Festivalul Anonimul, solidar cu Piaţa Victoriei. Regizorul Emir Baigazin: „Spiritul este mult mai important decât victoria la un festival de film“

Festivalul Anonimul, solidar cu Piaţa Victoriei. Regizorul Emir Baigazin: „Spiritul este mult mai important decât victoria la un festival de film“

Foto Hyperliteratura.ro

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul şi-au arătat solidaritatea faţă de protestatarii din Piaţa Victoriei, purtând haine negre, vineri seară, când, înaintea proiecţiilor din campingul de la Sfântu Gheorghe, pe scena evenimentului a urcat regizorul kazah Emir Baigazin, care a fost recompensat cu trofeul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miruna Berescu, directorul festivalului, a spus la începutul serii: „Ne-am îmbrăcat aşa, adică în negru, pentru că o parte din noi - oricât de mult îmi doresc eu să fim aici - sau să vorbesc doar pentru mine, este acum în Piaţa Victoriei. Bănuiesc că şi o parte din voi”.

Afirmaţia ei a fost primită cu aplauze de cele câteva sute de persoane prezente la eveniment. 

Invitatul special al festivalului, Emir Baigazin, a ajuns vineri la Sfântu Gheorghe. Două dintre filmele lui, „The Wounded Angel” şi „Harmony Lessons”, primele părţi dintr-o trilogie, au fost proiectate după ce regizorul a fost premiat cu Trofeul Anonimul.

„În urmă cu cinci ani, am descoperit un regizor absolut extraordinar, graţie Ludmilei Cvikova, care i-a ales filmul de debut în selecţia Anonimul din 2013 («Harmony Lessons», n.r.). Am ştiut atunci, când am ieşit din sala de cinema, că am descoperit un nou cineast adevărat, un regizor de care am fost sigură că voi mai auzi şi aşteptam să treacă timpul, să văd următorul film semnat de el. Filmele lui sunt foarte puternice, pentru că au la bază poveşti puternice, dar, dincolo de acest lucru, este vorba şi despre felul în care alege să îşi spună poveştile. Este vorba despre estetica vizuală, despre imaginea filmelor sale, despre actorii cu care alege să lucreze - mulţi dintre ei, neprofesionişti”.

Cineastul a mulţumit, în limba rusă, pentru trofeu. „Mă consider un regizor tânăr. Împart acest premiu cu echipa mea - nu există regizor care să facă filme de unul singur. Este o onoare să fiu pe listă cu celelalte persoane care au primit acest trofeu în trecut”. 

Despre filmele sale a afirmat că nu sunt autobiografice, „sunt filme cu adolescenţi, dar nu pentru adolescenţi”. „Poate că până la finalul carierei voi aborda şi tema bătrâneţii“, a glumit cineastul.
 
Baigazin - regizor, scenarist şi editor - este, după finalizarea celui de-al doilea film al său, şi director de imagine şi producător al peliculelor sale.
 
„Filmele de autor nu înseamnă să filmezi «Titanic». Producătorul care îţi spune ce să faci poate încurca treaba. Făcând ambele lucruri, se salvează timp şi bani. În plus, se lucrează mai bine pe platou“, a declarat el.
 
Conflictul dintre regizor şi producător este unul asemănător dintr-o familie. „Este o situaţie din care am de câştigat. Rezultatul este o idee mai conturată. Regizorul, uneori, filmează mai mult decât este nevoie şi e păcat de materialul rămas şi este folosită mai multă energie. Aici intervine producătorul din mine. Asta are un bun efect, pentru că limitează. Limitează partea regizorală din mine, care devine mult mai creativă“.
 
Pentru regizorii tineri, sfatul lui este „să nu filmeze cinci scene de care nu sunt siguri cum vor funcţiona, ci doar două care pot funcţiona mai bine. „Nu este vorba doar despre bani, ci despre energie şi conservarea ei”.
 
Ca producător, este foarte influenţat de reacţia publicului, însă pe regizor nu îl afectează. „Dacă vreau ca ţara mea să îmi finanţeze viitoarele proiecte, trebuie să ţin cont de reacţiile publicului. Trebuie să lupt pentru faimă“.

Al treilea film al său, „Would You Like To Stargaze” (2018) va avea premiera mondială, sâmbătă seară, la Anonimul.

Un alt film al său finalizat anul acesta, „The River”, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Veneţia 2018, unde a fost selectat în competiţia Orizzonti.

Cineastul va susţine, tot sâmbătă, la Anonimul, un masterclass, iar alături de el va fi prezentă Aidana Kozhageldina, scenograful şi designerul de costume al peliculei „Would You Like to Stargaze?”.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se va încheia sâmbătă seară cu anunţarea câştigătorilor - cel mai bun scurtmetraj românesc, cel mai bun scurtmetraj străin şi Trofeul Anonimul (cel mai bun lungmetraj) -, desemnaţi în baza votului publicului. Filmul care va încheia festivalul de anul acesta va fi „BlacKkKlansman” (2018), regizat de Spike Lee.
citeste totul despre: