Filarmonica „George Enescu“, 150 de ani de existenţă. Khatia Buniatishvili şi  Horia Andreescu  pe scena Ateneului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Khatia Buniatishvili
Khatia Buniatishvili

Sâmbătă, 15 decembrie , de la ora 19.00, va avea loc, în Sala mare a Ateneului Român, concertul aniversar al Filarmonicii "George Enescu", care sărbătoreşte, în 2018, 150 de ani de la înfiinţare.

 Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, propune un program excepţional: celebra solistă georgiană  Khatia Buniatishvili, una din revelaţiile noii generaţii de pianişti, va interpreta Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov. Concertul din 15 decembrie va debuta cu Poemul simfonic Destinal - primă audiţie absolută, de Dan Dediu, lucrare comandată de FGE pentru acest eveniment, iar, în final, va fi interpetată Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. 

Fondată în aprilie 1868, "Societatea Filarmonică Română", sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta iniţiatorului său. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica preia numele celui mai mare compozitor român. Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2018, domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a conferit primei şi celei mai vechi instituţii muzicale a ţării,  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F -„Promovarea culturii”, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii. „În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătoreşte un secol şi jumătate de la înfiinţare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, şi 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spaţiu al muzelor. Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituţii a cărei existenţă se împleteşte pe parcursul României moderne şi cu aspiraţiile noastre fundamentale”, spune domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“. 

Horia Andreescu

 Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii ‘80 şi ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiţii internaţionale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti contribuie esenţial la creşterea noilor generaţii de instrumentişti şi dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt. Una din iniţiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creaţiei simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 şi reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admiraţie de critica muzicală şi contribuie semnificativ la recunoaşterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru naţional. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent şi muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiţii, înregistrări şi turnee pe care le-a realizat.

Kathia Buniatishvili a început să studieze pianul încă de la vârsta de trei ani, alături de sora ei mai mare, Gvantsa. Chiar şi astăzi, cântatul „la patru mâni” rămâne una dintre activităţile preferate ale celor două surori. La vârsta de şase ani, Kathia debuta ca solistă alături de o orchestră, fiind mai apoi, invitată, să susţină recitaluri în Elveţia, Olanda, Franţa, Germania, Belgia, Italia, Austria, Rusia, Israel sau SUA. Totuşi, artista nu a vrut să fie privită ca un copil- minune. A absolvit Şcoala Centrală de Muzică din Tbilisi, iar apoi, începând cu 2004, a urmat cursurile Conservatorului de Stat. Doi ani mai târziu, renumitul pianist şi profesor Oleg Maisenberg de la Universitatea de muzică şi artele spectacolului din Viena, o convingea pe tânăra muziciană să vină să studieze cu el. Pianista se bucură de succes la nivel mondial, lucru evident şi prin felul în care se vând biletele la concertele sale. În 2017, la Festivalul „George Enescu”, biletele s-au epuizat în mai puţin de zece minute. Pianista georgiană a interpretat la Bucureşti Concertul pentru pian şi orchestră de Robert Schumann.

Kathia Buniatishivili a concertat în toate marile săli de concerte din lume: New York Carnegie Hall, Los Angeles Walt Disney Concert Hall, London Royal Festival Hall, Vienna Musikverein and Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie and Théâtre des Champs-Élysées, Milan La Scala, Venice Teatro La Fenice, Barcelona Palau de la Música Catalana, Geneva Victoria Hall, Zurich Tonhalle, Prague Rudolfinum... De asemenea, a colaborat cu renumiţi dirijori, precum: Zubin Mehta, Placido Domingo, Kent Nagano, Paavo Järvi, Mikhail Pletnev, Vladimir Ashkenazy, Semyon Bychkov, Myung-Whun Chung sau Philippe Jordan. Printre orchestrele alături de care a evoluat, se numără: Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Seattle Symphony, Philadelphia Orchestra, Toronto Symphony, São Paulo State Symphony, London Symphony, Orchestre de Paris sau Orchestre National de France. „Când încep să cânt, uit de corpul meu. Sunt prinsă în mişcare. (…) Există agresiune, durere, ură, dar de asemenea şi dragoste şi sinceritate. Când faci artă, trebuie să fii sincer, să te expui, să fii adevărat. Pot fi foarte pasionată, extremă, uneori peste limite, dar niciodată rea”, declara Buniatishvili.

dan dediu

Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 160 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 7 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel), 6 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, patru opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) şi o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-18). Dan Dediu este profesor de compoziţie, director artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universităţii de Arte ”George Enescu” din Iaşi. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite