FOTO ARTĂ CONTEMPORANĂ Sculptură în coduri QR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soclul din faţa Arenelor Romane din Bucureşti găzduieşte, la fiecare două luni, altă lucrare de operă contemporană. A debutat, pe 30 aprilie, cu „Soclul Infinitului“. De ieri-seară, se află acolo un cub alb, minimalist, care are coduri QR pe fiecare faţetă şi care face trimitere la vechea înfăţişare a soclului, pe când servea drept suport pentru statuia doctorului Constantin Istrati.

Teodora Dănilă (28 de ani) şi Alin Tănasa (31 de ani), care fac parte din Galeria A1, au venit tocmai de la Cluj şi s-au căţărat pe soclul din Parcul Carol pentru a-şi expune opera de artă contemporană, numită „Qub“. Lucrarea reprezintă un cub pe care sunt inscripţionate, în relief, coduri QR ce pot fi citite cu smartphone-ul. Fie că privim cubul din faţă, din lateral sau din spate, vom regăsi un alt cod care ne va trimite spre imagini originare ale soclului, cu statuia lui Constantin Istrati, însoţite de un mic text descriptiv. Acea statuie este acum amplasată la câteva sute de metri depărtare, tot în Parcul Carol, lăsând liber soclul ce datează din 1906. 

Codul QR este proeminent, ca şi cum ar fi sculptat în buretele negru, iar aici munca de migală i-a fost dedicată Teodorei, care a calculat mărimea fiecărui pixel şi a multiplicat-o de câte ori a fost necesar pentru a reda întocmai simetria codului digital. Acel burete negru a fost apoi lipit pe faţetele cubului, muncă ce s-a întins la aproximativ jumătate de zi pentru fiecare din cele patru coduri. Deşi cubul are muchia de 90 de centimentri, instalat la 4,20 metri înălţime, cât măsoară soclul, pare mic. Lucrarea este realizată din plăci PFL vopsite în alb, iar codurile QR sunt negre. Aspectul clasic, discret îl face să pară „de acolo“, tocmai aceasta fiind intenţia artiştilor. 

Opera „Qub“ este o continuare a proiectului „„Soclul Infinitului“, la sfârşitul lunii aprilie. „Tema «Copy Paste» are ceva virtual, aşa că ne-a venit ideea cu aceste coduri QR. Apoi ne-am gândit să îl facem cumva sculptural“, explică Teodora (28 de ani), care a absolvit cursurile Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. 

Lucrări contemporane la Cluj

Cei doi tineri se feresc de titulatura de artişti, deaorece sunt absolvenţi de Arhitectură (Teodora), respectiv Litere (Alin), însă pasiunea pentru artă i-a reunit în numeroase proiecte până în prezent. Unul dintre ele a presupus amplasarea unui lanţ de 500 de clopoţei din porţelan şi din lut de-a lungul podului Elisabeta care traversează Someşul, în Cluj. Teodora povesteşte că trecătorii au fost entuziasmaţi de proiect. Atât de entuziasmaţi încât clopoţeii au început să dispară rând pe rând, dar poate că acest lucru reprezintă, până la urmă, tot o victorie a proiectului. „Ce mi s-a părut încă şi mai interesant este că, deşi unii au luat clopoţeii, au adus alţii în loc. Asta este un fel de «next step»“, spune Teodora, care consideră că interacţiunea cu publicul este un element important al proiectelor artistice urbane. 

„Eu susţin orice iniţiativă care valorifică spaţiul public, deoarece trezeşte curiozitatea oamenilor şi îi face mai deschişi. Iar dacă aşa ajungi la oameni, înseamnă că aşa trebuie să faci, ca artist. Dacă realizezi un proiect în stradă, practic profiţi de toţi oamenii care trec pe acolo“, precizează tânăra. 

A treia operă a proiectului „SPAM Copy/Paste“

Lucrarea „Qub“ face parte din proiectul „SPAM Copy/Paste“, alcătuit din cinci opere de artă ce sunt amplasate pe soclul din Parcul Carol timp de câte două luni. Artiştii Lea Rasovszky şi Vlad Stoica au expus, în urmă cu două luni, „Soclul infinitului“, după care i-a luat locul opera „Fiecare vrea pe soclul lui“, al lui Andrei Ciubotaru. Acum este rândul „Qubului“ realizat de Teodora Dănilă şi de Alin Tănasa, după care vor urma Andrei Fărcăşanu, cu „Am cu ce“ şi Ileana Oancea, cu lucrarea „Contesa“. Opere lor vor fi expuse până în luna septembrie, după care una dintre ele va fi desemnată câştigătoare şi va obţine un premiu în valoare de 1.000 de euro. Proiectul este coordonat de către Ioana Ciocan şi susţinut de Graffiti Art Work, parte a BBDO Group România şi de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite