Expoziţia lui Mircea Cantor, „Partea invizibilă a infinitului“, se deschide în galeria Atelierului Brâncuşi din Centrul Georges Pompidou de la Paris

Expoziţia lui Mircea Cantor, „Partea invizibilă a infinitului“, se deschide în galeria Atelierului Brâncuşi din Centrul Georges Pompidou de la Paris

Atelier Brâncuşi, la Paris

Atelierul Brâncuşi îşi deschide porţile, pe 29 septembrie, unei expoziţii inedite propuse de artistul Mircea Cantor.  « Partea invizibilă a infinitului » este o expoziţie care întâlneşte antropologia socială, cu obiecte şi fotografii care atestă instrumentalizarea personalităţii şi operei celebrului artist român Constantin Brâncuşi de către puterea politică din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Receptarea operei lui Brâncuşi în cultura română a urmat o traiectorie mai degrabă sinuoasă : într-adevăr, Brâncuşi a devenit un ‘personaj’ inventat şi reinventat de mai multe ori în ţara sa de origine. După regimul stalinist, regimul Ceauşescu a dezvoltat o ideologie proprie, ‘fabricând’ o nouă istorie naţională care avea nevoie de noi mituri. In acest context, opera lui Brâncuşi a fost supusă unei relecturi şi transformată în simbol al culturii naţionale. Evident, în această operaţiune, potenţialul emblematic conta mult mai mult decât opera artistului. După căderea regimului communist, lucrurile au luat o altă întorsătură. Brâncuşi a rămas o valoare importantă a culturii române. Din instrument ideologic, el s-a transformat în brand naţional, aflat într-o continuă reciclare, supraevaluat în toate contextele”, spune Mircea Cantor.

Curatorii expoziţiei sunt Jean-Michel Bouhours, conservator şi istoric de artă, coordonatorul colecţiilor de artă modernă din cadrul Muzeului naţional de artă modernă Georges Pompidou şi Doina Lemny, istoric de artă şi conservator la Atelierul Brâncuşi de la Centrul Pompidou.

Expoziţia este însoţită de un catalog editat de Editura Fage şi Editura Centrului Pompidou. 

Atât expoziţia, cât şi catalogul acesteia se bucură de sprijinul ICR Paris, partener în realizarea acestui proiect alături de Ministerul Culturii român, Ambasadei României la Paris, Fundaţiei Plan B din Cluj şi Asociaţiei « Prietenii ICR Paris ».

Expoziţia va fi deschisă până la 30 martie 2017.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: