Expoziţie de benzi desenate româneşti, la Galeria „Arta“ din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vernisajul expoziţiei „Muzeul Benzii Desenate din România“ are loc pe data de 16 mai, de la 19.00, la Galeria „Arta“ din Craiova. Expoziţia, care rămâne deschisă până pe 30 mai 2014, prezintă un istoric al benzii desenate de pe teritoriul românesc, realizate de-a lungul a 90 de ani.

Expoziţia se constituie într-o panoramă a benzii desenate româneşti, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la naşterea lui „Haplea“, în 1924, până la apariţia romanului grafic „Cei de dincolo: În trecătoare“, în 2014). Vor fi expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine română.

Pentru prima oară în România vor fi prezentate  la un loc lucrări  ale unor autori români publicaţi în străinătate: Sandu Florea şi Şerban Cristescu în SUA;  Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franţa şi Belgia;  Mihai Timoşencu în Ucraina; Costel Curelaru în Italia.  

La vernisaj vor fi prezenţi autori din Bucureşti, Craiova, Piteşti, Caracal şi Sibiu. Cu această ocazie se vor lansa următoarele albume de benzi desenate: „Ioniţă Tunsu“ de Puiu Manu şi Marius Lestaru; „Abu Hassan. Povestiri şi schiţe“ de Şerban Andreescu, după I.L. Caragiale; „Cei de dincolo: In trecătoare“, de Alex Talambă şi George Drăgan precum şi numărul 20 al revistei „Comics“, editată de Octav Ungureanu.

Curatorul expoziţiei este criticul de benzi desenate Dodo Niţă, care semnează volumul de „Istoria Benzii Desenate Româneşti“ (editura Vellant, 2010), al „Dicţionarului Benzii Desenate din România“ (editura MJM , 2005) şi al altor şapte volume de exegeză a benzii desenate, unele dintre el fiind traduse în franceză, engleză, suedeză şi maghiară. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite