Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO. O altfel de întâlnire cu Orchestra Naţională Radio

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De fapt, este vorba despre două întâlniri, nu una, cu Orchestra Naţională Radio, în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio, RADIRO, care începe în 20 septembrie şi se încheie în 27 septembrie.

Este o toamnă fierbinte pentru Orchestra Naţională Radio: vineri, 5 septembrie, susţine un concert la Sala Radio în avanpremiera turneului care va urma săptămâna viitoare la Kuala Lumpur. Orchestra Naţională Radio va cânta la „World Summit on Media for Children”, iar înregistrarea celor două concerte din 9 şi 10 septembrie va fi preluată de membrii Asia Pacific Broadcasting Union, reţeaua radiourilor şi televiziunilor publice din zona asiatică, cu un public potenţial de 4 miliarde de persoane. Chiar dacă nu ne putem aştepta că toţi vor savura un concert de muzică clasică, cu siguranţă vor fi foarte mulţi cei care vor auzi de România graţie uneia dintre orchestrele sale cele mai bune: Orchestra Naţională Radio.

Richard Strauss cu dirijorul Cristian Mandeal

Iar în 21 septembrie, Orchestra Naţională Radio va urca pe scena Sălii Radio din Bucureşti pentru primul ei concert din cadrul ediţiei a doua a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO, organizat de Radio România.

Concertul este dirijat de Cristian Mandeal şi o are solistă pe soprana sârbă stabilită la Paris Katarina Jovanovici. Cum întregul festival are în vedere promovarea lui Richard Strauss, compozitorul de la naşterea căruia s-au împlinit în 2014 150 de ani, şi programul concertului din 21 septembrie cuprinde lucrări de Strauss, dintre cele mai reprezentative: Ultimele patru lieduri pentru soprană şi orchestră şi impunătoarea Simfonie a Alpilor. Iar prima lucrare este una extrem de cunoscută: Rapsodia op.11 nr.2 de George Enescu. Cum în 21 septembrie cei mai mulţi dintre noi şi-au încheiat vacanţele, recomand acest concert pentru rememorarea unui concediu reuşit, mai ales pentru cei care iubesc muntele – pentru că Simfonia Alpilor pare să fi fost concepută chiar pentru acest scop: compozitorul şi-a propus ca în cele 50 de minute cât durează această lucrare să descrie muzical 11 ore de drumeţie prin Alpi, de la apusul la răsăritul soarelui. Iar rezultatul, magistral, este una dintre cele mai cunoscute simfonii programatice din istoria muzicii.

Alexandru Tomescu şi Case Scaglione

În 26 septembrie, Orchestra Naţională Radio va susţine al doilea concert în cadrul Festivalului RADIRO. De data aceasta solist va fi violonistul Alexandru Tomescu, un muzician binecunoscut publicului român pentru proiectele sale inovatoare, iar dirijor va fi americanul de doar 31 ani Case Scaglione. Un nume practic necunoscut în România, dar care are deja o solidă carieră internaţională de înalt nivel: în 2011, Scaglione era numit dirijor asistent al Orchestrei Filarmonicii din New York, una dintre cele mai bune din lume! Iar din stagiunea 2014-2015, directorul muzical al orchestrei a înfiinţat postul de dirijor asociat special pentru Case Scaglione. Tânărul dirijor a condus deja cele mai importante orchestre americane şi în stagiunea trecută a debutat şi la pupitrul celor mai cunoscute orchestre asiatice.

Aşa încât, mă bucur că avem la Bucureşti un dirijor despre care se va vorbi mult de acum încolo. Programul propus de Case Scaglione şi Orchestra Naţională Radio este mai mult decât ofertant: Preludiu la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, Concertul pentru vioară şi orchestră de Richard Strauss (cred că este o premieră pentru Alexandru Tomescu, eu, cel puţin, nu l-am mai auzit pe Alexandru în acest concert) şi Simfonia a III-a de Johannes Brahms (partea a III-a din această simfonie a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „Vă place Brahms?” cu Ingrid Bergman şi a devenit astfel un adevărat „hit” al muzicii culte).

Mai multe detalii despre Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO găsiţi aici, iar bilete pot fi procurate în reţeaua www.bilete.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite