VIDEO Festivalul Internaţional de Muzică Clasică „Clara Haskil” începe la Sibiu

VIDEO Festivalul Internaţional de Muzică Clasică „Clara Haskil” începe la Sibiu

Clara Haskil (1895- 1960)

Perioada de desfaşurare a Festivalului este între 30 august  4 septembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

 Festivalul Internaţional de Muzică Clasică "Clasa Haskil" include  sase nume importante ale scenei muzicale internationale, alaturi de artisti romani consacrati: Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti si Cvartetul Arcadia

Festivalul – un omagiu adus legendarei pianiste de origine romana Clara Haskil:

„In viata mea, am intalnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein si pe Winston Churchill.” (Charlie Chaplin) / „Clara Haskil este insumarea perfectiunii pe pamant.” (Dinu Lipatti)

In perioada 30 august – 4 septembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc prima editie a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil”, primul proiect de talie internationala din Romania care onoreaza memoria legendarei pianiste de origine romana.

Timp de sase zile, sase nume importante ale scenei muzicale internationale alaturi de artisti romani consacrati vor sustine o serie de recitaluri si concerte unice, cu muzica de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann-Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti.

Dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica  Bucuresti – cunoscuta pentru turneele sale internationale de amploare, Cvartetul Arcadia – unul dintre cele mai aclamate si premiate cvartete romanesti ale ultimilor ani –  si artisti internationali de prim rang – Marina Chiche (Franta) – „o violonista de talie mondiala”, potrivit Stüddeutsche Zeitung, István Várdai (Ungaria) – unul dintre cei mai apreciati violoncelisti ai scenei muzicale internationale din noua generatie – , Adam Laloum (Franta) – cistigatorul prestigiosului Concurs International „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia) in anul 2009, „un pianist care este deja un mare artist si, in egala masura, un poet” (Le Monde), François-Xavier Poizat (Elvetia), „un pianist de o remarcabila virtuozitate si cu un lirism profund”, in aprecierea cunoscutei pianiste Martha Argerich, Julien Quentin (Franta) – muzician complex, cu o profunzime si o claritate distincta a interpretarii, „un talent remarcabil” (The Herald Times) si Alina Azario – remarcabila pianista de origine romana care a reusit deja sa cucereasca scena internationala, castigatoare a numeroase competitii internationale – sunt artistii pe care publicul ii va putea asculta in cadrul primei editii a Festivalului.


Armonie, interpretare la cele mai inalte standarde, pasiune si iubire neconditionata pentru muzica clasica – acestea sunt doar cateva dintre calitatile pe care le putem asocia numelui Clara Haskil, calitati pe care Festivalul isi propune sa le impartaseasca publicului si sa le duca mai departe.

Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil” a luat nastere la initiativa Alinei Azario: intr-o vreme in care tendinta tinerilor este aceea de a pleca, o pianista din Romania aflata in plina ascensiune pe scena internationala si-a propus sa readuca acasa un simbol – un gest de reverenta, in Romania, la ea acasa, dedicat uneia dintre cele mai talentate pianiste de origine romana ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

„Un artist are nevoie de publicul sau la fel de mult cum publicul are nevoie de un artist: este ceea ce, cu pasiune si cu perseverenta, ne-a aratat Clara Haskil. De aceea, invitam publicul sa vina la Festival si sa traiasca un tip de emotie pe care nu o intalnesti decat in sala de concert, in dialogul direct dintre public si artist. Intotdeauna, oamenii sunt cei care duc muzica mai departe”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului International Clara Haskil.

Alături de Karajan şi Lipatti

Nascuta la Bucuresti, pe 7 ianuarie 1895, Clara Haskil avea sa se perfectioneze la Paris, urmand sa concerteze alaturi de mari muzicieni ai lumii, nume care au facut istorie, de la dirijorul Herbet von Karajan, la Dinu Lipatti, care i-a devenit si apropiat. In 1942, pianista s-a stabilit la Vevey, in Elvetia, iar in prezent, intr-un frumos gest de recunoastere, unul dintre cele mai importante concursuri de muzica clasica din lume, cu o traditie pe peste 50 de ani, ii poarta numele: Concursul International de Pian „Clara Haskil” – Vevey.
Clara Haskil a lasat nu doar o mostenire muzicala exceptionala, ci si o marturie unica, profund umana, despre fragilitatea artistului, despre dedicare pana la abandonul de sine si despre respectul datorat publicului.

Cu o daruire greu de egalat fata de muzica clasica si avand dorinta de a cauta cele mai bune acorduri pana la perfectiune, Clara Haskil a atins gloria abia la virsta de 55 de ani. Lasind sa se vada fragilitatea artistului, pianista era extrem de autocritica cu propriile interpretari si suferea de un „trac violent” inainte de concerte. In ciuda numerosilor critici de renume international si a muzicienilor de prim rang care i-au pus in lumina valoarea, cariera concertistica a celei care, astazi, este unul dintre reperele muzicii clasice internationale avea sa se desavarseasca abia spre varsta maturitatii tarzii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările