Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Cristian Presură

Fizicianului Cristian Presură, doctor în fizică, cercetător la Philips Research Eindhoven şi autorul cărţii Fizica povestită, publicată în colecţia de ştiinţă a Editurii Humanitas, îi va fi decernată Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Festivitatea va avea loc joi, 15 noiembrie, la ora 16:00, în amfiteatrul „Miron Nicolescu“ al Institutului de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu ocazia decernării, Cristian Presură a fost invitat să susţină, în cadrul seriei Conferinţele interdisciplinare şi informale, o prelegere care va avea tema „Eficacitatea şi necesitatea matematicii în fizică“, anunţă editura Humanitas.

În prima parte a conferinţei va fi abordată problema popularizării fizicii, acolo unde matematica este adesea eliminată, deşi fizica modernă a făcut progrese uriaşe doar prin intermediul matematicii. Apoi vom discuta despre raportul de azi dintre matematică şi fizică şi impresia simplificată în care matematica este un instrument, iar fizica ne dă interpretările sale aplicabile realităţii. Vom exemplifica cu probleme din mecanica cuantică modernă, cum ar fi integralele de drum sau interpretarea Everett a teoriei multiversurilor.

O altă întâlnire cu Cristian Presură va avea loc la târgul de carte Gaudeamus, sâmbătă, la ora 18.30, când vor fi lansate două dintre volumele publicate recent în colecţia de ştiinţă a editurii Humanitas, Origini. Povestea ştiinţifică a creaţiei de Jim Baggott şi Matematica zeilor şi algoritmii oamenilor de Paolo Zellini. Vor mai lua parte la eveniment Liviu Ornea, Doru Căstăian şi Vlad Zografi.

Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi şi autor al volumului „Fizica povestită”, premiat în anul 2016 de Academia Română. 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: