FOTO Festivalul Dilema veche în roşu şi negru la Alba Iulia, în ziua a doua

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia, sâmbătă, redacţia Dilema veche s-a întâlnit cu cititorii săi pe terasa unui club, discutând despre cum influenţează mediul online scriitura jurnaliştilor obişnuiţi să scrie pentru print.

„Ce face Facebookul din noi?“, a întrebat Sever Voinescu, redactorul şef al revistei „Dilema veche“, în cadrul festivalului, desfăşurat între 25 şi 27 august, la Alba Iulia. Jurnaliştii din redacţie prezenţi la întâlnirea cu cititorii, la terasa unui club, au adus argumente pro şi contra proliferării apetenţei citorilor pentru mediul online. Membrii redacţiei s-au declarat nostalgici, amintindu-şi că pe „vremea Lenei Boiangiu“ orice informaţie trebuia verificată din trei surse. Acum, acest fapt nu se întâmplă prea des. Aşadar, cum putem deosebi a fake news de a good news? şi-a întrebat redactorul-şef cititorii, subliniind că el refuză să îşi facă cont de Facebook.

Pe de o parte, linkurile răspândite online ajung extrem de repede la cititori, revista câştigându-şi un nou public. De asemenea, autorii pot obţine un feedback rapid de la cititori. În acelaşi timp, rubrica Poşta redacţiei, realizată altă dată de Radu Cosaşu, nu mai există. Argumentele pro şi contra au fost dezbătute de cititorii prezenţi la întâlnire, aceştia exprimându-şi, totuşi, profundul ataşament faţă de revista tipărită, pe care au declarat că o citesc din scoarţă în scoarţă de-a lungul întregii săptămâni.

Seara a doua a festivalului a adus în Piaţa Cetăţii de la Alba Iulia spectacolul „Sopranos Classicomedy via Tel Aviv – Alba Iulia all inclusive by Nansi Brandes“, un variete asemănător celor din anii 70, în care trei soprane au fost acompaniate de Orchestra Simfonică Bucureşti. „Sopranos Classicomedy via Tel Aviv – Alba Iulia all inclusive by Nansi Brandes“ a fost adaptat pentru limba română.

sopranos tandarica

Acest gen, stand-up, are mare succes de public. Asta s-a dovedit cu vârf şi îndesat şi la Alba Iulia.

Audienţa din Piaţa Mare a fost încântată şi a aplaudat îndelung showul lui Brandes, în care clasicul şi pop-ul s-au amestecat mai mult sau mai puţin inspirat.

image
„A fost un spectacol de stand up, pe care îl performăm de şase ani în Israel. Stand up, un gen foarte precis, cu orchestră simfonică. Sunt foarte emoţionat, e prima dată când aduc acest spectacol în România“, a explicat Brandes.

În finalul spectacolului, a avut loc o revedere pe scenă cu adevărat memorabilă între Nansi Brandes şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. 

image

„Sărbătorim 50 de ani, din august 1967, de la înfiinţarea trupei Roşu şi Negru la Iaşi. L-am avut profesor pe Sabin Pautza, la Conservatorul de la Iaşi. Acolo, la Iaşi, l-am întâlnit pe Ovidiu Lipan Ţăndărică. Sunt foarte emoţionat, la Iaşi, s-au pus bazele adevărate ale formaţii. Iată au trecut 50 de ani. La Alba Iulia, mă reîntâlnesc cu Ovidiu după 50 de ani“, a declarat Nansi Brandes.

„Momentul meu, în spectacolul de la Alba Iulia, este de jazz-rock, pentru aniversarea noastră de 50 de ani de Roşu şi Negru“, a precizat Lipan Ţăndărică.
image

Întemeietor al formaţiei „Roşu şi Negru”, Nansi Brandes a părăsit România în favoarea Israelului în anii '70, iar acolo, a devenit o adevărată legendă, fapt confirmat de Aurel Mitran, directorul artistic al Festivalului „Dilema Veche“, în emisiunea „Adevărul Live“.

La Iaşi, Nansi Brandes a urmat cursurile Conservatorului „George Enescu”, moment în care s-a modificat şi componenţa trupei, lucru care avea să se mai repete în cei peste 40 de ani de activitate ai trupei. În 1975, Nansi Brandes a părăsit definitiv România, emigrând în Israel, pentru ca o perioadă destul de lungă să nu se mai ştie nimic despre el în România. În Israel, şi-a extins activitatea, ocupându-se, de două ramuri: televiziunea şi muzica, care rămâne „marea iubire“ a vieţii lui.

image

Astfel, a doua zi de Festival a fost pentru mine, cu adevărat în „roşu şi negru“. Rămân marele plusuri: un festival care ajunge la publicul său, coborând din zona elitistă şi printre oamenii de rând, respectându-le gusturile, dând Cezarului ce-i al Cezarului.

image

Sunt convinsă că vom lua cu noi, de la Alba Iulia, numai momentele cu adevărat frumoase. Întâlnirea dintre Nansi Brandes şi Ovidiu Lipan Ţăndărică rămâne una dintre acestea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite