Expoziţie de Liviu Mihai, unul dintre cei mai talentaţi artişti plastici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia lui Liviu Mihai a fost deschisă joi, 5 februarie, la Galeriile BMR, din Strada Semicercului Nr. 10, Bucureşti şi va putea fi vizitată până la sfârşitul lui februarie 2015.


”Deşi e încă tânăr, Liviu Mihai are o carieră artistică promiţătoare, care ne anunţă un viitor marcat de creativitate intensă şi un autentic talent înnăscut, cizelat în contextul modernismului spiritual adus de globalizare”, aprecia criticul de artă Ana Câmpean.

În octombrie 2014, Liviu Mihai – care fusese remarcat anterior în peisajul artistic londonez – devine laureat al Oxford Intern. La mai puţin de două luni, artistul înregistrează un record personal de vânzare (care a fost şi recordul evenimentului!) într-o licitaţie a Casei Grimberg. Pentru primăvara lui 2015, Liviu Mihai pregăteşte o expoziţie în cadrul galeriei Nancy Victor din Londra.

Liviu Mihai e o personalitate ambiţioasă, care se află în plină ascensiune pe piaţa românească şi, mai mult decât atât, europeană de artă contemporană.

image

"Receptor conţine pictură şi instalaţie şi reprezintă cele mai noi lucrări ale mele. Numele expoziţiei porneşte de la convingerea mea că artistul contemporan e un mediu intermediar intre societate şi lumea din jurul lui, care receptează informaţia-stimul şi o traduce prin limbajul său plastic, autentic. Ating în această colecţie teme de ordin politic, natural şi uman, de la personaje actuale care ţin de scurta noastră istorie monarhică şi până la idei preluate din psihanaliza lui Freud, trecând prin introspecţii ale corpului uman.” spune artistul, care a mărturisit într-un interviu pentru Global Art Agency:

”Sunt fascinat de oameni, nu atât din punct de vedere anatomic, cât psihologic şi social. De cele mai mult ori, încerc să reprezint abstractul prin forme materiale, care, deşi par irecognoscibile la început, după o privire mai atentă capătă realism.  Alte concepte pe care le contemplu sunt viaţa şi moartea, frumosul şi urâtul, de fapt dualismul pe care îl găsim pretutindeni. Dealtfel, sunt fascinat şi de ideea de transformare a omului în animal şi încerc să arăt asta în lucrările mele.”

Portofoliul artistului poate fi consultat pe website-ul personal, iar noutăţi privind activitatea curentă apar pe pagina oficială de Facebook.

Expoziţia a fost deschisă joi, 5 februarie, ora 18:30, la Galeriile BMR, din Strada Semicercului Nr. 10, Bucureşti şi va putea fi vizitată până la sfârşitul lui februarie 2015.


Referinţe critice despre Liviu Mihai

”Liviu Mihai este un artist vizual care se subscrie în mod preponderent existenţialismului în pictură. Subiectele lui nu au nevoie de impresia lăsată de carnaţie; abordarea este una clară, iar mesajul de un realism expresiv. Tratările fenomenologice ale artistului sugerează necesitatea fixării unei suprateme în operă, reieşind ca aplicaţii ale unui auto-didacticism. În cazul de faţă, accentul cade pe latura psihanalitică, un personaj favorit fiind însuşi Freud. […] Homunculul ca mutant genetic îl interesează pe artist dincolo de analiza medicală, prin instabilitatea asocierii dintre om şi animal şi chiar a omului-animal. Cu această ocazie explicăm prezenţa vârco-speciilor, a hibridării şi motive uşor de corelat, precum instinctele primare şi importanţa magică a sângelui. Contopirea subiecţilor cu corespondent în lumea reală arată o fascinaţie pentru depăşirea limitelor imposibilului.” (Cristian Marinescu, 2015)

”Deşi pare să fie iremediabil îndrăgostit de pictura de şevalet, el poate să creeze cu uşurinţă lumi ale imaginarului fără limite, folosind tehnicile uluitoare ale artei grafice digitale. Liviu Mihai obţine tot ce e mai bun cu ambele tehnici; fie că se foloseşte de mouse-ul computerului, fie de tuşele inspirate ale uleiului, acrilicului, pastelurilor, acuarelelor sau cărbunelui, cernelii sau creionului, arta sa pare să nu aibă graniţe tehnice.

Talentul său de grafician şi stăpânirea regulilor de compoziţie cromatică îl recomandă ca pe un artist a cărui influenţă asupra lumii artistice va fi, fără îndoială, îndepărtată în timp şi spaţiu.” (Ana Câmpeanu, 201?)

Galeriile BMR – care, dincolo de îndrăzneala (şi, de ce nu?, umorul)  asemănării onomastice cu cea mai importantă instituţie financiară a ţării, poartă, de fapt, numele pictorului Bogdan Mihai Radu – îşi propun să fie o bursă a artiştilor plastici de orice vârstă şi calibru. De oriunde! Pentru că, da, în contextul istoric actual (România, Uniunea Europeană, 2014) a vrea să rămâi în afara circuitului produselor artistice de pe continent şi chiar globale este o atitudine periferică, perdantă.

couple struggling

Galeriile BMR sunt un spaţiu expoziţional polivalent care, pe lângă expunerea temporară a colecţiilor individuale sau de grup, vor păstra energia locului la cote ridicate prin organizarea constantă de cursuri diverse (vezi, de exemplu, „Prima lecţie de pictură”), prin deschiderea atât către evenimentele comercial-corporatiste, cât şi private etc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite