Expoziţia „Zestrea“ poposeşte la Ateneul Român. Corul Filarmonicii „George Enescu“ va îmbraca straie de sărbătoare, joi-seară, la Concertul de Crăciun

Expoziţia „Zestrea“ poposeşte la Ateneul Român. Corul Filarmonicii „George Enescu“ va îmbraca straie de sărbătoare, joi-seară, la Concertul de Crăciun

Colecţia Zestrea va poposi, joi, la Ateneul Român

Filarmonica „George Enescu” va găzdui, joi, de la ora 17.00, expoziţia de costum şi fotografie “Zestrea" semnată de artistul plastic şi designerul Liliana Ţuroiu în foaierul Sălii mari a Ateneului Român. Vernisajul de la Bucureşti de pe 22 decembrie va fi deschis de domnul Andrei Dimitriu, director General al Filarmonicii „George Enescu” şi de Radu Boroianu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Zestrea by Liliana Ţuroiu” este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi care se adresează tuturor celor preocupaţi de tradiţie, cultură şi modă. Colecţia "Zestrea" şi albumul de artă şi costum cu acelaşi nume au fost expuse în anul 2016 în 8 capitale europene.

Profesorul Cristian-Robert Velescu, cel ce semnează prefaţa albumului de artă şi costum "Zestrea", Preşedinte al Senatului Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, va susţine o alocuţiune la vernisajul de la Ateneul Român, de pe 22 decembrie, de la ora 17.00.

În aceeaşi seară, Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, vor prezenta pe Scena Ateneului Român, Concertul extraordinar de Crăciun. Cele 56 de artiste din Corul Filarmonicii vor purta în premieră absolută, ţinute semnate de designerul Liliana Ţuroiu.

Liliana Ţuroiu este lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii de Arte Bucureşti, un artist recunoscut în ţară şi în străinătate, cu un palmares expoziţional impresionant, un adevărat promotor şi susţinător al valorilor autentice româneşti.

„Sunt deosebit de onorată că expoziţia „Zestrea” ajunge la Ateneul Român chiar în seara mult aşteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii “George Enescu”. După cele 22 de vernisaje din opt ţări europene, expoziţia de la Bucureşti este o încununare firească a palmaresului expoziţional internaţional al acestui proiect. Cea mai recentă colecţie a mea, intitulată "Zestrea", se îndreaptă cu reverenţă către trecut dar şi cu multă forţă către viitor, în dorinţa mea declarată de a redescoperi şi potenţa valori autentice româneşti. Am vrut să descriu în acest proiect "femeia de acum", cu stilul de viaţă, silueta dar şi cu aspiraţiile, dorinţele, visele sale.

Am dorit să aduc, în egală măsură, un omagiu „femeii creatoare de zestre”, acelei femei "de atunci", pe care o consider o fiinţă extraordinară ce a reuşit să transpună o întreagă istorie românească într-un veşmânt“, declară creatoarea Liliana Ţuroiu.

Manifest al feminităţii


În colecţia „Zestrea”, piesele vestimentare tradiţionale româneşti sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane, îmbinând măiestria materialelor preţioase, precum dantelă, catifea şi mătase metalizată cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie românească. Evenimentul cultural „Zestrea”, dincolo de o lăudabilă performanţă creativă, este un manifest al feminităţii. O invitaţie pentru femeia modernă care încearcă să se redefinească, ieşind din tipologiile actuale, uneori simplificate şi limitative. În lipsa unui model arhetipal al feminităţii contemporane, întoarcerea la stilul şi reperele artistice ale Reginei Maria şi reinterpretarea acestora în cheie modernă este unul din cele mai valoroase înţelesuri ale colecţiei.
Invitaţii evenimentului de la Ateneul Român - oficialităţi, personalităţi din lumea culturii şi artelor, parteneri, reprezentanţi ai presei, fashion editori şi iubitori ai muzicii si tradiţiilor româneşti - vor admira în seara expoziţiei ţinutele colecţiei „Zestrea”, fotografiile albumului de artă realizat la Castelul Bran şi impresionantele bijuterii „Dacika”, create de Casa de Bijuterii Micri pornind de la străvechi simboluri geto-dace.


Colecţia „Zestrea by Liliana Ţuroiu” a fost expusă cu sprijinul Institutului Cultural Român şi admirată în locaţii de prestigiu, încărcate de istorie şi simboluri, atât în România, cât şi peste graniţele ţării:
• Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena;
• Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Roma - Accademia di Romania;
• Sala Wagram, Paris, Franţa;
• Pavilionul Naţional al României din Milano - Expoziţia universală ExpoMilano 2016;
• Castelul Bran;
• Muzeul Naţional Peleş - Castelul Regal Pelişor;
• Cetatea Făgăraşului – Sala Tronului;
• Palatul Bragadiru – în cadrul Galei International Wine Contest Bucharest;
• Palatul Cesianu-Racoviţă - Galeria de Artă Artmark, Bucureşti;
• Castelul Bethlen-Haller, Jidvei;
• Castelul Jaegerhof şi Sala Schumann a Muzeului de Artă, Dusseldorf, Germania - în cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate în România;
• Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia - eveniment organizat de Ambasada României în Portugalia cu ocazia Zilei Naţionale a României;
• Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Lisabona, Portugalia – expoziţie organizată de Institutul Cultural Român.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările