Festival la poalele Semenicului. Gărâna Jazz Festival a anunţat trupele ediţiei din acest an

Festival la poalele Semenicului. Gărâna Jazz Festival a anunţat trupele ediţiei din acest an

Biserica din Văliug

Cea de-a 21-a ediţie a Gărâna Jazz Festival,  unul dintre cele mai mari evenimente de jazz din Europa Centrală şi de Est, se desfăşoară între 6 şi 9 iulie, în judeţul Caraş-Severin, la poalele Semenicului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La fel ca în ultimii 20 de ani, satul Gărâna devine şi în acest an, gazdă pentru iubitorii de muzică. Pe scenele Gărâna Jazz Festival, sunt aşteptate la această ediţie, 18 trupe, între care chitaristul american John Scofield, câştigător a două premii Grammy, şi Omar Sosa Quarteto Afrocubano, artist renumit în întreaga lume petru ritmurile ale afro-cubaneze.  

În cadrul evenimentului sunt aşteptate şi şase proiecte muzicale româneşti: Sebastian Spanache Trio, Thy Veils, Raul Kusak, Mircea Tiberian& Marta Hristea, Marius Preda, ARCUŞ TRIO, după cum anunţă un comunicat de presă emis de organizatorii evenimentului.

 

Sebastian Spanache Trio este o trupă timişoreană ce reprezintă noua generaţie de tineri muzicieni români de jazz,  care va urca pe scena din Poiana Lupului joi, pe 6 iulie. 

Prezenţă excentrică şi conceptuală,  Thy Veils va provoca felul în care trăim şi simţim jazzul, într-un performance ce suprapune universul sonor cu arta digitală şi proiecţiile multimedia. Pornit în 1995 ca un proiect de studio al muzicianului şi artistului vizual Daniel Dorobanţu, Thy Veils a devenit un proiect de pionierat al muzicii ambientale de scenă.

„Ansamblu de arte sincretice, Thy Veils e un concept minimalist şi o invitaţie la meditaţie, născut din realitatea mileniului trecut şi hrănit cu puterea de expresie a mediilor digitale de astăzi”, explică membrii trupei care va concerta pe scena Poiana Lupului vineri, pe 7 iulie.

Claviaturistul Raul Kusak  revine la Gărâna cu un concert susţinut în incinta bisericii catolice din satul Văliug, vineri, pe 7 iulie. ”Sounds from church – Văliug” este concertul care va pune în valoare moştenirea istorică a bisericii romano-catolice construită în 1861, cu o acustică deosebită, un performance menit să scoată în evidenţă puterea cathartică a pianului. Tot în această biserică, sâmbătă, în dimineaţa zilei de 8 iulie,  va avea loc concertul Mircea Tiberian & Marta Hristea sub umbrela proiectului ”Magellan – A sonic journey”, doi muzicieni care au contribuit la evoluţia istorică a jazz-ului românesc.

Marius Preda (foto), muzicianul român care a cântat la ţambal pe marile scene ale lumii, alături de Arturo Sandoval, Dennis Chambers sau Mike Stern, urcă pe scena din Poiana Lupului sâmbătă, 8 iulie. O formulă-hibrid aduce la un loc artişti români şi internaţionali sub numele sugestiv ”Mission Cimbalom”. Forţa molipsitoare a ţambalului lui Marius Preda e completată de Piero Bianculli (Italia), Taco Gorter (Olanda) şi Kiba Dachi (Romania). Un concert puternic, cu vână, care încălzeşte seara de sâmbătă la Gărâna, conform aceluiaşi comunicat.

Duminică dimineaţa, pe 9 iulie, ediţia din acest an a Gărâna Jazz Festival va lua sfârşit, odată cu  momentul  muzical al formaţiei ARCUŞ TRIO, cu sunete în care se regăsesc elemente folclorice culese din muzica tradiţională românească şi balcanică,  uneori R&B, alteori HipHop, dar şi  sunete specifice prog-rock şi post-prog, după cum informează comunicatul organizatorilor. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările