Filmul „Câini“, regizat de Bogdan Mirică, premiat la Cannes VIDEO

Filmul „Câini“, regizat de Bogdan Mirică, premiat la Cannes VIDEO

Bogdan Mirică                    FOTO: Iulia Weiss

Lungmetrajul „Câini“ regizat de Bogdan Mirică a obţinut premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard din cadrul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Totodată, coproducţia românească „Toni Erdmann“, de Maren Ade, a obţinut acelaşi premiu (FIPRESCI), în cadrul Competiţiei Oficiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Producţia „Câini“ spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. 
 
„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine - lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, a spus regizorul Bogdan Mirică.
 
Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.
 
Protagoniştii filmului sunt Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru.
 
 
Lungmetrajul „Toni Edermann” regizat de Maren Ade, care spune povestea unui tată ce face o vizită surpriză fiicei sale care lucrează în România, cu Ada Solomon printre coproducători, se află în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Cannes.
 
Filmul aduce o tuşă nemţească la Cannes prin regia lui Maren Ade, una dintre cele trei regizoare cu pelicule înscrise în competiţie. Peter Simonischek joacă rolul masculin principal al filmului, Winfried/ Toni, care dă şi numele peliculei. Maren Ade are 39 de ani şi s-a născut în Karlsruhe, Germania. „Toni Erdmann“ este o coproducţie Germania-Austria-România. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările