru Malatesta Novello, membru al unei importante familii aristocratice din Italia, şi deţine cărţi originale, aşezate pe aceleaşi rafturi ca odinioară. 
 
   
Biblioteca Admont Abbey, Admont, Austria
 
Biblioteca Admont Abbey din Austria este o adevărată capodoperă – cei care au vizitat-o mărturisesc că „atunci când intri în această clădire inundată în lumină, ai un moment de revelaţie“. Nu există birouri de lucru, fiindcă încăperile bibliotecii nu au fost gândite pentru studiu, ci pentru a-i impresiona pe vizitatori. A fost construită în 1776, fiind „une pièce de résistance“ a stilului rococo. 
 
 
Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugal
 
O clădire impozantă, ce reflectă epoca îmbelşugată din istoria Portugaliei. Deşi este puţin luminoasă, ornamentele cu frunze din aur conferă bibliotecii o luminozitate magică. 
 
 
Biblioteca Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Spain
 
Marele culoar al Bibliotecii Escorial este o îmbinare armonioasă de rafturi, cărţi şi picturi bogate în culori şi detalii. A fost finalizată în 1585, influenţând multe construcţii din cele care i-au urmat. 
 
 
Biblioteca Mafra Palace, Mafra, Portugal
 
Această construcţie este cea mai lungă bibliotecă monastică în stil Roroco din lume, măsurând 88 de metri. Clădirea găzduieşte o colonie de lilieci care, pe timp de noapte, se hrănesc cu insectele ce ar putea ataca filele cărţilor. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările