Festivalul „Serile Filmului Românesc” debutează cu „Divina Tragedie“, expoziţia artistului Ion Bîrlădeanu

Festivalul „Serile Filmului Românesc” debutează cu „Divina Tragedie“, expoziţia artistului Ion Bîrlădeanu

Ion Bîrlădeanu va avea o expoziţie în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc

Festivalul „Serile Filmului Românesc” se va desfăşura între 10 şi 14 mai, la Iaşi. În cadrul pogramului au fost anunţate expoziţii de artă, cum ar fi cea a artistului Ion Bîrlădeanu, iar deseară are loc Gala "4 luni, 3 săptămâni şi două zile".

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi debutează festivalul „Serile Filmului Românesc” (SFR), eveniment dedicat cinematografiei româneşti, iar în prima zi a festivalului, de la ora 16.00, la Meru, în programul SFR figurează expoziţia artistului plastic Ion Bîrlădeanu, vernisaj ce poartă denumirea de „Divina Tragedie”. Expoziţia va conţine colaje cu imagini din filme care vor fi prezentate printre regizori şi invitaţi, fiind programată pe întreaga durată a festivalului.
 
Artistul, în vârstă de 71 ani, a devenit cunoscut prin colajele pop-art pe care le-a creat pe vremea când trăia în ghena unor blocuri din Bucuresti, astăzi fiind considerat drept unul dintre cei mai importanţi artişti, având expoziţii în oraşe din întreaga lume, cum ar fi Copenhaga, Basel, Londra sau Paris.
 
Ediţia din acest an a festivalului SFR este dedicată regizorului Cristian Mungiu, filmele acestuia rulând în fiecare seară de festival. Vizionările vor fi urmate de un dialog între regizor, care va fi alături de actorii din aceste pelicule, şi public. 
 
Printre actanţii care au interpretat persoanajele lui Cristian Mungiu şi care vor fi prezenţi la SFR, se numără Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vişan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguş şi Petru Ciubotaru.
 
Prima zi a festivalului se va încheia cu Gala "4 luni, 3 săptămâni şi două zile" (2007), în cadrul căreia Cristian Mungiu va fi premiat cu trofeul Festivalului, pentru contribuţia adusă cinematografiei. Gala va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Ateneul din Iaşi. Evenimentul are loc în contextul în care se împlineşte un deceniu de când filmul regizorului, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile  a fost premiat cu Palme d’Or la Festivalul Internaţional de la Cannes (2007).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările