„Adrian Titieni şi Vlad Ivanov deţin recordul celor mai multe apariţii în filmele anului 2017“. Filmele româneşti ale anului, la Adevărul Live VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Anchidin ştie ce filme pregătesc regizorii şi producătorii români    FOTO: Eduard Enea
Cătălin Anchidin ştie ce filme pregătesc regizorii şi producătorii români    FOTO: Eduard Enea

RECOLTĂ Despre cele mai importante premiere cinematografice ale anului 2017, în studioul Adevărul Live a fost invitat să vorbească Cătălin Anchidin, unul dintre cei mai activi promotori ai filmelor româneşti.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Industria de film românească pare să se mişte din ce în ce mai bine, în ciuda faptului că cele mai importante cinematografe bucureştene dedicate peliculelor autohtone au fost închise, iar în ţară au mai rămas doar câteva, în marile oraşe.

Despre cele mai importante premiere cinematografice ale anului 2017, dar şi despre activitatea actuală a regizorilor români de film, în studioul Adevărul Live, a fost invitat Cătălin Anchidin, PR industrii creative, unul dintre cei mai activi promotori ai filmelor româneşti.

Cu o săptămână înainte de deschiderea oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în studioul Adevărul Live s-a discutat şi despre şansele filmelor româneşti la premii, precum şi despre actorii şi cineaştii români invitaţi la marile festivaluri ale lumii.

Ne mai desparte doar o săptămână de celebrul Festival de Film de la Berlin, unde vom fi reprezentaţi de pelicula „Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, inspirată de un roman al scriitorului Cezar Paul-Bădescu, la rândul lui cu elemente autobiografice.

„Dacă anul trecut am avut 21 de lungmetraje eligibile acum la Premiile Gopo, anul acesta situaţia este cam aceeaşi“, a comunicat, în studioul Adevărul Live, Cătălin Anchidin. „S-a început în forţă anul“.

2016 a reprezentat o premieră în materie de box-office în România. Două filme româneşti, „Selfie 69“ şi „Două lozuri“, au depăşit toate recordurile de încasări, putând fi considerate blockbusteruri ale anului 2016.

Au apărut deja în cinematografe trei filme, „Dimineaţa care nu se va sfârşi“, filmul lui Nae Caranfil „6,9 pe scara Richter“ şi „Fixeur“ de Adrian Sitaru. Pe 3 februarie, Anca Miruna Lăzărescu are premiera cu filmul ei de debut, „La drum cu tata“, cu Ovidiu Schumacher. Filmul este un road-movie, o călătorie a unui tată şi fiu, care le va schimba viaţa şi percepţia lor asupra acestui lucru.

O altă premieră anunţată, pe 3 martie, este „Ana, mon amour“, de Călin Netzer (comeback-ul regizorului după „Poziţia copilului“), care va avea premiera în cadrul Festivalului de la Berlin. Filmul este inspirat de romanul scriitorului Cezar Paul-Bădescu, „Luminiţa, mon amour“.

Catalin Anchidin FOTO Eduard Enea

Urmează filmul Ancăi Damian, „Perfect sănătos“, cu Anghel Damian şi Vlad Ivanov, o poveste inspirată de fapte eale. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, „Vara s-a sfârşit“, a avut premiera mondială anul trecut la Montreal. Este vorba despre doi copii, dintre care unul îşi înscenează răpirea, pentru a-şi sensibiliza tatăl.

Anul acesta, Florin Şerban se întoarce pe marile ecrane cu filmul „Câine“, care face parte din Trilogia balcanică, cu Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă. Tot anul acesta, Iulia Rugină va veni pe marile ecrane cu filmul „Breaking News“. Filmul este al treilea pe anul acesta cu un personaj jurnalist.

Programul continuă cu „Aniversarea“, filmul lui Dan Chişu (ultimul rol pe marele ecran al lui Mircea Albulescu), apoi „Ultima zi“, de Gabriel Achim, care a avut premiera la TIFF anul trecut, unde a luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj românesc. Continuăm cu regizorul Tică Popescu, cu „Prooroca“, un film cu Bogdan Dumitrache în rolul principal, Iulia Lumânare şi Ioana Flora, despre un cuplu care-şi pierde fetiţa într-un parc.

Radu Mihăileanu revine cu „Istoria iubirii“, ecranizare după Nicole Krauss. În România, filmul s-a turnat la Cluj. Îl mai avem pe Dinu Tănase, cu „Cine a ucis Crăciunul?“, care se află în post-producţie. Un alt film programat pentru 2017 este comeback-ul lui Nicolae Constantin Tănase, „Cap şi pajură“.

Adrian Titieni şi Vlad Ivanov deţin recordul celor mai multe apariţii în filmele anului 2017. Cătălin Anchidin, PR industrii creative

Andrei Creţulescu, care-a avut succes cu „Ramona“, îşi face debutul cu „Charlton Heston“. Serge Celibidache debutează cu filmul „Octav“. În total se cunosc cam 23 de lungmetraje.

Documentarele care apar în 2017 deocamdată sunt trei. Alexandru Solomon se întoarce cu „Ouăle lui Tarzan“, turnat în Abhazia (Caucaz), despre legendara încercare a lui Stalin de a crea hibridul dintre om şi maimuţă. Radu Jude debutează în lungmetraj documentar cu un film dedicat colecţiei de fotografie Costică Acsinte. Filmul lui Andrei Dăscălescu, „Planeta Petrila“, a avut premiera anul trecut şi este despre caricaturistul Ion Barbu şi încercarea lui de crea un centru cultural la Petrila, unde locuieşte.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite