Expoziţie de vară, semnată de Ion Grigorescu, la Muzeul Naţional de Artă

Expoziţie de vară, semnată de Ion Grigorescu, la Muzeul Naţional de Artă

Lucrare de Ion Grigorescu

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi Fundaţia Muzeul de Artă Recentă(MARe) organizează duminică, 9 iulie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei Ion Grigorescu: Opera pictată 1963 – 2017. Curator va fi Erwin Kessler, istoric şi critic de artă, director al Muzeului de Artă Recentă – MARe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sinteză dedicată creaţiei pictate a lui Ion Grigorescu, expoziţia prezintă 80 de lucrări realizate în perioda 1963 - 2017, fiind împărţită în 6 secţiuni ce surprind momentele-cheie: Paleta (1963-1965), Răspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Săritura cu pictura (1979-1993) şi Marginea era centru (1993-2017). Lucrările provin din 10 muzee şi galerii de artă şi 20 de colecţii private din ţară şi din străinătate.

Această expoziţie se înscrie în programele strategice ale MNAR pentru perioada 2016-2021, din care rezultă aportul artiştilor noştri la arta universală, raporturile tradiţie-modernitate, conexiunile cu arta contemporană şi cu noile generaţii de artişti, cu evoluţiile societăţii de azi.

Ion Grigorescu (n.1945), a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, promoţia 1969, clasa Prof. Aurel Vlad şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, din 1971. Din 1989 este membru în GRUPUL PROLOG (alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu). Ion Grigorescu este cunoscut ca fotograf, artist de performance, autor de film şi artă video, dar mai puţin ca pictor, deşi ,,este artistul român care a contribuit cel mai mult la transformarea picturii dintr-o practică tradiţională într-un mijloc artistic conceptual”(Erwin Kessler).

A participat la 300 de expoziţii de grup şi a avut 42 de expoziţii personale în România şi în străinătate. Lucrările lui Ion Grigorescu a fost expuse la cele mai importante manifestări artistice mondiale, de la Documenta de la Kassel (2007) la Bienala de la Veneţia, (1997 şi 2011), iar lucrările sale fac parte din colecţiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Centrul Pompidou - Paris şi Tate Modern - Londra.

Expoziţia este însoţită de un catalog în limbile română-engleză de 512 pagini cu 700 de ilustraţii, realizat de un colectiv format din Erwin Kessler, Cristian Vechiu, Carola Chişiu, Ioana Antonia Pearsică şi Diana-Andreea Novăceanu. Publicat la Editura Vellant, catalogul critic exhaustiv al operei pictate a lui Ion Grigorescu parcurge creaţia sa cronologic şi analitic, fiind produsul unei cercetări de lungă durată.

Evenimentul are loc într-un spaţiu al aripii Ştirbey a muzeului, recent redat circuitului expoziţiilor temporare, fiind remodelat prin colaborarea  Muzeului Naţional de Artă al României cu Fundaţia Muzeul de Artă Recentă – MARe.

Din 2015 şi până în prezent, Fundaţia Muzeul de Artă Recentă - MARe a organizat expoziţii în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Craiova şi Muzeul Brukenthal, Sibiu. MARe a fost partener la prima ediţie ”Timişoara Art Encounters” (2015) şi la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG 10 (2016). Proiectul major al Fundaţiei Muzeul de Artă Recentă est MARe, primul muzeu din Bucureşti pentru care s-a ridicat o clădire cu destinaţia exclusivă de muzeu de artă. MARe va fi primul muzeu privat de artă din România postdecembristă, care va oferi publicului o perspectivă diferită asupra artei româneşti şi internaţionale din anii 60 şi până în prezent.

Muzeul Naţional de Artă al României

(Calea Victorie 49-53, aripa Ştirbei Vodă )
Perioada: 9 iulie – 22 octombrie 2017
Program de vizitare: miercuri - duminică, 11.00 - 19.00
Bilet de intrare:  10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările