Artă-pamflet: Firea, Anca Boagiu şi Udrea în desuuri, spre fericirea lui Băsescu şi lui Voiculescu

Artă-pamflet: Firea, Anca Boagiu şi Udrea în desuuri, spre fericirea
lui Băsescu şi lui Voiculescu

Te-mpui cu blondele

Pictoriţa Marilena Murariu şi-a vernisat la Palatul Şuţu din Bucureşti o nouă expoziţie-manifest, intitulată „Show-off, of, of!“, în care satirizează principalele figuri ale vieţii noastre politice, dar şi ale aşa-zisului showbiz de care avem parte prin intermediul micului ecran.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grotesc este cuvântul de ordine al lucrărilor artistice din expoziţia „Show-off, of, of!“, dar grotescul derivă din atmosfera infestată în care trăim şi pe care – ne spune Marilena Murariu – o acceptăm prea uşor.

Lucrările artistei au fost respinse de toate galeriile la care a apelat. Palatul Suţu este primul spaţiu care s-a oferit s-o găzduiască. „Te primim oricând cu flori şi Balcic, dar nu cu aşa ceva”, era replica stas pe care o auzea.

Obsedantele Elene

Expoziţia Marilenei Murariu este singurul loc în care îi veţi putea vedea pe Băsescu şi pe Voiculescu hăhăindu-se împreună şi ţinându-se de gât, ca două feţe ale aceluiaşi rău. Originea răului este exprimată clar de epoleţii cu stele pe care-i poartă majoritatea protagoniştilor „show“-ului expoziţional al Marilenei Murariu (vezi lucrarea „Plasă de stele“). Reapare şi un mai vechi „cal de bătaie“ al artistei, Elena Udrea, cu poşetele ei. În spate se iţeşte, fantomatică, umbra Elenei Ceauşescu.

Foto
Expoziţia "Show-off, of, of!" a Marilenei Murariu

Expoziţia actuală a Marilenei Murariu vine în prelungirea celei anterioare, „Despre Elena în general“, vernisată la Galeria Simeza în mai 2011. Nouă este acum extinderea spre universul mediatic al showurilor TV, ca spre a arăta că e vorba de acelaşi complex al manipulării, care ne afectează zilnic vieţile, prin intermediul micului ecran.

De aceea, titlurile lucrărilor parafrazează denumiri de show-uri TV: „Plasă de stele“, „Duminică noaptea în familie“, „Te-mpui cu blondele“, „Zece şi un sfert pentru România“ etc. Apar şi unele figuri de pe scena internaţională: Merkel, Papandreu, Berlusconi, Sarkozy, Lagarde etc. („Bunga Bunga”), prinse în acelaşi dans al lăcomiei şi al iresponsabilităţii.

Expoziţia este deschisă la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) până pe 10 decembrie.

Te-mpui cu blondele

Imagini din aceeasi galerie
  • Te-mpui cu blondele
  • Plasă de stele
  • Bunga Bunga
  • Zece şi un sfert pentru România
  • Duminică noapte în familie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările