Filmul „Iacob“, regizat de Mircea Daneliuc, în proiecţie la Cinemateca Eforie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din filmul „Iacob" (1988), în regia lui Mircea Daneliuc FOTO: Cinemateca Eforie
Scenă din filmul „Iacob" (1988), în regia lui Mircea Daneliuc FOTO: Cinemateca Eforie

Pelicula „Iacob“, în regia marelui cineast român Mircea Daneliuc care a împlinit pe 7 aprilie vârsta de 70 de ani, va rula, în perioada 18-27 aprilie, la Cinemateca Eforie, într-o copie nouă.

O copie pozitivă nouă a dramei „Iacob“, realizată în laboratorul Arhivei Naţionale de Filme, va fi proiectată la Cinemateca Eforie în trei rânduri – pe 18, 19 şi 27 aprilie. Filmul a fost lansat pe 7 martie 1988, scenariul său fiind inspirat de nuvela „Sfârşitul lui Iacob Onisia“ şi alte scrieri ale lui Geo Bogza. Mircea Daneliuc a realizat, de fapt, filmul Ţării de Piatră, în care a adunat mărturii de infern din viaţa subterană a Munţilor Apuseni.

Regizorul Mircea Daneliuc, aflat la cea de-a 70-a aniversare anul acesta, este recunoscut pentru impresionanta filmografie, din care amintim producţii precum „Proba de microfon“ şi „Croaziera“, în care cineastul interpretează roluri principale. 

Agonia bulgărelui de aur din „Iacob“

În anii ’30, minerul Iacob Onisia (Dorel Vişan), căsătorit şi cu trei copii, descoperă un filon de aur în frontul său de lucru. Vechiul său prieten Trifan (Ion Fiscuteanu), partenerul său de muncă în subteran, sustrage un bulgăre de aur şi îl îndeamnă să facă acelaşi lucru, dar Iacob refuză. Peste două zile se descoperă că aurul din filon a fost furat. Pentru mineri urmează percheziţii şi anchete umilitoare. Cei doi sunt mutaţi la alte mine. Iacob află că Trifan a fost arestat. Îşi face gânduri şi e hotărât să mărturisească ce ştie, ca să scape de drumul istovitor pe care îl parcurge zilnic de acasă şa noua mină. Se apropie Crăciunul.

Filmul lui Mircea Daneliuc a fost prezentat la festivalurile de la New York şi Berlin şi a fost nominalizat la Premiul European Felix pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor (Dorel Vişan). De asemenea, IACOB a mai obţinut în 1988 şase distincţii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN): Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare masculină (Dorel Vişan), Premiul pentru montaj (Maria Neagu), Premiul pentru coloană sonoră (Horea Murgu) şi Diploma de onoare pentru actriţa Cecilia Bârbora (aflată aici la începutul unei lungi şi fructuoase colaborări cu Mircea Daneliuc). Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Maria Seleş, Livia Baba, Dinu Apetrei, Florin Zamfirescu şi Ion Besoiu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite