Filmul "Pădurea", în regia lui Sinişa Dragin, are premiera joi, la Bucureşti

Filmul

Imagine din filmul "Pădurea", regizat de Sinisa Dragin

Lungmetrajul "Pădurea/ The Forest", o producţie România-Serbia, scris şi regizat de Sinişa Dragin, are premiera cinematografică joi, de la ora 20.00, la cinema Studio din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentarul "Pădurea", semnat de Sinişa Dragin, porneşte de la un fapt real: în 1947, fostul lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito a vizitat pentru prima dată România. Regimul comunist proaspăt instalat i-a făcut cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, "Pădurea desfrunzită".

În anii '60, pe atunci tânărul critic de artă Radu Bogdan a decis să elaboreze o monografie dedicată lui Andreescu, care să includă şi o reproducere a tabloului făcut cadou lui Tito. După numeroase probleme şi peripeţii, el a obţinut permisiunea să fotografieze tabloul. În momentul în care a fost dat jos de pe perete, iugoslavii au descoperit un microfon. Cineva îl spiona pe Tito.

Filmul descrie mărirea şi decăderea socialismului în România şi Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan şi a obsesiei sale pentru tabloul lui Andreescu.

Premiat la Visions du reel, în Elveţia, la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo şi la gala UCIN 2015, la categoria "cel mai bun film de televiziune", "Pădurea", în regia lui Sinişa Dragin, are premiera cinematografică joi, la cinema Studio din Bucureşti.

Regizorul sârbo-român Sinişa Dragin este autorul lungmetrajelor "În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură" (Tiger Award la Rotterdam, în 2002, premiul pentru regie la Torino şi Cairo, premiul pentru cel mai bun film la Belgrad, premiul pentru cel mai bun actor - Dan Condurache - la Bratislava), "Faraonul" (2001) şi "Lunga călătorie cu trenul" (1997).

De asemenea, Sinişa Dragin este regizorul filmului "Dacă bobul nu moare", care a primit premiul publicului Hubert Bals Fund la Festivalul de Film de la Rotterdam (2011), a fost prezent în competiţia Festivalului de la Tokyo (2010) şi în selecţia oficială a Festivalului de la Cairo (2010). Totodată, "Dacă bobul nu moare" a fost prezentat la ediţia din 2011 a Festivalului de Film Transilvania (TIFF).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările