FOTO Alina Cojocaru, o stea pe firmamentul baletului internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balerina Alina Cojocaru (32 de ani), care  va dansa, pe 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, în spectacolul „La Sylphide”, a fost desemnată Balerina Deceniului, fiind una dintre cele mai remarcabile prezenţe pe scenele marilor săli de spectacol din întreaga lume.

Alina Cojocaru s-a născut pe 28 mai 1981 la Bucureşti şi a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Lausanne. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în "Don Quijote", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia"). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul cu spectacolul "Giselle", ea a devenit solistă principală (2001) a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo şi Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (în viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon". 

image

Din septembrie 2013, Alina Cojocaru face parte din echipa de la English National Ballet, după 13 ani petrecuţi la Royal Ballet. În luna iunie a acestui an, balerina lua hotărârea să plece de la Royal Ballet, împreună cu partenerul de scenă şi logodnicul ei, Johan Kobborg, cel care semnează coregrafia spectacolului „La Sylphide” de la Bucureşti. „După 13 ani în care ai dat tot ce ai mai bun, ai două opţiuni: fie să vii la muncă, să te mulţumeşti cu ceea ce faci, după care să te duci acasă, fie să mergi mai departe, să găseşti un alt loc. A trebuit să plec“, mărturisea Alina pentru „The Telegraph”, luna trecută. La Royal Ballet, Alina Cojocaru era distribuită în tot mai puţine roluri pe motiv că stilul său nu se mai potriveşte cu cel al instituţiei. „Am mai multe spectacole aici (n.r. la English National Ballet) decât aveam la Royal. Am plecat deoarece voiam să găsesc un loc ca acasă, ca atunci când intru în studio să mă simt fericită. Atunci când îţi dedici munca relaţiei pe care o ai şi te trezeşti în fiecare zi bucuros şi îndrăgostit, acesta este felul în care ar trebui să trăieşti. Am vrut ca munca mea să fie precum o relaţie care evoluează“, mai spunea balerina la acea vreme. 

Am mai multe spectacole aici (n.r. la English National Ballet) decât aveam la Royal. Am plecat deoarece voiam să găsesc un loc ca acasă, ca atunci când intru în studio să mă simt fericită. Alina Cojocaru, balerină

Ca prim-balerină a English National Ballet (ENB), Alina Cojocaru continuă să danseze ca invitat al mai multor companii mondiale şi este un oaspete frecvent al Hamburg Ballet şi al American Ballet Theatre. În februarie 2012, prezenta în premieră proiectul său „Alina Cojocaru – Dream Project”, în Tokyo (Japonia), pe care l-a regizat şi în care a dansat alături de prieteni şi colegi ai săi de la Tokyo Ballet, Hamburg Ballet, ENB şi Royal Ballet.

Alina Cojocaru a obţinut şi numeroase premii internaţionale. Amintim de „Dansatoarea anului”, în 2012, acordat de German Dance Critics, „Balerina Deceniului”, la Moscova, în 2010, premiul românesc VIP pentru muzică şi artele spectacolului, în 2010, „Benois de la Dance” în 2004 şi în 2012, Medalia de Aur la Competiţia Internaţională de Balet din Nagoya (Japonia), Premiul Lausanne, în 1997. în aprilie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a acordat Medalia Ordinului Naţional „Pentru Merit” în gradul de cavaler.

image

Johan Kobborg (foto)

, partenerul de scenă al Alinei Cojocaru şi logodnicul ei de 11 ani, a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balşoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite