"Festivalul European" îşi caută organizatorii concurenţi

Organizatorii festivalurilor culturale sunt invitaţi să îşi înscrie evenimentele, pentru a participa la competiţia internaţională "Festivalul European", prima iniţiativă a Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE).

Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) este un proiect pilot lansat de Comisia Europeană şi iniţiat de Asociaţia Europeană a Festivalurilor (EFA), cu scopul de a aduce mai multă vizibilitate evenimentelor de profil europene şi de a promova excelenţa şi inovaţia.
 
Prima iniţiativă EFFE în acest sens este competiţia internaţională pentru marca de calitate "festival european" şi pentru premiul pentru festivalul european EFFE. Astfel, festivalurile din toate domeniile culturale sunt invitate să se înscrie pe site-ul www.effe.eu, până la data de 15 noiembrie. Selecţia va fi făcută de un juriu internaţional de experţi, iar la o gală, care va avea loc în toamna anului 2015, vor fi acordate premiile EFFE şi va fi lansat un ghid complet al festivalurilor atât online, cât şi în format fizic, cu detalii despre aceste evenimente, articole şi rapoarte.
 
Festivalurile care primesc marca de calitate "festival european" şi cele care vor câştiga premiul pentru festivalul european EFFE vor beneficia de o vizibilitate ridicată, posibilitatea de a găsi noi parteneri, implicarea în comunitatea artistică şi recunoaşterea valorii pe care o au. Marca de calitate "festival european" şi premiul acordat reprezintă o formă de branding care încurajează publicul să cunoască festivalurile şi să ia parte la ele. Marca de calitate "festival european" înseamnă mai mult o recunoaştere pentru ambiţie şi calitate, în timp ce premiul pentru festivalul european EFFE va merge la un anumit număr de evenimente de profil care creează trenduri în acest domeniu. În plus, ghidul festivalurilor (tipărit şi online) va aduce acestora o vizibilitate mai mare, posibilitatea de a atrage noi spectatori şi de a stabili noi contacte şi colaborări.
 
Fundaţia Democraţie prin Cultură de la Sibiu este partener al competiţiei pentru România şi are rolul de a dezvolta şi promova platforma EFFE în ţara noastră, precum şi de a numi un juriu de experţi care să evalueze festivalurile naţionale. În timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta a avut loc o conferinţă de lansare a proiectului în România, la care au participat Constantin Chiriac, preşedinte al Fundaţiei Democraţie prin Cultură, preşedinte FITS, Cristian Radu, director executiv al Fundaţiei Democraţie prin Cultură, director executiv FITS, şi Hugo de Greef, coordonator EFFE.
La conferinţă au fost anunţate următoarele criterii care vor sta la baza evaluării: angajamentul artistic - modul în care festivalul contribuie la excelenţa artistică, care este relaţia cu artiştii şi creatorii, participare la procesul creaţiei contemporane; implicarea comunităţii - conexiunea locală între programul festivalului şi producţiile locale, contribuţia festivalului la construirea identităţii sau a brandului oraşului, modul în care festivalul se străduieşte să construiască o reţea formată din public, artişti şi susţinători (ONG-uri, voluntari, sponsori, guvern); angajamentul european şi internaţional - cum conturează, promovează şi creşte festivalul competenţele interculturale ale cetăţenilor şi ajută la reducerea stereotipurilor, cum colaborează festivalul cu parteneri din domeniul artistic din alte ţări ale Uniunii Europene şi nu numai.
 
Cei trei experţi numiţi de reprezentanţi ai Fundaţiei Democraţie prin Cultură care vor finaliza anul acesta selecţia naţională a candidaţilor sunt criticul şi eseistul George Banu (foto), profesor universitar de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Laurenţiu Damian, regizor, scenarist, profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, şi Vasile Şirli, compozitor şi producător muzical, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, director muzical la Disneyland Resort Paris.
Candidaturile sunt deschise până la data de 15 noiembrie, însă festivalurile din România sunt rugate să completeze formularele până la data de 15 octombrie, pentru a putea primi asistenţă la completare, dacă va fi cazul, până la termenul final.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările